Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Milletvekili ve CTP Kadın Örgütü Başkanı Doğuş Derya, “görünmeyen emeğin” ne olduğunu anlattığı Meclis konuşmasında, bütçe kalemlerine bunların da eklenmesi gerektiğini vurguladı
Derya: Kadınlar da vergi veriyor ve bunun hizmet olarak dönmesini bekliyor
Meclis Genel Kurulu’nun dünkü bütçe görüşmeleri sırasında konuşan Derya, bütçenin ilkesel ve siyasal boyutu üzerinden değerlendirme yapacağını belirtti ve “toplumsal cinsiyet eşitliği”ne duyarlı bütçeleme anlayışının bütçe hazırrlanırken dikkate alınmadığını vurguladı.
Derya, “Dünyanın birçok ülkesinde toplumsal cinsiyete duyarlı bütçeleme anlayışı uygulanıyor. Ekonomik krizin çok derinleştiğini, özellikle kadın yoksulluğunun çok arttığı bir dönemdeyiz. Kadınlar da vergi veriyor ve bunun hizmet olarak dönmesini bekliyor. Birileri ‘semirirken’, biz kadınlar adına sanki dilenirmiş gibi vergilerimizin bize hizmet olarak dönmesini isteyelim” dedi.
“Bir ev kadını; ben yemekleri yapmıyorum, temizliği yapmıyorum dediği an…”
Kadınların evde yaşlı ve çocuk bakımı üstlendiğini hatırlatan Derya, ücretsiz kreş ve yaşlı bakım evlerinin toplumsal cinsiyete duyarlı bütçelemeyle ilgili olduğunu söyleyerek şunları kaydetti;
“Bir ev kadını; ben yemekleri yapmıyorum, temizliği yapmıyorum dediği an, o ay bunları karşılamak için 32 bin TL aile bütçesine masraf gerekiyor demektir bu hem de hiç ücret kazanmasa bile. Biz buna görünmeyen emek diyoruz. Bu bir iş türü. Angarya çalışma biçimi olarak ele aldığımız bir şey”
“Bütçe kalemlerine bunların da yansıtılması gerektiğini söyledik”
Toplumsal cinsiyete dayalı bir bütçe hazırlanabilmesi için en azından teknik bir kişinin bulunmasının gerektiğine işaret eden Derya, kendilerinin bütçe görüşmelerine “Sivil toplum örgütleri katılsın” da demediklerini ancak bütçe kalemlerine bunların da yansıtılması gerektiğini söylediklerini anlattı.
Derya, “Maliye’de bu cüzdan kadınlar için açılsın. Ensenizdeyim Sayın Bakan (Maliye Bakanı Alişan Şan) haberiniz olsun. Adli yardıma bütçe ayrılmıyor, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Dairesi’nin (TOCED) Teşkilat Yasası’nın geçmesinin üstünden 8 yıl geçmesine rağmen bu daireye de katkı ayrılmadı. Bundan sonraki her bütçe kalemi toplumsal cinsiyete duyarlı anlayışla hazırlanması gerekiyor” ifadelerini kullandı.