Kıbrıs

Günsel: Bulaşıcı Hastalıklar Üst Komitesi’nin aldığı kararlar uygulanmak zorundadır




Avukat Cemre Günsel,  Bulaşıcı Hastalıklar Yasası’nı yorumlayarak Bulaşıcı Hastalıklar Üst Komitesi’nin aldığı kararların uygulanmak zorunda olduğunu ifade etti.

Avukat Cemre Günsel,  sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Bakanlar Kurulu’nun daha önceden kendi verdiği kararlar ile çeliştiğini dile getirdi.

Avukat Cemre Günsel’in paylaşımı şöyle:

“Hukuken tablo hiç de karmaşık değildir. Bakanlar Kurulu daha önceden kendi kendisinin verdiği kararlar ile çelişiyor.

KKTC Bakanlar Kurulu 5 Temmuz 2020 tarihinde aldığı karar (KARAR SAYISI: E.T(K-I)857-2020) ile Covid-19’u 45/2018 sayılı Bulaşıcı Hastalıklar Yasası’nın 39. Maddesi gereğince ‘tehlikeli bulaşıcı hastalık’ ilan etmiştir. Ve aynen şöyle demiştir “KKTC’ye giriş – çıkışlarda alınacak kararların, uygulanacak önlem ve kriterlerin 45/2018 sayılı Bulaşıcı Hastalıklar Yasası doğrultusunda Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenmesine karar verdi.”

Dolayısı ile bu bulaşıcı hastalık ile alınacak olan tüm tedbir, önlem ve kontrolün sağlanması ile ilgili gerekli adımlar 45/2018 sayılı yasa kuralları çerçevesinde atılmak zorundadır.

45/2018 sayılı yasanın amacı şu: bulaşıcı hastalıkların önlenmesi ve kontrolünün sağlanması ile ilgili usul ve esasları düzenlemektir.

Kapsamı ise şöyle: bulaşıcı hastalıkların önlenmesi ve kontrolünün sağlanması ile ilgili kuralları, komitelerive ulusal odak noktasını, bulaşıcı hastalıklara ilişkin bildirilerin usul ve esasları ile verilerin kayıt altına alınmasını, salgın hastalıkların araştırılması ve kontrolü ile erken uyarı ve yanıt sisteminin usul ve esaslarını kapsar.

Ayni Yasanın 5. Maddesi ile bulaşıcı hastalığın (yani konumuz itibari ile Covid-19) sürveyansı, önlenmesi ve kontrolü ile ilgili olarak diğerleri yanında BULAŞICI HASTALIKLAR ÜST KOMİTESİ’nin kurulmasını emrediyor.

Mezkur komitenin kimlerden oluşacağı nasıl toplanacağı yasada düzenleniyor. Ve yasa maddesi 6(6) diyor ki: Toplantıda alınan kararlar tüm üyelere yazılı olarak iletilir. Alınan kararlar, Başkan tarafından imzalandıktan sonra gereği yerine getirilmek üzere ilgili birim veya birimlere ve diğer komitelere iletilir.

İmzayı atması gereken Başkan yani Sağlık Bakanlığı müsteşarıdır, Başbakan değil. Madde 6(1)A-a gereğince başkan Sağlık Bakanlığı müsteşarıdır.

Yukarıda belirttiğim yasanın amaç ve kapsamı dikkate alındığı zaman, GEREĞİ YERİNE GETİRİLMEK ÜZERE ilgili birim veya birimlere iletilir cümlesi kendi kendine yeterince açıklayıcıdır diye düşünüyorum.

Bir yasa veya yasa maddesi okunurken ne amaç murat edildiğine ve kapsamına bakılarak yorumlanır. Yasanın amacı salgın hastalığın önlenmesi ve korunması ise, kapsamda açıkça bulaşıcı hastalığın önlenmesi ve kontrolü yazıyor ise, ilgili birimler gereğini yerine getirmek zorundadır. Yasa koyucu Kurulun tavsiye kararı vereceğini murat etmiş olsaydı zaten bu ibare açık açık yasada yazıyor olmalıydı.

Sağlık gibi hassas ve uzmanlık gerektiren bir konuda, tabi ki karar mercii işin uzmanları ve bilim insanları olmalıdır. Zaten yasanın en baştaki varlık amacı da budur. KKTC Meclisi yasayı yasallaştırmış ve mezkur madde ile ilgili Anayasa’ya aykırılık hususunda bugüne kadar hiçbir iddia da ortaya konmamıştır. Kaldı ki Bakanlar Kurulu kendi kararında açık açık yetkiyi Bulaşıcı Hastalıklar Yasası doğrultusunda Sağlık Bakanlığı’na verdiğini yazmıştır. Bulaşıcı Hastalıklar Üst Komitesinin aldığı kararlar yerine getirilmelidir, getirilmek zorundadır. Alınan kararların Bakanlar Kurulu’nda değiştirilmesi Yasanın amacının sulandırılmasıdır, Yasa maddesine aykırıdır ve sağlığımızı riske atmaktan başka bir şey de değildir.”









Başa dön tuşu