Avrupa Komisyonu tarafından finanse edilen ve Lapta-Alsancak-Çamlıbel (LAÇ) Belediyesi tarafından uygulanan “Daha İyi Bir Çevre İçin Yeşil Atıkların Geri Dönüştürülmesi” projesi kapanış etkinliği 12 Haziran 2023 tarihinde düzenlendi ve Kompost Üretim Tesisi’nin kompost, malç ve yakacak odun üretim faaliyetleri LAÇ Belediyesi tarafından hayata geçirildi
Alav: Avrupa Komisyonu projenin her aşamasına tam destek verdi
Kapanış etkinliğinde Avrupa Komisyonu Kıbrıs Çözüm Destek Birimi, İşbirliği Müdürü Stefan Simosas, LAÇ Belediye Başkanı Fırat Ataser ve Proje Koordinatörü Tahsin Tolga Alav proje hakkında katılımcılara ve medyaya yönelik proje hakkında konuşmalarda bulundular.
Proje Koordinatörü Tahsin Tolga Alav projenin belediye tarafından Avrupa Komisyonu’na sunulduktan sonra hibe yoluyla finansman için seçilerek 12.12.2017 tarihinde sözleşmesinin imzalanarak Lapta Belediyesi ve Alsancak Belediyesi ortaklığında uygulamaya girdiğini ve proje bütçesinin 631,893.00 Euro olduğunu belirtti.
Yeşil atıkların bertaraf yönüyle büyük tasarruf ve çok değerli bir ham madde olan yeşil atıklardan toprak iyileştirici olan kompost üretilmesinin ve tarımsal üretici, sera üreticileri ve hane halkına satış yoluyla arz edilmesinin geri dönüşüm yönüyle, kullanılan üretim teknolojisi ve ürün yelpazesiyle bir ilk olduğunu ifade etti.
Avrupa Komisyonu’nun projenin her aşamasına tam destek verdiğini, konu hakkında uzmanlık desteği ve know-how transferi yaptığını ve finansman sağlandığını, işbirliğinin sinerji yaratarak tam uyumla ilerlediğini ve başarıya ulaşıldığını belirtti.
Ataser: Tesis 4 bin 400m2 alanı kapsıyor
Lapta Alsancak Çamlıbel Belediye Başkanı Fırat Ataser konuşmasında tesisin 4 bin 400m2 alanı kapsadığını ve ekonomik işlevselliğinin ve sürdürülebilirliğe yönelik faaliyetlerin ve ürünlerin en yüksek kalitede üretilerek halka arz edilmesinin en önemli öncelikleri olduğunu belirtti.
Avrupa Birliği Komisyonu’nun verdiği finansal desteğin çok önemli olduğunu ve Lapta Alsancak Çamlıbel Belediyesi ile olan işbirliğinin gelişerek devam etmesini temenni ederek uygulanan “Daha İyi Bir Çevre İçin Yeşil Atıkların Geri Dönüştürülmesi” projesinin geliştirilerek faaliyetlerinin başarıyla devam ettirileceğini belirtti.
Ataser, Lapta Alsancak Çamlıbel Belediyesi olarak tesisin finansal yönden sürdürülebilir bir yapıda ilerlemesi için belediyenin her tür önlemi alacağını ve bu konuya ilişkin gerekli çalışmaları çok yönlü sürdürdüğünü belirtti. Kompost üretiminin başlandığını ve ilk ürünün üretilerek 20 litresinin 100TL ve 35 litresinin 150TL’den satışa sunularak toprak iyileştirici sektörü piyasasına giriş yapıldığını ve ürün numunelerinin laboratuvar testlerini başarıyla geçtiğini ifade etti.
Simosas:Avrupa Komisyonu 32 milyon Euro’dan fazla yatırım yaptı
Avrupa Komisyonu Kıbrıs Çözüm Destek Birimi, İşbirliği Müdürü Stefan Simosas ise konuşmasında atık yönetiminin iyileştirilmesi, atıkların ayrıştırılması ve geri dönüşümün uygulanması, döngüsel ekonominin temel öncellikleri olduğunu ve Avrupa Komisyonu tarafından şiddetle savunulduğunu belirtti.
Avrupa Komisyonu’nun Kıbrıs Türk toplumunda katı atık yönetimini iyileştirmek için yıllar içinde 32 milyon Euro’dan fazla yatırım yaptığının altını çizen Simosas, Projenin sürdürülebilirliğinin çok önemli olduğunu ve istenildiği kadar tesis inşa edilebileceği fakat bunun sürdürülebilir olmasının en önemli odak olduğunu, aksi halde tesis inşa etmenin ve ekipman sağlanmasının bir önemi olmayacağını belirtti.
Tesisin, bugün, yarın, her zaman ve uzun vadede değişen koşullara uyum sağlayarak faaliyetlerini başarılı bir şekilde sürdürmesi gerektiğini belirtti.
Özel sektörden, sivil toplumdan, çeşitli sektör ve alanlardan birçok davetlinin bu törene yoğun bir şekilde katıldığını fark ettiğini ve bu tesisin aslında özel sektör için de çok önemli gelişim sağlayan ve çarpan etkileri olan çok iyi bir örnek ve diğer belediyelere iyi bir model oluşturduğunu vurgulayan Simosas, bu örnekte olduğu gibi her daim iyi projelere destek olacaklarını, bu projenin de başarılı olacağına inandığını söyledi.