KıbrısManşet

Standart Eurobarometer 98 Araştırması | Yüzde 73: İşler kötüye gidiyor

Avrupa Birliği (AB) tarafından yapılan Standart Eurobarometer 98 araştırmasının sonuçlarına göre; Kıbrıs Türk toplumunun yarısından fazlası, Kıbrıs Türk medyasını güvenilir bulmuyor

Araştırma yüz yüze yapıldı

27 AB üyesi ülke ve 5 aday ülke (Arnavutluk, Karadağ, Kuzey Makedonya, Sırbistan ve Türkiye) ile İngiltere, Bosna Hersek, İzlanda, Norveç, İsviçre, Kıbrıs Türk Toplumu, Moldovya ve Kosova kara bölgesini içeren araştırma, 16 Ocak -29 Ocak 2023 tarihleri arasında gerçekleştirildi.

Araştırma 15 yaş ve üzeri 502 kişilik bir örneklem grubuyla yüz yüze görüşülerek yapıldı.

Yüzde 79 yaşamdan memnun

Araştırmada Kıbrıs Türk toplumunun “yaşamdan memnuniyet” oranı; 2023 yılı için yüzde 79 olurken, bu oran ile Kıbrıslı Türkler, yüzde 83 olan Avrupa Birliği ortalamasının da 4 puan gerisinde yer aldı.

Kıbrıs Türk toplumunda en önemli sorun yüzde 61’lik oranla “ekonomik durum” olarak ifade edilirken, bir önceki raporlamaya kıyasla “ekonomik durum” 9 puanlık bir artış gösterdi, ikinci sıradaki “fiyatların yükselmesi, enflasyon ve hayat pahalılığı” ise 16 puanlık bir artışla yüzde 43’ten yüzde 59’a ulaştı.

Dikkat çeken bir konu olarak “işsizlik” ise yüzde 12 ile en önemli sorunlar sıralamasında üçüncü sırada yer aldı.

Yüzde 73: İşler kötüye gidiyor

Sorunların nasıl ele alındığı ile ilgili sorgulamada ankete katılanların 3’te 2’si (yüzde 67), Kıbrıs Türk toplumundaki genel durumu “kötü” diye ifade etti.

Yine “işler kötü yönde ilerliyor” diyenlerin oranı ise yüzde 73 olarak belirlendi (AB27’de %61).

Ayrıca, cevaplayanların yüzde 22’si son 12 aylık dönemde ay sonu faturalarını ödemekte “çoğu zaman” güçlük çektiğini söyledi, bu konudaki Avrupa Birliği ortalaması ise yüzde 9 olarak ortaya çıktı.

Ukrayna savaşının etkileri

Araştırmada, Ukrayna’daki savaş “Kıbrıs Türk toplumuna yönelik çok ciddi ekonomik sonuçlar doğurdu” ifadesi yöneltildi ve Kıbrıs Türk toplumunda bu ifadeye “katılıyorum” cevapları toplamı yüzde 86’ olurken, AB27 için de bu ifadeye aynı oranda (yüzde 86) bir sonuç ortaya çıktı.

Rapora göre bu çarpıcı sonuçlar, toplumdaki kişilerin gündemi yakından takip ettiğini de gösterdi.

Avrupa Birliği’ne bakış

Avrupa Birliği’ni “hangi değerler en iyi şekilde temsil eder” ifadesine verilen cevaplarda “insan hakları” yüzde 35, “insan hayatına saygı” yüzde 28, “demokrasi” yüzde 25 şeklinde ilk üç sırada yer aldı. AB27 için listenin ilk üçü ise “barış” yüzde 38, “demokrasi” yüzde 35, ve “insan hakları” yüzde 30 şeklinde yer aldı.

Araştırmada “Avrupa Birliği mevzuatının tam olarak Kıbrıs Türk toplumuna uygulanması iyi bir şey mi kötü bir şey mi” olduğuna ilişkin düşünceler de derlendi.

Kıbrıs Türk toplumunun yüzde 50’si “iyi bir şey” olduğuna inanıyor. Bu soruya paralel, her alan ve kesim dikkate alındığında AB mevzuatının tam olarak uygulanmasından Kıbrıs Türk toplumuna yarar sağlayıp sağlamayacağı konusunda yöneltilen ikinci bir soruda ise yüzde 70 (+22 puan) ile “yarar sağlayacağını” düşünen çok önemli bir kesim olduğu gözlendi.

Avrupa meseleleri hakkında toplumdaki insanların ne düzeyde haberdar oldukları ve bilgilendirildikleri araştırıldı. Elde edilen sonuçlarda “oldukça iyi haberdar olma” düzeyi Kıbrıs Türk toplumu için yüzde 52 iken, AB27 için bu oran yüzde 35 olarak ortaya çıktı.

Medyaya ilişkin ciddi güvensizlik: Yüzde 52

Araştırmada Kıbrıs Türk toplumundaki medya takip ve medyaya duyulan güven konusundaki eğilimler de sorgulandı. Medya ile ilişkin toplumda ciddi bir güvensizliğin olduğu, gerçekliği saptırılmış haberlerin toplumda sorunlu ve demokrasi zedeleyici olduğu yüzde 94 ile baskın bir şekilde verilen cevaplarla ortaya kondu.

Medyaya duyulan güven ile ilgili “Kıbrıs Türk toplumu medyası güvenilir bilgi sunar” ifadesine verilen cevaplar dikkat çekici.

Bu ifadeye gelen cevaplar olumlu/olumsuz toplamları “Evet, kesinlikle” ve “Evet, bir nebze” yüzde 47, “Hayır, pek değil” ve “Hayır, hiç” yüzde 52 oldu ve bu bağlamda toplumun yarısından fazlasının Kıbrıs Türk medyasını güvenilir bulmadığı rapora yansıdı.

Raporlar ve sunumların tamamı;

İngilizce için BURAYA tıklayın

Türkçe için BURAYA tıklayın











Başa dön tuşu