Jeofizikçi Prof. Dr. Naci Görür, Kıbrıs’ın kuzey kesiminin Adana havzasının devamı niteliğinde olduğunu, Adana havzasında Kahramanmaraş depreminden dolayı stres birikmişse, burada ve devamı olan Kıbrıs’ta bir depremin şaşırtıcı olmayacağını söyleyerek, acil müdahale planlarının yapılması amaçlı Kıbrıs’taki yerel ve merkezi yönetimlere uyarıda bulunduklarını belirtti
Görür: Adana havzasını söyleyince; otomatikman olarak Kıbrıs devreye giriyor
Özgür Web TV‘de Özgür Haber Deprem Özel yayınında Pınar Barut‘un sorularını yanıtlayan Görür, özellikle Kıbrıs’ı mercek altına almadıklarını ancak Kahramanmaraş ve Hatay‘da yaşanan son depremlerden sonra iki bölge için uyarı verdiklerini ve dikkatli olmak gerektiğini söylediklerini belirtti.
Görür, “Hatay ve Adana havzasını uyarmıştık. Hatay’da dün akşam beklentimiz doğrultusunda 6.4 büyüklüğünde deprem gerçekleşti. Aynı zamanda Adana havzasını da uyarmıştık, oradaki fay sistemlerinin de Kahramanmaraş depremlerinden dolayı stres yüklenmiş olabileceğini, deprem üretebileceğini söylemiştik. Adana’da henüz bir deprem belirtisi göremedik. Tabi Adana havzasını söyleyince; otomatikman olarak Kıbrıs devreye giriyor” dedi.
“Kıbrıs’ın kuzey kısmı, Adana havasının bir devamı niteliğinde”
Görür şöyle devam etti;
“Çünkü Adana havzasının güney sınırı kuzey Kıbrıs’taki yapıyla ilişkili yani Kıbrıs’ın kuzey kısmı, Adana havasının bir devamı niteliğinde.
Adana havzasında, Kahramanmaraş depreminden dolayı bir gerilim ve stres birikimi söz konusu olursa; Kıbrıs’ın kuzey kesimlerinde de bir hareket beklenir ve bu olursa da bizim için sürpriz olmaz.
Ayrıca, ‘Kıbrıs’ta deprem bekleyebiliriz’ dememizin bir diğer nedeni de şu;
Kahramanmaraş depremleri Anadolu levhasını, Doğu Anadolu Fayı ve Kuzey Anadolu Fayı boyunca harekete geçirip, kimi araştırmalara da göre 3 kimisine göre de 7 metre güneye doğru hareket ettirdi.
Anadolu levhasının güneye doğru hareket etmesi demek; bir anlamda Afrika kıtasının üzerine doğru itilmesi demektir.
“Kıbrıs’taki yerel yönetimlere ve merkezi yönetime bir uyarıda bulunuyoruz”
Bu da Helen Kıbrıs Yayı boyunca olmakta. Kıbrıs’ın güneyinden geçen bir dalma-batma zonu var. Bu Helenik Kıbrıs yayı dediğimiz bir zondur.
Burada da çok depremler olur. Anadolu levhasında bir iki dakikada 6-7 metre dalma-batma olduysa; bu ancak Helen Kıbrıs Yayı boyunca olmuştur ve Afrika’nın üzerine doğru ani bir hareket yapmış demektir.
Bu da Kıbrıs’taki fay içi sistemini germiş ve stres yüklemiş olabilir.
Dolayısıyla Kıbrıs’ın güneyinde ve kuzeyinde bir deprem olması yerbilimciler olarak bizleri şaşırtmaz.
O nedenle de Kıbrıs’taki yerel yönetimlere ve merkezi yönetime bir uyarıda bulunuyoruz; Bu illa da deprem olacak, şu zamanda olacak demek değildir.
“Kıbrıs yönetimi bizim bu uyarımız doğrultusunda daha uyanık olmalı”
Ne büyüklükte olacak kesin bilmiyoruz ama biz zaten öngörüyle uyarıda bulunuyoruz. Kahramanmaraş yöresini uyarmamız gibi; 2020 yılından bu yana ‘Büyük depremleri Kahramanmaraş bölgesinde bekliyoruz’ dedik, zaman vermedik ve 2023 yılında oldu.
Onun için Kıbrıs yönetimi bizim bu uyarımız doğrultusunda, acil müdahale yöntemlerini hayata geçirmek ve hazırlık yapmak için orada daha uyanık olmalı.
Kıbrıs’ta deprem olursa kaç şiddetinde olur sorusunu cevaplamak zor ama 6 veya üzerinde olabilir.
Kıbrıs’tan beni herhangi bir yetkili aramadı. Sizlerin aracılığıyla uyarılarımızı yapıyoruz”