KıbrısManşetYaşam

Kıbrıs’taki Toplumlararası Onur Festivali, Avrupa Vatandaş Ödülü’nü kazandı

Kuir Kıbrıs ve Accept LGBTI Cyprus‘un ortak projesiyle Kıbrıs‘ta ilk kez 2014’te organize edilen Toplumlararası Onur Festivali, Akel milletvekilleri Niyazi Kızılyürek ve Yorgos Yeorgiu‘nun önerisi üzerine Avrupa Parlementosu (AP) tarafından “2023 Avrupa Vatandaş Ödülü“ne layık görüldü

Kıbrıs Onur Festivali 216 başvuru arasından seçildi

Avrupalı vatandaşları teşvik etmek amacıyla 2008 yılından beri verilmekte olan Avrupa Vatandaş Ödülü, Avrupa işbirliğine ve ortak değerlerin geliştirilmesine katkıda bulunan girişimleri takdir etmek amacıyla veriliyor.

Avrupa Vatandaş Ödülü için bu yıl, bir okul alanında insan haklarıyla ilgili heykel parkı inşa edilmesi, Avrupa şarkılarının bir araya getiren bir kitap çıkarılması ve yıkıcı sellerden etkilenen vatandaşlara yorulmadan yardım eden bir grup gönüllü tarafından dayanışma girişimi kurulması gibi çeşitli konulara değinen toplamda 216 başvuru yapıldı.

Kızılyürek ve Yeorgiu: Ortak mücadele eden Kıbrıslıtürk ve Kıbrıslırum LGBTİ+ derneklerine teşekkür etti

Avrupa Parlamentosu’na ödül için Toplumlararası Onur Festivali’ni öneren AP üyeleri Kızılyürek ve Yeorgiu kazananları tebrik ederek şunları söyledi:

LGBTİ+ derneklerinin yıllardır ortaya koyduğu ortak çabanın görülmesi, bu örgütlerin üyelerinin ve mücadele arkadaşlarının yoğun çabasının sonucudur.

Onları tebrik eder, yıllardır LGBTİ+ mücadelesinin Kıbrıslı Rumlar ile Kıbrıslı Türkler arasındaki işbirliğinin çok güzel bir örneği oldukları için onlara teşekkür ederiz.

“LGBTİ+ hakları konusunda çok gerilerdeyiz”

Yayınlanan raporlarda da gözlemliyoruz ki LGBTİ+ hakları konusunda çok gerilerdeyiz.

LGBTİ+ vatandaşlarımıza huzurlu bir hayat sunmakta başarısız olduğumuzun bilincinde olup, ülkemizde yaşayan herkesin huzuru için mücadele etmek elzemdir.

“Nefretten uzak, çeşitlilikle barışık toplum için herkesi mücadeleye çağırıyoruz”

Nefret içeren tutumlardan uzak, çeşitlilikle barışık, hoşgörülü bir toplum geliştirmek istiyorsak bu tahallülü gerçekleştirmek için herkesi mücadele etmeye davet ediyoruz.”

Kıbrıs’ta Toplumlararası Onur Festivali nasıl başladı?

Kıbrıs’tan ‘Avrupa Vatandaş Ödülü’nü kazanan Toplumlararası Onur Festivali, Kuir Kıbrıs ve Accept LGBTI Cyprus’un başvurdukları projeyle 17 Mayıs 2014’te Uluslararası Homofobi, Transfobi ve Bifobi Karşıtı Günü‘nde Onur Yürüyüşü ile başladı ve 31 Mayıs 2014’te düzenlenen Kıbrıs Onur Yürüyüşü ile sona erdi.

Festival, adanın ara bölgesindeki iki toplumlu ortak faaliyetler de dahil olmak üzere Kıbrıs genelinde çeşitli etkinlikleri içeren yıllık bir etkinliğe dönüştü.

2014’teki ilk festivalden bu yana, Kuir Kıbrıs ve Accept LGBTI Cyprus yakın bir şekilde çalışmaya devam etti.

Festivale ek olarak, sadece LGBTİ+ topluluğu için değil; toplum içinde görülmeyen ve konuşulmayan sosyal konuları tartışmak ve farkındalığı artırmak için de birçok etkinlikler düzenlenmiş ve düzenlenmeye devam etmektedir.











Başa dön tuşu