KıbrısManşet

Geylan: Bu çağdışı zihniyete geçit vermeyeceğiz

Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) Örgütlenme Sekreteri Duygu Geylan, Türkiye‘den atama Din İşleri Başkanı Ahmet Ünsal‘ın kadınlara yönelik söylemlerinin Anayasa’ya, laik ilkelere, insan ve kadın haklarına aykırı olduğunu söyleyerek hükümete seslendi; “Rahatsız olmuyor musunuz?”

Geylan: Bu söylemler devlet yetkililerini rahatsız etmiyor mu?

Sendika adına açıklama yapan Geylan, yıllardır kadını ikincilleştiren, değersizleştiren, kadını sadece ‘doğuran’ bir obje olarak ifade eden ‘makbul kadın’ anlayışının, Kıbrıs’ın kuzeyine ithal edilmeye çalışıldığını söyleyerek, bu anlayışın, kadınların erkeklere sorgusuz sualsiz itaatini isteyen, kadını kutsal rol ve görevlerini yerine getirmesi gereken bir nesne olarak gören, çocuk gelinleri, kadın cinayetlerini normalleştirmeye çalışan anlayış olduğunu vurguladı.

Geylan, “Bu anlayış, ‘Hayatımızın tamamını dine göre dizayn etmek zorundayız’ diyen anlayışın Kıbrıs’a yansımasıdır. Din İşleri Başkanı, kadınları aşağılayan ifadeler kullanma, kadınlara nasihatler verme ve görevlerini hatırlatma hakkını kendinde nasıl buluyor? Bu ifadeler Anayasa’ya, laik ilkelere, insan haklarına, kadın haklarına aykırı değil mi? Bu söylemler devlet yetkililerini rahatsız etmiyor mu?” diye sordu.

“Bu çağdışı zihniyete geçit vermeyeceğiz”

“Yoksa kadını muhafazakar aile yapısı içerisinde hapsedip, Kıbrıs Türk toplumunu gelenekçi, cinsiyetçi bir kalıba sokma amacı taşıyan çalıştaylar düzenleyerek bu gerici zihniyetin desteklenmesi mi tercih ediliyor? Bu utanç tablosuna koltuk uğruna mı sessiz kalınıyor?” diye soran Geylan, Kıbrıslıtürklerin kendine özgü toplum yapısını, yaşam biçimini, kültürünü, değerlerini değiştirmeye çalışmanın, kadınlara görevlerini hatırlatmanın, kadını değersizleştiren, hiçleştiren ifadeler kullanmanın, sıfatı ne olursa olsun hiç kimsenin haddine olmadığını kaydetti.

Geylan, “Amaçlananın, Kıbrıslıtürkler üzerinde bir toplumsal dönüşüm gerçekleştirme olduğunu biliyor, yıllardır bunu hissediyor, görüyoruz. Ancak bu amaca karşı yıllardır sürdürülen direncin devam edeceği, laik ve demokratik ilkelerden ödün verilmeyeceği bilinmelidir. Bu çağdışı zihniyete geçit vermeyeceğiz” dedi.

Ünsal neler söylemişti?











Başa dön tuşu