KıbrısManşet

Maviş: Bizler Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kurucu ortakları ve vatandaşlarıyız






Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Burak Maviş, Kıbrıs Cumhuriyeti makamlarının tutumunun, Kıbrıslıtürkleri işgalci” dediği Türkiye’de çözüm yolları aramaya ittiğini söyleyerek, Kıbrıslıtürklerin çözümden bağımsız olarak Avrupa Birliği (AB) vatandaşı olduklarının altını çizdi

Maviş: Kbrıslıtürkler Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kurucu ortakları ve vatandaşlarıdır

Cyprus Mail’den Esra Aygın’a röportaj veren Maviş, Nikos Christodoulides’in Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanmasının ardından, Kıbrıs Cumhuriyeti makamlarının Kıbrıslıtürk vatandaşlara yönelik olarak geliştirmesini bekledikleri politikaları değerlendirdi.

Maviş, Kıbrıs Türk toplumunun Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kurucu ortakları ve vatandaşları olduğunu, Christodoulides’in Kıbrıslırumların haklarını savunduğu kadar Kıbrıslıtürklerin de haklarını savunmasını istediklerini belirtti. Maviş ayrıca Kıbrıslıtürklerin, adadaki çözüm sürecinden bağımsız olarak, AB vatandaşı olduklarını söyledi.

“Kuzeyde var olma güneyde ise haklarımızı kullanma mücadelesi veriyoruz”

Maviş, Kıbrıslıtürklerin hak ve özgürlüklerinin, giderek otoriterleşen Ankara ve onun Kıbrıslıtürk işbirlikçileri tarafından tehdit edildiğinin altını çizerek, “Kuzeyde var olma mücadelesi veriyoruz, güneyde ise haklarımızı kullanmakta zorlanıyoruz. İkisi arasında sıkışıp kaldık” dedi.

Maviş, “İki devletli bir çözümü destekleyen ve çözümsüzlük konusunda katı bir politika izleyen mevcut Kıbrıstürk liderliği, Christodoulides’in adada iki eşit egemen devletin varlığını tanımasını bekliyor olabilir ancak toplumdaki insanların beklentileri, Türkiye’ye olan ekonomik bağımlılığı azaltacak, yerel ekonomiyi yeniden canlandıracak ve toplumlararası güveni inşa edecek adımların atılması yönündedir” dedi.

“Kıbrıs Cumhuriyeti makamları; Kıbrıslıtürkleri, ‘işgalci’ olarak tanımladığı Türkiye’de çözüm aramaya zorluyor”

Maviş, bunun yolunun Kıbrıslıtürklerin AB’ye sosyal, eğitsel ve kültürel açıdan daha fazla ulaşmasına yardımcı olmaktan geçtiğini ifade etti.

Maviş ayrıca bu adımları, karma evliliklerden doğan Kıbrıslıtürk çocukların Kıbrıs Cumhuriyeti vatandaşlığı almalarının önündeki engellerin kaldırılması; geçişlerin kolaylaştırılması; Yeşil Hat Tüzüğü’nün geliştirilmesi; Kıbrıslı Türklerin Erasmus+ gibi AB eğitim programlarına dahil edilmesine izin verilmesi; Türkçe’nin resmi AB dillerine eklenmesi; ve Kıbrıslıtürklerin Kıbrıs Cumhuriyeti’nde banka hesabı ve şirket açmasının mümkün kılınması olarak özetledi.

Maviş, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin tutumunun Kıbrıslıtürkleri, Kıbrıs Cumhuriyeti makamlarının ‘işgalci’ olarak tanımladığı Türkiye’de çözüm aramaya zorladığını belirtti.

Kıbrıslıtürkleri, seyahat edebilmek için Türkiye pasaportu almaya, iş yapabilmek için Türkiye bankalarında hesap açmaya veya Türkiye’ye okumaya, spor yapmaya, yarışmalara katılmaya zorladıklarını ifade eden Maviş, bunun ırkçı ve ayrımcı bir tutum olduğunun altını çizdi. Maviş, çözüm yanlısı olan ve olası bir referandumda çözüme evet diyecek insanların en temel haklarının çiğnendiğini belirtti.

Maviş, bu önerileri seçim kampanyası sırasında KTÖS’ü ziyaret ettiğinde Cumhurbaşkanı Christodoulides ile de paylaştığını söyledi.

KTÖS Genel Sekreteri Burak Maviş, bu adımların atılması halinde çözüm umutlarının canlanacağını, ‘Rumlar bizi istemiyor’ üzerinden propaganda yapan milliyetçilerin açıkta kalacağını, iki toplum arasında güven tesis edileceğini ve kuzeyin Türkiye’ye olan ekonomik bağımlılığının azalacağını ifade etti.









Başa dön tuşu