KıbrısManşet

Erdoğan: Kıbrıslıtürkler asla azınlık olmamıştır, olmayacaktır

Türkiye‘de yapılan seçimlerde 13. Cumhurbaşkanı seçilen ve ilk ziyaretini adaya yapan TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, elektrikle kablo getirilmesinden Derinya‘da yapılacak sosyal konutlara, Doğu Akdeniz’deki hidrokarbon yataklarından Kıbrıs sorununa kadar birçok konuda açıklamalarda bulundu

Erdoğan: İlk yurt dışı ziyaretini de kuzey Kıbrıs’a yaparak, bu geleneğimizi devam ettirdik

Atanmış Cumhurbaşkanı Ersin Tatar‘la birlikte Cumhurbaşkanlığı’nda kameralar karşısına geçen Erdoğan, 14 Mayıs ve 28 Mayıs seçimlerinin demokrasiye yakışır bir şölen havasında tamamladıklarını söyleyerek, yüzde 86 katılımla gerçekleşen seçimin dünyada istisna diyebileceği bir demokrasi şöleni olduğunu belirtti.

Erdoğan, “Aziz milletimizin teveccühüyle Cumhurbaşkanlığı sıfatıyla beş sene daha ülkeme hizmet etme görevini üstlendim. İlk yurt dışı ziyaretini de kuzey Kıbrıs’a yaparak, bu geleneğimizi devam ettirdik. Buradan da Azerbaycan’a geçeceğim” dedi.

“Kıbrıslıtürklerin haklı talepleri açık ve nettir; Kıbrıslıtürkler asla azınlık olmamıştır, olmayacaktır”

3 Haziran’da yapılan “Göreve başlama törenine” gelen Tatar ve Kıbrıslıtürk siyasilere teşekkür eden Erdoğan şöyle devam etti;

“Sayın Cumhurbaşkanı ile gündemdeki tüm sorunları konuştuk. Bunların içinde şüphesiz elektrik sorunuyla ilgili Türkiye’den kablo ile kuzey Kıbrıs’a elektrik sağlanması en önemli adım olacaktır.

Bununla birlikte artık kuzey Kıbrıs’ta elektrik kesintileri gibi bir sorun kalmayacaktır. Kıbrıs meselesi ve Doğu Akdeniz’e ilişkin mevcut durumu da değerlendirdik.

Kıbrıs meselesinde Türk tarafı her zaman yapıcı ve sonuç odaklı tutum benimsemiştir.

Adanın kadim ve asli unsuru Kıbrıslıtürklerin haklı talepleri açık ve nettir; Kıbrıslıtürkler asla azınlık olmamıştır, olmayacaktır. Bu gerçekleri görmezden gelenler, adanın tek egemeni olma hayalleriyle avunmayı sürdürüyor.

“Kimsenin bir 50 sene daha kaybetmeye tahammülü yoktur”

Bu kesimlere artık saplantılarını bir kenara bırakmalarını ve adanın gerçekleriyle yüzleşmelerini özellikle tavsiye ediyorum

Kıbrıslıtürklerin gayretlerine rağmen yarım asırdan fazla bir süre, Rum tarafının uzlaşmaz ve maksimalist yaklaşımları nedeniyle heba edildi. Kimsenin bir 50 sene daha kaybetmeye tahammülü yoktur.

“Müzakere masasına geri dönülecekse; bunun yolu KKTC’nin tanınmasından geçmektedir”

Kıbrıs Türklerinin müktesep hakları olan egemen eşitlikleri ve eşit uluslararası statülerinin teyidi, bizim için olmazsa  olmazdır.

Müzakere masasına geri dönülecekse; bunun yolu KKTC’nin tanınmasından geçmektedir.

Tatar’ın Cenevre’deki son gayri resmi toplantıda ortaya koyduğu ve bizim de desteklediğimiz sonuç odaklı vizyon bundan ibarettir.

Kıbrıs meselesinin Doğu Akdeniz boyutunu da ele aldık. TC’nin ve KKTC’nin hak ve çıkarlarını kararlılıkla savunmaya devam edeceğiz.

Kıbrıs adası ve etrafındaki hidrokarbon kaynaklarının hakça paylaşımı için Türk tarafının sunduğu somut önerilerin hala masa olduğunu hatırlatmak istiyorum.

“Anlamsız silahlanmaya girişenler bunun getireceği riskleri iyice hesaplamalıdır”

Doğu Akdeniz’i ilgilendiren konularda bölgesel konferans önerilerimiz karşılık bulmadı, atılan vizyoner adımlarımız karşılıksız bırakıldı.

Buna rağmen garantör ülke olarak her zaman diyaloga öncelik verdik. Adada ve bölgedeki dengelerin hilafına, anlamsız silahlanmaya girişenler bunun getireceği riskleri iyice hesaplamalıdır.

Adadaki kardeşlerimizin huzur ve güvenliği bizim huzur ve güvenliğimiz demektir. Anavatan olarak tüm imkan ve kabiliyetlerimizde KKTC’nin yanındayız.

Samimi çözüm çabalarına desteği sürdürürken KKTC’ye yönelik katkılarımızı da devam ettireceğiz

Sağlık, elektrik, sosyal konut, su, 500 yataklı hastane…

Buradaki vatandaşlarımızın, Türkiye’deki vatandaşlarımızla eşit şartlarla kamudan sağlık hizmeti almasını sağlayacağız.

Derinya bölgesinde 1192 adet sosyal konutun inşasına yakında başlıyoruz.

Çift yönlü elektrik iletim kablosunun, imalat ve döşenmesi önceliğimizdir.

Ulaşım alanında KKTC’de 630 km anayol yaptık, toplam 62 km beş ayrı yol projemizin inşası sürüyor.

Türkiye’den getirdiğimiz suyu kısa süre içinde tarımsal sulama amacıyla üreticilerimizin istifadesine sunacağız.

Lefkoşa 500 yataklı devlet hastanesi ihalesine yakında çıkıyoruz. Bu konulardaki süreci yardımcım Cevdet Bey yürütecek”











Başa dön tuşu