Pegasus KKTC Temsilcisi Zeki Ziya, Freebird Airlines şirketinden uçak kiralayarak FLYKHY adıyla Kıbrıs’ın kuzeyinde uçuşlar başlatan özel şirketin bir alt şirket olduğunu, hiçbir firmanın piyasaya fiyatları ucuzlatmak için girmeyeceğini tam aksine, yüksek fiyatlardan yararlanıp kâr marjını artırmak isteyeceğini belirterek, bilet fiyatlarının ucuzlamasının arz-talep dengesinin değişmesine bağlı olduğunu vurguladı
Ziya: KTHY bu kuraldan saptığı için bugün piyasada yoktur
Özgür Web TV‘de yayınlanan Özgür Yorum programında Damla Dabis‘in konuyla ilgili sorularını yanıtlayan Ziya, olayın gerisinde herhangi bir şey aramadan önce kurulan özel şirketin hayırlı olmasını diledi.
Ziya, “Bugün bayrak taşıyıcı da olsanız, milli havayolu da olsanız temel bir kural vardır; Kısa ve orta vadede varlığınızı sürdürmek, uzun vadede de kâr marjınızı artırmak. Kıbrıs Türk Hava Yolları (KTHY) bundan saptığı için piyasada değildir” dedi.
“Havayolu şirketi sermaye yoğun bir işletme şeklidir”
Kimsenin kamu hizmeti vermek için bu işe girmeyeceğini, amacın para kazanmak olduğunu ve bu yüzden de kimsenin ayıplanamayacağını kaydeden Ziya, bu firmanın vereceği hizmeti verdikten sonra eleştirilebileceğini söyledi.
Ziya, “Havayolu şirketi sermaye yoğun bir işletme şeklidir. Havayolu şirketine dönmeden önce kendi kapasitenizi ölçmek ve piyasayı yoklamak için bazı yöntemler vardır. Bir uçak kiralar, bu uçakla kendi adınıza seferler düzenlersiniz, riskler üstlenirsiniz, belli bir noktaya geldikten sonra kendi havayolu şirketinizi oluşturursunuz. Şu anda yapılanın bu olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
“FLYKHY’nin durumu; Anadolu Jet&Türk Hava Yolları ilişkisi modelidir”
Bugün bir havayolu şirketi kurmak ve tarifeli uçuş izni almak için 5 uçak alınması gerektiğini, tüm bu uçakların operasyonel giderleri, personeli ve diğer harcamalarıyla çok ciddi paralar istediğini kaydeden Ziya, FLYKHY şirketinin de bir tane uçak kiralayarak bunun denemesini yaptığını kaydetti.
FLYKHY’nin durumunu anlatmak için Anadolu Jet örneğini veren Ziya şunları kaydetti;
“Anadolu Jet, Türk Hava Yolları‘nın (THY) bir alt şirketidir. Anadolu Jet diye bir firma yoktur. Bütün personeli ve operasyonel giderleri THY tarafından karşılanır. Kuyruk numarası TK’dır, böyle uçar. Burada da yapılan budur. Freebird altında bir alt marka oluşturulmuştur. THY ve Anadolu Jet ilişkisinden farkı; bu uçuşların riski alt şirket olan FLYKHY tarafından karşılanacaktır. Bu uçuşlarda kullanılacak olan kod yine Freebird şirketinindir. Çünkü Anadolu Jet’te de olduğu gibi aslında FLYKHY diye bir şirket yoktur”
“Kimse hayır için bu işi yapmaz, amaç bilet ucuzlatmak değil kâr etmektir”
İster özel ister devlet olsun, ticari bir şirketin nihai amacının kâr maksimizasyonu olduğunu, kimsenin hayır için bu işi yapmayacağını söyleyen Ziya, arz-talep dengesine değindi, fiyatı belirleyenin de bu denge olduğunu, arz edilen koltukların dolmaması sonrası fiyatların aşağıya düşeceğini söyledi.
Ziya, “Koltuk arzı talepten fazlaysa, o talebi kendine çekmek isteyen havayolu şirketleri fiyatları aşağıya çeker. Böyle bir şey oluşmazsa fiyatlar aşağıya doğru gitmez. Bu şirket yapacağı arz ile arz fazlası oluşturabilecekse evet ama olmayacaksa rekabet ortamı doğmaz, fiyatlar aşağı düşmez. Tam aksine yeni giren şirket bu yüksek fiyatlardan yararlanmak isteyecektir. Hiç kimsenin piyasaya girerken fiyatları aşağı çekmek amacıyla girmez. Var olan yüksek kârlı pazardan pay almak ister” ifadelerini kullandı.