KıbrısManşet

“İşini Kur” programının dördüncü Networking etkinliği TaşEv’de yapıldı




Avrupa Birliği (AB) tarafından finanse edilen ve NI-CO tarafından yürütülen İnovatif Girişimcilik projesi kapsamında gerçekleştirilen “İşini Kur programının dördüncü Networking etkinliği gerçekleştirildi, katılımcılar deneyimlerini anlatırken, işini kurmak isteyen girişimcilerin nasıl bir yol izleyeceği aktarıldı

“İşini Kur” programının dördüncü Networking etkinliği TaşEv’de yapıldı

Lefkoşa‘da TaşEv‘de gerçekleştirilen “Girişimciliğin Finansal Gelişimi – Kredi ve Mikro Krediler” konulu panelde, Kıbrıs Türk Girişimci Kadınlar Derneği (GİKAD) Kurucu Direktörü ve Girişimci Özlem Özbekoğlu, Özel Bankacılık Grup Müdürü Esra Manyera ve Ekonomist/Akademisyen Ayşem İyikal Çelebi konuşma yaptı, soruları yanıtladı.

Ayrıca İnovatif Girişimcilik projesinin İdari ve Mali Yöneticisi Balkız Kandulu da proje ve başvuru konusunda katılımcılara bilgi verdi.

Kandulu: Amacımız; girişimcilerin kendi işlerine ait bir iş planı yapabilmelerine destek olmak

İşini Kur programını GİKAD’la birlikte yürüttüklerini belirten Kandulu, girişimcilere, kendi işini önceden kurmuş ve büyütmek isteyenlere ya da bir fikri olup bunu nasıl hayata geçireceklerini ve nasıl başlayacaklarını bilmeyenlere ücretsiz eğitim ve mentörlük verdiklerini anlattı.

Ayrıca İnovatif Girişimcilik projesinin İdari ve Mali Yöneticisi Balkız Kandulu

Kandulu, “Amacımız; girişimcilerin kendi işlerine ait bir iş planı yapabilmelerine destek olmak. Bu iş planının önemli olduğuna inanıyoruz. Sonrasında da işe nasıl devam edecekleri konusunda ücretsiz mentörlük desteğimiz devam ediyor” dedi.

“Toplamda bin euroluk bir destek sunuyoruz ve bunun geri ödemesi yok”

İşini Kur programı kapsamında şu anda yeni bir teşvik programları olduğunu da belirten Kandulu, iş fikri olanların bu programa katılıp iş planını hazırlaması durumunda ilk etapta 300 euroluk bir destekten faydalanılabileceğini kaydetti.

Kandulu, “Sonrasında yasal şekilde işinizi kuruyorsanız; 700 euroluk bir destekten daha yararlanabiliyorsunuz. Toplamda bin euroluk bir destek ve bunun geri ödemesi yok, hibe şeklinde veriliyor. Yani girişimcinin, özellikle şirket kurduğu dönemde yaptığı harcamalara küçük bir destek sunuyoruz. Daha detaylı bilgi için İnovatif Girişimcilik ekibimize ulaşabilirsiniz” dedi.

Özbekoğlu: Benim ‘Melek Yatırımcım’ ailem oldu

Panelde konuşmacı olarak yer alan GİKAD Kurucu Direktörü Özlem Özbekoğlu konuşmasının özetinde şunları kaydetti;

“Benim küçükken Diplomat olmak hayalim vardı, üniversiteyi bitirip master yaptım ve Dışişleri Bakanlığı’nda bu hayalimi kısa süre de olsa deneyimledim ve devlet kadrolarında çalışamayacağıma karar verdim

Sonrasında Magic Touch projesi gündeme geldi. O zamanlar da renkli fotokopinin yeni çıktığı dönemlerdi. Yurt dışından bir arkadaşım bu tip bir makine olduğunu söyledi.

” ‘Artık ben de kanat takıp uçmalıyım’ dedim”

Bilirsiniz; anne ve babalarımız bize hep el uzatmaya çalışır. Babam, ‘İsterseniz böyle bir şey yapalım, ben bir aile şirketi kurayım siz başlayın‘ deyince ben de ‘Ben fotokopici mi olacağım?’ diye karşı çıktım.

Bugün ‘Melek Yatırımcılar’dan bahsediyoruz. İşte benim de Melek Yatırımcım ailem oldu.

Sonrasında ise sürekli yenilendik ve 10 yıl sonra dedim ki; ‘Tamam, ben melek yatırımcımın bana verdiği parayı çıkardım, artık ben de kanat takıp uçmalıyım’

Eldeki makinelerin bir kısmını Girne’ye götürdüm ve orada bir şube açtım. sonrasında gittiğim fuarda yeni makineleri gördüm ve yatırım yapmam gerektiğini anladım.

Büyük bir krediye girdim. Kredinin bir kısmını kendim bankadan temin ettim, diğer büyük kısmını ise 10 yıldır birlikte çalıştığım ve makineyi aldığım firma kendi adına oradaki bankadan aldı ve ben buradan ödedim.

Bu tabi firmayla kurduğumuz 10 yıllık sıkı ve güvenilir bağlardan dolayı oldu.

Girne’de yeni açılan oteller vardı, her gün 3-4 otel ve restoran gezdim, iş anlaşmalarımı yaptım ve başardım, makinemi ödedim.

“Şimdilerde iş kurmak isteyenler kendisini çok şanslı hissetmeli”

Güzel olan tarafı; girişimcilik ruhunun gelişmesine örnek olabilmek, şimdi bu yaşta da bunu aktarmak istiyoruz. Şu an kadınlara ve gençlere yönelik çok güzel programlar var, hibe programları ve banka kredileri.

O zamanlar bu kadar kadın girişimcilik eğitimleri ve Nİ-CO gibi iş planlamasını size öğreten kurum ve kuruluşlar yoktu. Şimdilerde iş kurmak isteyenler kendisini çok şanslı hissetmeli.

İş planı çok önemli, ben 25 yıl sonra iş planıyla çalışmayı öğrendim. Özellikle yeni girişimlerde o planı önceden yaparsanız bu düşme-kalkmalar azalır. Yeni dünyanın yeni düzeni burdu”

Çelebi: İlk soru; sermayeyi nasıl bulurum?

Yardımcı Doç., Akademisyen ve GİDAK kurucu üyesi Ayşem Çelebi de kredi çeşitleri hakkında şu bilgileri verdi;

“Yeni bir iş kuracağımızda karşımıza çıkan en önemli faktör sermayedir, bunun için paraya ulaşmaya çalışırız. Finansman kaynaklarına bakınca bunlar; birikimlerimiz olabilir, aileden arkadaşlardan veya çevremizden sağlanacak kaynaklar olabilir, ‘Melek yatırımcılar’ ya da krediler olabilir.

Bankaların bize sunduğu, bizim yapacağımız işe ve istediğimiz miktara göre değişen farklı kredi teklifleri vardır.

Biz ‘Şu kadara ihtiyacımız var ve şu sürede ödeyebiliriz’ der ve talebimizi yaparız ya da var olan iş yerinizi büyütmek istiyor olabilirsiniz.

“Mikro kredi normal krediden çok farklıdır”

İkinci seçenekte kredi almanız daha kolay olur çünkü önceden kurulmuş bir güven ilişkisi vardır ve bankalar size daha kolay kredi verir. Ama sıfırdan bir girişimci olarak kredi başvurusu yaptığınızda; o karşılıklı güvenin sağlanması zaman alır.

Mikro krediler; girişimcilik kredilerindeki bu sorunları ortadan kaldırmak amacıyla oluşturulmuş kredilerdir ve tüm bankalar olmasa da bazı bankalar bu imkanı sağlamaktadır.

Bu daha fazla kadınlara yönelik yapılmış bir kredi türüdür. Kadını iş hayatında öne çıkarmak ve destek sağlamak adına mikro krediler oluşturulmuştur.

Direkt olarak sizin iş tanıtımız yapılır, ne kadar krediye ihtiyacınız olduğu belirlenir, karşılıklı anlaşma yapılır ve size finansman sağlanır.

Mikro kredinin normal krediden farkları şunlardır; normal kredi aldığınızda ipotek göstermek, kefil göstermek gibi zorunluluklarınız vardır ve her ay düzenli bir taksit tutarı ödemeniz gerekir.

Fakat mikro kredilerle ipotek, teminat veya kefil gösterme durumu yoktur. Hatta ödemeler için de siz bankaya gitmezsiniz, banka görevlisi size ulaşıp tahsilatı yapar”

Manyera: Mikro krediler dediğimiz; çok yüksek olmayan, teminat ve kefil gerektirmeyen kredilerdir

Bankacılık Uzmanı ve Yakın Doğu Bank Grup Müdürü Esra Manyera da yaptığı konuşmada, kredilerle ilgili bilgiler verdi;

“Her bankanın farklı uygulamaları olur krediler konusunda. Dönem dönem de devlet destekli kredilere başvuru imkanı bulunur.

Bunlar daha erişilebilir ve düşük faizli kredilerdir ancak her zaman bulmak mümkün değil.

Bazı bankalarda kadın girişimcilere ayrı ürün olarak hazırlanan krediler vardır. Bazıların da ise kadın-erkek ayrımı olmadan küçük işletmelere ve esnafa uygun yaratılan kredi ürünleri bulunur.

Mikro krediler dediğimiz; çok yüksek olmayan, teminat ve kefil gerektirmeyen kredilerdir. Bunlara kadın girişimci olarak başvurmak hem daha kolay hem de daha avantajlıdır”

Özgür Web TV Facebook sayfasında canlı yayınlanan programın tamamına BURAYA TIKLAYARAK ulaşabilirsiniz

Proje hakkında tüm bilgiler ve başvuru için BURAYA TIKLAYIN









Başa dön tuşu