EkonomiKıbrısManşet

Kanatlı: Asgari ücret ne olacak?






Yeni Kıbrıs Partisi (YKP) Genel Sekreteri Murat Kanatlı, hala belirlenmeyen asgari ücrete dikkat çekerek, asgari ücretlinin 11 bin 800 TL ile beslenme, eğitim, sağlık, konut ve diğer tüm giderlerini karşılamaya çalıştığına dikkat çekti

Kanatlı asgari ücretin neyi anlattığını hatırlattı

Parti adına yazılı açıklama yapan Kanatlı, Türk Lirası’nın hızla eridiği, hayat pahalılığının bu kadar hızlı yükseldiği koşullarda 2023 yılı için ikinci bir asgari ücretin hâlâ belirlenmemiş olmasını eleştirdi ve YKP’nin taleplerini ortaya koydu.

Kanatlı, “Yeniden hatırlatırız ki; 22/1975 sayılı yasaya göre ‘asgari ücret’, işçilere normal bir çalışma günü karşılığı olarak ödenen ve işçi ile eşinin ve bir veya iki çocuğunun yeterli beslenme, sağlıklı konut, giyim, aydınlatma ve ısıtma, ulaşım, çağdaş düzeyde sağlık servisi, eğitim kültür, dinlenme, eğlence ve benzeri temel gereksinmelerini geçerli fiyatlar üzerinden karşılamaya yetecek miktarda olmak üzere saptanan ücreti anlatır” dedi.

“Asgari ücretli 11 bin 800 TL ile beslenme, eğitim, sağlık, konut ve diğer tüm giderlerini karşılamaya çalışmaktadır”

Kanatlı açıklamasına şöyle devam etti;

“Döviz artışları ve yapılan onca zamdan sonra eriyen alım gücü karşısında yürürlükteki asgari ücret ile bir çalışan aylık eline geçen net 11 bin 800 TL ile dört kişilik ailesinin aylık ihtiyaçları olan yeterli beslenme, eğitim, sağlık, konut ve diğer tüm giderlerini karşılamaya çalışmaktadır.

Uzun zamandır açlık sınırının zaten altında olan asgari ücret, son dönemdeki TL kullanımından dolayı ortaya çıkan alım gücü kaybı ve döviz krizleri sonrası oluşan ekonomik göstergelerle okunduğunda insani bütün değerleri ayaklar altına alan seviyyee gerilemiştir.

Bir kez daha altını çizeriz ki YKP olarak orta vadede talebimiz tıpkı emek örgütlerinin de talebi gibi asgari ücretin belirlenme kriterlerinin yeniden, acilen düzenlenmesi ve Devlet Planlama Örgütü‘nün de (DPÖ) 1992’den beri açıklamadığı geçim endeksinin hemen kamuoyu ile paylaşılmasıdır.

“1992’den beri açıklanmayan geçim endeksi açıklanmalı”

DPÖ, Başbakanlığa bağlıdır. Başbakan Ünal Üstel’in 1992’den beri açıklanmayan geçim endeksinin açıklanması için gereğini yapmasını bir kez daha talep ederiz.

Güncel olarak ise en kısa sürede asgari ücretin insanca ve adil bir rakam olarak belirlenmesi için Asgari Ücret Tespit Komisyonu acilen hemen toplantıya çağrılmalı ve geçmişte defalarca ortaya konan sendikaların itirazları da göz önüne alınarak, hayat pahalılığı ve alım gücünün erimeye devam etmesi de dikkate alınarak, yıl sonuna kadar olacak alım gücü kayıpları da gözetilerek 2023’ün ikinci asgari ücreti hemen belirlenmelidir.

Bununla beraber asgari ücret ödemesinin 40 saatlik haftalık çalışma saati karşılığı olması gerektiği gerçeğiyle, işverenlerin çalışma saatlerini artırarak asgari ücret altında çalışmayı yaygınlaştırdığı da dikkate alındığında acilen bu yasadışı uygulamaların önüne geçilmesi için denetlemelerin ilgili bakanlık tarafından yapılması çağrısını yineliyoruz.

“Haftalık 40 saat olan iş, herkesin hakkıdır, mücadele ile kazanacağız”

Dünyanın çeşitli yerlerinde ücretler korunarak haftalık 4 günlük çalışma hayatı için çalışmalar yapılırken, Kıbrıs’ın kuzeyindeki kölelik koşullarına da dikkat çekeriz.

Yeni Kıbrıs Partisi, geçmişte olduğu gibi bugün de kölelik koşullarında çalıştırılmaya karşı mücadele eden emek örgütleriyle dayanışmasını sürdürecek, bunun büyütülmesi için kararlılıkla bu mücadelenin parçası olmaya devam edecektir.

Biliyoruz ki; toplu sözleşmeli, iş güvenceli, sosyal güvenlikli, sendikalı, insanca, eşit ve adil ücretli, haftalık 40 saat olan iş, herkesin hakkıdır, mücadele ile kazanacağız”











Başa dön tuşu