KıbrısManşetSağlık

Özgeç, Sağlık Bakanlığı’nı tüberküloz salgını tedbirleri için göreve çağırdı






Kıbrıs Türk Hekimler Sendikası (TIP-İŞ) Örgütlenme Sekreteri ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Derlen Özgeç, artan tüberküloz vakaları karşısında sağlık alanındaki yetersizliklerin toplum sağlığı için ciddi tehdit oluşturduğunu söyleyerek Sağlık Bakanlığı‘nı göreve çağırdı

Özgeç: Tüberküloz vakaları geçen yıla oranla ikiye katlanmış durumda

Sendika adına yazılı açıklama yapan Dr. Derlen Özgeç, tüberküloz vakalarının endişe verici bir oranda yükselmekte olduğunu; sağlık alanındaki yetersizlikler  nedeniyle çok yakın bir gelecekte hastalığın toplum sağlığı için ciddi tehdit oluşturacağını ifade etti.

Akciğerlerde yaygın iltihap gelişmesine neden olan tüberküloz, halk arasında verem olarak da bilinen bulaşıcı bir enfeksiyon hastalığıdır. Tedavi edilmediğinde yaşamı tehdit edebilmekte olan tüberkülozun tedavisi özel ilaçlarla yapılmaktadır.

“Tüm dünyada ücretsiz verilen ilaçların temininde ciddi sorunlar yaşanmakta”

2022 yılında Kıbrıs’ın kuzeyinde 34 yeni tüberküloz vakası olduğunu, 2023 yılının Temmuz ayı itibariyle ise vaka sayısının şimdiden 34’e ulaştığını belirten Dr. Özgeç, yeni vaka sayısında artış devam ederken, bir süredir ilaç temini ile ilgili ciddi sorunların yaşanmakta olduğunu dile getirdi.

Global bir halk sağlığı sorunu olarak kabul edildiği için, tedavisinde kullanılan ilaçların tüm dünyada ücretsiz olarak verilmekte olduğu tüberküloz ilaçlarının tam doz olarak ve en az 6 ay süreyle düzenli şekilde alınması gerektiğini aktaran Özgeç,  aksi takdirde hastada ilaç tedavisine direnç gelişebilmekte olduğunun altını çizdi.

“Tüberküloz hasta ve temaslıları en az 6 ay tedavi almak zorunda”

İlaç tedavisine direnç gelişmesi durumunda tedavinin daha da zorlaştığını belirten Özgeç, bununla birlikte, tüberküloz hasta temaslılarının da 6 ay süreyle koruyucu tedavi almak zorunda olduklarını söyledi.

Düzenli ve kontrollü bir tedavi uygulanmasının oldukça önemli olduğu görülen tüberküloz tedavisi için, Kıbrıs’ın kuzeyinde ise birçok eksikliklerin yaşandığını aktaran Özgeç eksiklikleri şöyle sıraladı:

“Hükümetin ilaç tedarik politikaları sınıfta kaldı”

  • Ülkedeki tüberküloz ilacı eksikliği nedeniyle tüberküloz hastalığı toplum içerisinde yayılmaya devam etmektedir
  • Tüberküloz hastalığının yayılmasını önlemek için, koruyucu sağlık hizmetleri sunumunda hükümetin ilaç tedarik politikaları sınıfta kalmaktadır
  • Kamu hastanelerinde tüberküloz tedavisinin izole, negatif basınçlı havalandırma ve farklı filtre sistemlerinin olduğu odalarda sürdürülmesi gerekmekte iken; bu koşullar kamu hastanelerimizde her tüberküloz hastası için sağlanamamaktadır ve bu durum sağlık çalışanları açısından da ciddi risk oluşturmaktadır.
  • Tüberküloz hastalığının taramasında kullanılan testler de eksiklik nedeniyle kamu sağlık merkezlerinde çalışılamamaktadır

“Tüberküloz yakın gelecekte toplum sağlığına ciddi tehditler oluşturacak”

Dr. Özgeç, mevcut eksiklikler ve yetersizlikler sebebiyle çok yakın bir gelecekte tüberküloz hastalığının Kıbrıs’ın kuzeyinde, toplum sağlığı için ciddi bir tehdit oluşturacağı uyarısında bulundu ve KKTC Sağlık Bakanlığı’nı bir an önce gereğini yapmaya davet etti.











Başa dön tuşu