KıbrısManşet

Akdoğan Belediyesi’ne tepkiler çığ gibi: Hayvanlar pislik içinde birbirini parçaladı


Altın Patiler Derneği yetkilisi Ülkü Cürcioğlu, yeni adıyla Mesarya Belediyesi‘ne (eski adıyla Akdoğan Belediyesi) ait olan barınaktaki yürek dayanmayan ve pislik içindeki görüntüleri paylaşarak, Belediye Başkanı Ahmet Latif‘in hiçbir çağrılarına kulak vermediğini ve oradaki köpeklerin tahliye edilmeye başlandığını belirtti

Cürcioğlu: Barınaktaki köpekleri almaya devam ediyoruz

Gazetemize konuyla ilgili bilgi veren Cürcioğlu, barınakta bulunan köpeklerin birçoğunu aldıklarını, yarın da geriye kalanları alacaklarını ve şu anda bunun için yer ayarlamaya çalıştıklarını söyledi.

Cürcioğlu,”Yavru olanları toplayıp almıştık, yetişkinlerin de çoğu kısırlaştırdıktan sonra bizimle kaldı. Bazılarına yuva bulduk, bulamadıklarımız hala bizimle” dedi.

“Belediyenin hiçbir katkısı yok, her şeyi biz karşıladık”

Köpeklerin tüm kısırlaştırma işlemleri ve yaralıların tedavilerini kendilerinin yaptığını, belediyenin bu konuda hiçbir katkı sağlamadığını kaydeden Cürcioğlu,hayvanların mamalarını da kendilerinin temin ettiğini söyledi.

Curcioğlu,” Bu barınak tam bir hastalık yeri, bunu söyledik ancak belediye bizi dinlemedi” dedi.

 

” ‘Barınakta’ dün korkunç olaylar yaşandı”

Altın Patiler Denerği’nin konuyla ilgili ilk açıklaması ise şöyle;

“Bizim de kalbimiz günlerdir Türkiye’deki çocuklarla, insanlarla atıyor.

Gözümüz kulağımız kalbimiz depremzedelerle atıyor fakat yasanan korkunç bir durumu dile getirmemiz gerektiğine inanıyoruz.

2022 Ekim ayında Akdoğan bölgesinde açılan ve çevre bölgelerden bir çok canın toplatılıp götürüldüğü ‘barınakta’ dün korkunç olaylar yaşandı.

Ne yazık ki dün barınağa giden bir takipçimiz hayvanların birbirini parçalamaya başladığını gördü..!!

Bu olaya aynı gun icinde iki kere şahit olan takipçimiz konuyu hem bize iletti hem de polise bildirererek şikayetçi oldu. Malesef sadece köpeklerin biri kurtuldu digeri paramparça bir halde hayatını yitirdi ve bu ne yazık ki ilk degildi!!!

Konuyu Veteriner Dairesi’ne bildirdik. Gerekli denetimin ve cezaların uygulanmasını istiyoruz.

Daha önce barınağa gittiğimizde yaralanmış canlarla karsılasıp klinige aldırmıstık. Malesef kliniğe aldırdığımız canlarımızın biri daha enfeksyon sebebiyle kurtulamamıştı. Bir diğer can delik deşik haldeydi.

Akdoğan barınağının bir veterineri bile yoktu, hiçbir çocuk sağlık kontrolunden geçmedi ve biz gidene dek tedavi altına asla alınmadı!

“Bakıcılar hayvanların refahını saglamakla yükümlüdür”

Barınak ortamında köpekler daracık alanda hayatta kalmak için savaş veriyor. Köpekler yeterince beslenmiyor ve mama/açlık kaynaklı kavgalar çıkıyor.

Ki aylardır mama desteğini de biz sağlıyoruz! Bu önlemi alınabilecek bir durumdur ve kesinlikle göz ardı edilemez. Hayvan Refah Yasası 5. maddesine göre; bakıcılar hayvanların refahını saglamakla yükümlüdür.

Defalarca söyledik; bu canların önünde ne düzgün mama var ne aşılama ne yuvalama! Biz yuva ilanı açmadığımız ve gitmediğimiz sürece hiçbir şey yapılmıyor!

Kaldı ki en son barınağa gittigmizde tüm yavruları barınaktan çıkarıp kliniğe, sonrasında da geçiçi yuvalara yerlestirmistik.

“Belediye başkanından haftalardır randevu bekliyoruz”

Kasım ve Aralık aylarında barınaktaki tüm yetişkin köpekleri ‘Hope 4 Pets North Cyprus’ derneği ile birlikte kısırlastırmıştık ve ameliyat sonrası bakımları için pethotel hizmeti almıştık.

Bu sürede onlarca cana yuvalar bulduk. Şu an hala evlermizde barınaktan aldığımız, yuva aradığımız canlar varken, ‘bir iki gün geldiler hiçbir şey yapmadılar’ denmesi zaten ayrı bir ayıp ve terbiyesizliktir ki; belediye başkanından haftalardır randevu beklemekteyiz görüşmeye gitmek için!!!

Biz hem yurt içinde hem yurt dışında ömürlük yuvalar bulmak için çabalarken, sürekli fotoğraf isteyip iletişimde kalmak isterken kısırlaştırma programı sonrasında belediyeden hiçbir adım atılmadı.

Barınak açıldıktan bir kaç hafta sonra Başkan ile görüşüp yardımlaşmak, birlikte çalışmak istediğimizi dile getirdik. Kısırlaştırmalar için de bunu düzgün bir şekilde birlikte çalışarak yaptık.

“Anlayışın bir yere kadar olduğunu dile getirdik”

İlk görüşmeye gittiğimizde bu işi gönüllü olarak yaptığımızı ve bu çocuklara gönülden bağlı olduğumuzu defalarca dile getirdik ve her zaman iyi niyetli olduğumuzu da ama kotu bir durumda susmayacağımızında altını çizdik.

Herkesin de anlayışlı yaklaşmayacağını, ortamın çok kötü olduğunu, iyleştirmelerin derhal yapılması gerektiğini, belirli bir bütçenin ayrılması ve anlayışın bir yere kadar olduğunu dile getirdik.

Ne yazık ki aylardır hiçbir iylestirme yapılmadı. Aksine civar bölgelerde köpekler kontrolsüzce toplanmaya başlandı. Bunun için defa defa ulaştığımızda ‘şikayet var’ bahanesiyle sahipli sahipsiz köpekleri barınağa toplamaya devam ettiler.

“Lütfen bu çocukları unutmayın”

Sahiplendirme ve kısırlaştırmanın en önemli çözüm yöntemi olduğunu defalarca söylediğimiz halde ne yazık ki sahiplendirme çalışmaları kesinlikle yapılmıyor ve köpekler ‘barınakta’ kaderlerine terk ediliyor. Biz barınağa gidip yuvalama icin uğraşmadıkça bu canlar yitip gidiyor! Köpekler ayrılmıyor ve güvensiz ortamlarda resmen istifleniyor.

Artık barınaklar denetlensin. Barınakta görev alan kişiler bilinçli ve hayvansever olsun.

Çözüm toplu bir kısırlaştırma seferberliğidir, barınak adı altında hapishanelere kapatmak değil.

Lütfen barınakta geriye kalan çocuklara yuvalar bulalım. Biz tüm masrafları karşılamaya hazırız. Yuva ilanlarını önümüzdeki günlerde sürekli paylaşacağız. Lütfen bu çocukları unutmayın”











Başa dön tuşu