KıbrısManşet

Bengihan: Komisyon Anayasa’nın emrettiği bağımsızlık ve tarafsızlık ilkesinden ayrıldı

Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS) Başkanı Güven Bengihan, Kamu Hizmeti Komisyonu’nun (KHK) kamuya atamalarda Anayasa’nın emrettiği bağımsızlık ve tarafsızlık ilkesinden uzaklaştığını söyleyerek, mücadele çağrısı yaptı

Bengihan: Adil istihdam ve terfi sistemi olmazsa olmazdır

Sendika adına yazılı açıklama yapan Bengihan, Kamu Hizmeti Komisyonu’nun (KHK) kuruluşunun; kamu görevlilerinin atanmalarını, onaylanmalarını, terfilerini, nakillerini, emekliye sevk edilmelerini ve tüm disiplin işlemlerini yapmak üzere tarafsız ve bağımsız bir organ olarak Anayasa’da düzenlendiğine dikkat çekti.

Bengihan, “Kamuda etkinlik ve verimlilik açısından liyakate dayalı adil istihdam ve terfi sistemi olmazsa olmazdır. Bu gerçekten hareketle kamu görevlilerinin atanmaları ve yükselmelerinde uygulanan kuralları düzenleyen Sınav Tüzüğü büyük önem taşımaktadır” dedi.

“Komisyonun takdir yetkisi artırıldı”

Kamu Hizmeti Komisyonu Başkanı Ömer Köseoğlu’nun göreve gelmesiyle birlikte, sınavlara gözlemci olarak katılan sendika temsilcilerine, tüzükte yer almadığı gerekçesiyle adayların kriter puanlarını vermeyeceğini bildirdiğini hatırlatan Bengihan, buna direnen sendika başkanlarının da tutuklattırıldığını anımsattı.

Bengihan, “Sınav Tüzüğü değişikliklerinin görüşüldüğü teknik kurullarda sendikalarımızın itirazlarına rağmen, Sınav Tüzüğü’nde yapılan düzenlemede kriter puanlarının sendika temsilcilerine verilmesi ile ilgili düzenlemenin yer almaması komisyonun sunduğu gerekçede samimi olmadığını göstermektedir. Bunun yanında, yapılan değişikliklerle adayların diploma, İngilizce dil belgeleri gibi somut kriter puanları düşürülerek komisyonun takdir yetkisi artırılmıştır” dedi.

“Komisyonun 70 puan olan takdir yetkisi 100 puana çıkarıldı”

Bengihan şöyle devam etti;

“İlk atama mülakatlarında komisyonun 70 puan olan takdir yetkisi 100 puana çıkarılmıştır. Sözlü sınavda 40 puan olan geçme notu 50 puana çıkarılmıştır. Bölge tercihlerinde başarıya göre değil, adrese göre olması şeklinde düzenleme yapılmıştır.

İlk atamalarda ve derece terfilerinde benzer kadrolar için tek sınav yapılması gibi yoruma açık bir uygulamanın önü açılmıştır.

“Kamuda liyakat, adalet ve eşitlik için mücadelesini sürdüreceğiz”

Yukarıda vermiş olduğumuz örneklerden de görüleceği gibi Kamu Hizmeti Komisyonu Anayasa’nın emrettiği bağımsızlık ve tarafsızlık ilkesinden uzaklaşmış; liyakati, şeffaflığı ve adaleti göz ardı etmiştir.

Kamu Hizmeti Komisyonunun sendikalarımızın da katkısı ile kazandığı itibar ve güvenin günden güne yitirilmesi karşısında sessiz kalan yetkilileri göreve çağırır, sendikamızın kamuda liyakat, adalet ve eşitlik için mücadelesini sürdüreceğini vurgularız”











Başa dön tuşu