KıbrısSiyasetSürmanşet

Umut Ersoy: Mücadelemizi Meclis’e taşımak istiyoruz

Bağımsızlık Yolu milletvekili adayı Umut Ersoy, Genç TV‘de, Nazar Erişkin‘in sunduğu Bugüne Dair programına konuk olarak Erişkin’in sorularını yanıtladı, hayatın her alanında verdikleri mücadeleyi meclise taşımak istediklerini belirtti

Ersoy: Biz halka vaat değil; mücadele sözü veriyoruz

Kendisinin Bağımsızlık Yolu tarafından milletvekilliği için görevlendirildiğini söyleyen Ersoy, parti olarak vaatte bulunmadıklarını; halka mücadele sözü verdiklerini söyledi.

Ersoy, hükümet olunsa bile iktidar olunmayacağına, iktidarın Ankara egemenleri ve sermaye olduğuna değinerek, “Hükümet olmanın iktidar olmaya yetmediği yapısal durumu analiz etmeye çalışıyoruz” ifadesini kullandı.

“Hayatın her alanında verdiğimiz mücadeleyi meclise de taşımak istiyoruz”

Yapısal duruma emekten, kadın özgürleşmesinden ve doğanın talanının son bulmasından yana çözüm önerileri sunduklarını belirten Ersoy, siyasal mücadeleyi meclisle sınırlamadıklarını, mücadeleyi hayatın her alanında verdiklerini ve meclise de taşımak istediklerini dile getirdi.

Ersoy, Kıbrıs’ın özgün şartlarının sermayeyi ‘kısa dönemli kâr’ kazancına yönlendirdiğini belirterek sistemin alt yapı yapmaya ihtiyaç duymaksızın, en kısa yoldan kârın maksimize edilip ‘vur kaç’ mantığı üzerine kurulu olduğunu belirtti.

“Sınıf mücadelesi, birilerinin kârı için birilerinin hakkının gasp edildiği yerdedir”

Sınıf mücadelesinin hayatın içerisinde olduğunu söyleyen Ersoy, özel sektör emekçilerinin bayramda çalışacağını örnek göstererek, “Sınıf mücadelesi, birilerinin kârı için birilerinin hakkının gasp edildiği yerdedir” dedi.

1980’li yıllardan beri özellikle iş gücü açısından yoğun nüfus akışı olduğunu belirten Ersoy, nüfus akışının sermayenin ucuz iş gücü açığını kapatmak için olduğunu söyleyerek insanların hangi koşulda nasıl çalıştığının sermaye için önemi olmadığını ifade etti.

“Patronlar çocuk işçiliğini savunacak kadar rahat”

Ersoy, Taşeron İnşaatçılar Birliği Başkanı’nın “Çalıştıracak işçi bulamıyoruz; çalışma yaşını on ikiye indirelim” açıklamasını örnek vererek patronların çocuk işçiliğini savunacak kadar rahat olduğuna dikkat çekti.

Ersoy, “Sermayenin çıkarına yapılan nüfus politikalarını göz ardı edip, tek tipleştirilen kesimleri hedef gösteremeyiz” diyerek Bağımsızlık Yolu olarak, mevcut çalışma izinlerinin yenilenmesi dışında, yeni çalışma izni çıkarılmamasını savunduklarını ve üniversitelerin getirdiği her öğrenciden sorumlu tutulması gerektiğini belirtti.

Ersoy, patronlara ceza kesmediğimiz ve rant sağlayan kesimi karşımıza almadığımız sürece hedefi şaşırıp öfkemizi kim olduğunu bilmediğimiz insanlara yönlendiririz ifadesini kullandı.

“Asgari Ücret Tespit Komisyonu derhal lağvedilmelidir”

Ersoy asgari ücret tespit sürecinin bir tür sınıfsal şiddet olduğunu söyledi.

Asgari ücretlinin anayasaya aykırı olmasına rağmen, okul kayıt ve malzeme parası verdiğini dile getiren Ersoy, yıllardır eğitim bakanlarının kamusal okullara yapması gereken yatırımı teşvik ve hibelerle özel okullara aktardığını söyledi.

Ersoy, asgari ücrete kamusal sağlığın ve ulaşımın da dahil olduğunu belirterek, insanların rahatlaması için Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun derhal lağvedilip asgari ücretin en düşük kamu maaşına eşitlenmesi gerektiğini vurguladı.

“Servet vergisi alınsın, bu kaynak halk için kullanılsın”

Ersoy, toplumsal olarak üretilen zenginliği, kendi tekeline toplamış ultra zengin kesime servet vergisi uygulanarak oluşan kaynağın halkın giderlerini kısmak için harcanması gerektiğini söyledi.

Servet vergisinden elde edilebilecek kaynağın, eğitim, sağlık ve toplu taşıma hizmetlerinde ücretsiz hizmet için kullanılabileceğini belirten Ersoy, enerji maliyetlerinin de aşağı çekilebileceğini belirtti.

Ersoy, mevcut ekonomik düzenin içinde tercih yapmamız gerektiğini; piyasa ezberlerinden ve liberal iktisat mantığından kurtulmamız gerektiğini dile getirdi.

“Toplumsal faydaya yatırım yapıp, ultra zenginlerden hesap sormalıyız”

Sosyal devlete yatırılması gereken bütün kaynakların sermayenin zenginleşmesine aktarıldığını söyleyen Ersoy, toplumsal faydaya yatırım yapıp, ultra zenginlerden hesap sormamız gerektiğini vurguladı.

Günlük gündemlerle halkın ortaklaşamayacağını söyleyen Ersoy, ortaklaşma sürecini yaratmak için Bağımsızlık Yolu’nun tek bir program üstünde durduğunu belirtti.

“Bağımsızlık Yolu’nun uzun vadeli programı hazır”

AKSA’nın sırtımızda kambur olduğunu, kamusal kaynakların peşkeş çekildiğini, halka anlatmaya çalışıyoruz” diyen Ersoy, alternatif sunmayan diğer partilerin sorunlardan sorumlu tutulması gerektiğini belirtti ve Bağımsızlık Yolu’nun somut ve ilkeli, yasaları hazırlanmış ve uzun vadede programının hazır olduğunu belirtti.

“Tatar ve Türkiye kktc’yi tanıtmıyor”

Her siyasetçinin kendi ortaya koyduğu vaatlerden sorumlu tutulması gerektiğini dile getiren Ersoy, Ersin Tatar’ın kktc’yi tanıtmak ve iki egemen devlet adına hiçbir şey yapmadığına değindi.

Ersoy, Türkiye Cumhuriyeti’nin de kktc’yi tanımanın gerekliliklerini yerine getirmediğini ekleyerek “TBMM’den kktc’yi tanıdıklarına dahi karar çıkarabilirler” dedi.

Ersoy, enterkonnekte için ortada fizibilite çalışmalarının ve somut rakamların olmadığını belirterek, Entso-e’den izin alınmadan enterkonnekte olunamayacağını söyledi.

Türkiye’ye enterkonnekte olmadan sadece oradan uzatma kablosu çekilmesinin tehlikelerini anlatan Ersoy, her koşulda AKSA’nın kamulaştırılması ve Teknecik’e yatırım yapılması gerektiğini anlattı.

İçerde, kendi enerji arz güvenliğimizi sağlayacak kadar elektrik üretimimizin olması gerektiğini dile getiren Ersoy, kendi bağımsız enerji üretimimizi oluşturmamızın hayati önem taşıdığını söyledi.

“Kamusal enerji için Kıb-Tek siyasetin arka çiftliği olmaktan kurtarılmalı”

Fosil yakıtlarla gezegenin geleceği olmadığını, hibrit bir şekilde fosil yakıttan planlı çıkışı tasarlayıp, güneş, dalga, çöp gibi yenilenebilir enerji kaynaklarına geçmemiz gerektiğini belirten Ersoy, gerçek anlamda kamusal enerjiye ulaşmak istiyorsak Kıb-Tek’in siyasetin arka çiftliği olmaktan kurtarılıp, kuruma demokratik özerklik kazandırılması gerektiğini ifade etti.

“Halktan yana olmayan tercihleri ters yüz edeceğiz”

Ersoy, kumarhanelerin elektrik tüketimlerinin konutlardan daha düşük ücrette tarifelendirildiğine dikkat çekerek, çok tüketenden çok, az tüketen az şeklinde tarifelerin yeniden güncellenmesi gerektiğini söyledi.

Böylece enerji tasarrufu da sağlanacağını ekleyen Ersoy, konutlarda 250 kilovata kadar enerjinin ücretsiz olması gerektiğini belirtti.

Ersoy, ülkenin durumunu “biz elektrik faturamızı ödemezsek elektriğimiz kesilir, oteller ödemezse borcu silinir” şeklinde özetleyerek bunun bir tercih olduğunu söyledi; Bağımsızlık Yolu olarak bu tercihleri ters yüz edeceklerini vurguladı.

Bağımsızlık Yolu Basın Ofisi











Başa dön tuşu