KıbrısManşet

Karayolları Dairesi Müdürü, iddiaları doğruladığı açıklamasını sildi!






Karayolları Dairesi Müdürü Mustafa Yeşil, Motorlu Araçlar ve Yol Trafik Tüzüğü‘ndeki düzenlemeye göre; özel gerekçeler haricinde ülkeye ithali yasak olan sol direksiyon araçların ithalinin önünün açılması için ülke trafiğinin sağa alınmak istendiği iddialarını doğruladığı açıklamasını sildi. Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı iddiaları şiddetle reddetmişti

Yeşil açıklamasını ertesi gün sildi

Halkın Partisi (HP) Genel Başkanı Kudret Özersay‘ın, sosyal medya paylaşımıyla gündeme getirdiği ve gazetemizin araştırmalarıyla destekleyerek manşete çektiği “Trafiğin sağa alınması için çalışma başlatıldığı” iddiaları, Karayolları Dairesi Müdürü Mustafa Yeşil tarafından doğrulandı.

ozgur_gazete_kibris_trafik_saga_alinior_

Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı’nın “Öyle bir şey yok, sadece sol direksiyon araç ithalinin önünün açılmasının ne getirip götüreceğinin araştırılmasını istedim” sözleriyle reddettiği iddiaları, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamayla doğrulayan Yeşil, gelen talimat üzerine bu açıklamasını sildi.

Yeşil önce kaç ülkede kaç sol direksiyon araç olduğunu anlattı

Sosyal medya hesabından “Sağ ve sol trafik” başlıklı açıklama yapan Yeşil, dünyadaki kayıtlı yolların yüzde 28’inin sol, yüzde 72’sinin ise sağ direksiyon araçlar tarafından kullanıldığını yani 165 ülkede sağdan, 75 ülkede de soldan akan trafik olduğunu söyledi.

Mustafa Yeşil’in daha sonra sildiği o açıklaması

Yeşil, “Dünyada araç kullananların yüzde 66’sı sağ, yüzde 34’ü de soldan akan trafikte araçlarını kullanmaktadır. Trafiğin sağdan veya soldan akmasında esas amaç trafiği düzenlemektir. Trafik kuralları temel kurallardır ve her yerde aynı kurallar geçerlidir. Amaç; güvenli araç kullanmak ve trafik kazalarını önlemektir” dedi.

Karayolları Dairesi Müdürü Mustafa Yeşil

Sonra sağ akan trafiği olan ülkeleri saydı

Çin’in 1945 yılında sağdan akan trafik modeline geçtiğini, İsveç’in ise soldan akan trafik yönünde ısrar ettiğini ancak 1967 yılında bu ülkede de sağdan akan trafiğe geçtiğini söyleyen Yeşil, Avusturya, Macaristan, Portekiz ve Rusya’nın da 1. Dünya Savaşı’nın sonuna kadar soldan akan trafiği kullandıklarını belirtti.

Yeşil, “Yunanistan, Türkiye ve Avrupa ülkeleri ve etrafımızdaki birçok Arap ülkesinde de trafik sağdandır. Ülkemize gelen öğrenci veya turistin büyük çoğunluğu Türkiye, Afrika veya diğer ülke vatandaşlarıdır yani sağ yönden akan trafik olan ülkelerden buraya gelmektedir” dedi.

En son da konuyu Türkiye’de imal edilen araçlara getirdi

İngiltere’den, Kıbrıs’ın güneyinden ve trafiğin soldan aktığı farklı birçok ülkeden ülkemize gelen ziyaretçiler olduğunu da söyleyen Yeşil, konuyu son zamanlarda Türkiye’de imal edilen araçların da hep sol direksiyonlu olmasına getirdi.

Turkey launches TOGG car, Erdogan's prestige project – DW – 10/30/2022

Yeşil, “Otobüs, elektrikli araçlar, özellikle iş araçları kamyon veya beton mikserleri hep sol direksiyon. Ülkemizde iş yapan iş araçları, askeri araçlar ve daha birçok araç yine sol direksiyonlu. Bir anda trafiği sağa alalım demek uygulanamaz. Çünkü Ercan kavşağını düşünelim; her şey değişir, yeni yollar ve sağa göre yola çıkışlar için sil baştan büyük bir çalışma gerekir” dedi.

“Her şeye karşı çıkmak kolaycılıktır” dedi, çalışma yapılmasını destekledi

Trafiğin sağa alınmasıyla birlikte birçok köye girişin iptal olacağını, tüm levhaların değişeceğini, tüm çember ve kavşaklarda düzenleme gerekeceğini ve bunun da maliyetli olacağını söyleyen Yeşil, ancak ülkede ne kadar sol direksiyonlu araç olduğu ve bunları kullananlarla ilgili çalışma yapılması gerektiğini savundu.

Yeşil, “Hatta uzun vadede trafiğin nasıl akacağı da ve bunun artı ve eksi sonuçları üzerine de çalışılabilir. Çalışma yapmak, araştırmak gayet yerinde ve yapılması gerekendir. Her şeye baştan karşı çıkmak, ret etmek, eleştirmek kolaycılıktır. Trafiğin sağdan veya mevcut haliyle soldan olmasının yarar ve zararlarını, faydalarını ve olumsuzluklarını bilmek için bu konuda paydaşlarla çalışılması gerektiğini düşünüyorum” dedi.

“Hemen sağa geçmek şu aşamada mümkün değil ama…”

Yeşil ayrıca, yaptığı açıklamanın yorumunda ise Türkiye’nin iş aracı ürettiğini, Kıbrıs’ın kuzeyine de bunları “hibe” etmek isteyebileceğini söyleyerek, yasal düzenleme yapılması gerektiğini savundu.

Yeşil, “Hemen sağa geçmek şu aşamada mümkün değildir ve olmamalıdır. Binlerce aracın durumu ortadadır. Sol trafiğe hazırlanıp bu trafiği özümsemiş olanların kabulleneceği bir durum değildir. Bunu hepimiz biliyoruz. Ama sağ trafiğin ne zararı olur ne yararı olur düşünmenin ve bunu çalışmanın bir zararı olmaz diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Sol direksiyon araç depoda mı saklanıyor?

Gazetemiz, Halkın Partisi (HP) Merkez Yürütme Organı (MYO) Üyesi Yusuf Avcıoğlu’nun dün sosyal medyada paylaştığı ve ülkeye ithal edildiğini söylediği sol direksiyonlu çimento kamyonunun Aşanlar adlı şirkete ait olduğunu tespit etti.

Lapta’da bir depoda saklandığı söylenen Aşanlar şirketine ait araç

Şirketin kamuoyundan tepki çekmemek için aracı Lapta’da bir depoda tuttuğu, Tüfekçi LTD adlı bir başka şirketin de 10 adet sol direksiyon araç getirmek için Bakanlık’tan izin(!) aldığı iddia ediliyor.

Yasa ne diyor?

Motorlu Araçlar ve Yol Trafik Tüzüğü‘nün 53. maddesinde; sol direksiyon araçların, hangi amaç ve gerekçelerle ithal edilebileceği açık şekilde düzenlenmiş durumda.

Yasanın ilgili maddesinde, “KKTC Hazır Beton Birliği’ne üye hazır beton üretenlerin ithal edecekleri Mobil Beton Pompaları ve Transmikserli Beton Pompaları‘nın” bu yasadan muaf olduğu belirtiliyor.

Bu yasaya göre ithal edildiği iddia edilen yukarıdaki fotoğrafta görünen araç ise bir “transmikser” yani yasaya aykırı. Tüfekçi LTD adlı şirketin getirmek istediği araçların ne olduğu da şu an için bilinmiyor.

İlgili yasa maddesi şu şekilde;

İlgili yasaya BURADAN ulaşabilirsiniz

Pınar Barut











Başa dön tuşu