KıbrısManşetYaşam

7 gençlik derneği “Gençlik Dernekleri Mutabakat Anlaşması”nı imzaladı






Ülkede aktif olarak çalışan 7 farklı gençlik derneği bir araya gelerek, gençlik alanında önemli bir dönüm noktası olan Gençlik Dernekleri Mutabakat Anlaşması‘nı (GEDMA) imzaladı

Eğitimde Gençlik İnisiyatifi ortak dernek oldu, altı ilçeden altı dernek de birbirlerini “kardeş dernek” olarak tanımladı

Eğitimde Gençlik İnisiyatifi‘nden yapılan yazılı açıklamada GEDMA’nın, gençlik derneklerinin birbirleri ile ve diğer gençlik dernekleriyle yürüteceği ilişkilerin çerçevesini belirlemeyi ve faaliyet gösterecek olan yeni gençlik oluşumlarına yol göstermeyi amaçladığı belirtildi.

GEDMA kapsamında Eğitimde Gençlik İnisiyatifi, her ilçede faaliyet gösterecek altı derneğin eğitim alanındaki çalışmalarını sürdürdüğü “ortak dernek” olarak ilan edildi, altı ilçeden altı dernek birbirlerini “kardeş dernek” olarak tanımladı.

Özbilgehan: III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi düzenlenecek

İmza töreninde söz alan Lefkoşa Gençlik Derneği Başkanı Mustafa Özbilgehan, GEDMA’nın imzacısı olan 7 dernek ile Birleşik Krallık Kıbrıslı Türk Öğrenci Federasyonu (BK-KTÖF) ve Avrupa Birliği Kıbrıslı Türk Öğrenci Federasyonu (AB-KTÖF) tarafından 12-13 Ağustos 2023 tarihleri arasında III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi’nin düzenleneceği de duyuruldu. Gençlik Kongresi hakkında detaylı bilgilerin daha sonra aktarılacağı belirtildi.

Özbilgehan, uzun yıllardır sürdürülen gençlik çalışmalarının ülkede ilk kez bir tanım altına girmesinin önem taşıdığını ve bugün bu derneklerin uyum içerisinde çalışmasının mümkün olduğunu ancak bunun gelecek nesillere de sağlıklı şekilde aktarılması için bu anlaşmanın büyük bir temel taşı olduğunu aktardı.

İmzalayan örgütler:

Eğitimde Gençlik İnisiyatifi (EGİ) adına Yasemin Aygın ve İlayda Özbekoğlu, Girne Gençlik Derneği (GGD) adına Asya Eminoğlu, Güzelyurt Gençlik Derneği (GÜGED) adına Açelya Bulancak, İskele Gençlik Derneği (İGD) adına Ali Devecioğlu, Lefke Gençlik Derneği (LEF-GED) adına Turhan Hızlı, Lefkoşa Gençlik Derneği (LGD) adına Mustafa Özbilgehan ve Mağusa Gençlik Birliği Derneği (MGB) adına Ali Furkan Çetiner Rüstem Kitabevi’nde yaptıkları imza töreni ile tarihte ilk kez “gençlik derneği” tanımını yaptı ve birbirleri ile ilişkilerini resmileştirecek olan GEDMA’yı imzaladı.

Gençlik Dernekleri Mutabakat Anlaşması

Kısım I

Giriş

Madde 1: Amaçlar

  • Bu mutabakat anlaşması Kıbrıslı Türk gençler için çalışmalar yürüten, gençler tarafından yönetilen, demokratik teamüllere uygun karar alma mekanizmaları bulunan ve modern bir toplumun gereksinimleri doğrultusunda hareket eden tam bağımsız gençlik derneklerini kapsar.
  • Bu mutabakat anlaşması imzacı derneklerin birbirleriyle ve diğer gençlik dernekleriyle yürüteceği ilişkilerin çerçevesini belirler.
  • Bu mutabakat anlaşması, ilk maddede belirtilen amaçlar doğrultusunda faaliyet gösterecek yeni gençlik oluşumlarına yol gösterir.

 

Madde 2: İsim ve kısımlar

  • Bu mutabakat anlaşması “Gençlik Dernekleri Mutabakat Anlaşması” olarak adlandırılır.
  • Mutabakat anlaşmasının kısa ismi “GEDMA” olarak kullanılır.
  • Bu mutabakat anlaşması üç kısım altında bölünmüş dokuz maddeden oluşur.

 

Madde 3: Tanımlar

  • “Gençlik derneği”: Aktif üyeleri ve tüm yöneticileri ilgili derneklerce 30 yaşını doldurmamış gençlerden oluşan, Kuzey Kıbrıs yasalarına göre yasal olarak faaliyet gösteren ve tüzel kişiliğe sahip bağımsız sivil toplum kuruluşlarını anlatır.
  • “Kardeş dernekler”: Bu mutabakat anlaşmasına uygun faaliyet gösteren, anlaşmanın tarafı olan ve bu mutabakat anlaşmasına uygun şekilde birbirlerini kardeş dernek olarak ilan eden tüm gençlik derneklerini anlatır.
  • “Ortak dernekler”: Kardeş derneklerin arasında oldukça önemli konularda ortak faaliyetler gösterilmesini amaçlayan ve koordine eden gençlik derneklerini anlatır.
  • “Diğer dernekler”: Gençlik derneği tanımına uygun olarak çalışan ancak kardeş dernek ya da ortak dernek statüsünde bulunmayan gençlik için faydalı diğer dernekleri anlatır.
  • “Üst kuruluş”: Bu mutabakat anlaşmasının tarafı olan gençlik dernekleri arasında koordinasyonu ve bu derneklerin ortak temsiliyetinin sağlanacağı bir üst kuruluşu anlatır.
  • “İlçe”: Cumhuriyet Meclisi tarafından yapılan 33/1998 sayılı Mülki Yönetim ve Bölümleri Yasası uyarınca işbu mutabakat anlaşmasının imzalandığı tarihte ilçe statüsünde olan idari bölümleri anlatır.
  • “Ortak karar”: Bu anlaşmanın yürürlüğe girmesinden itibaren kardeş derneklerin tamamının oy birliği ile alacağı kararları ifade eder. Bu kararlar GEDMA’ya aykırı olmamalıdır
  • “Kurucu taraflar”: Bu anlaşmayı hazırlayan ve 7 Temmuz 2023 tarihinde imzalayan yedi taraf dernektir.

 

 

Kısım II

Genel Kurallar

 

Madde 4: Kardeş dernekler

  • Bu mutabakat anlaşmasının ilk imzacısı olan gençlik derneklerinden Lefkoşa Gençlik Derneği (LGD), Mağusa Gençlik Birliği Derneği (MGB), Girne Gençlik Derneği (GGD), Lefke Gençlik Derneği (LEF-GED), Güzelyurt Gençlik Derneği (GÜGED) ve İskele Gençlik Derneği (İGD) birbirlerini kardeş dernek olarak ilan ederler.
  • Her ilçede en fazla bir kardeş dernek olacak şekilde taraflar birlikte ileri uzlaşı göstererek kardeş dernek bulunmayan ilçelerde bu mutabakat anlaşmasına uygun şekilde kurulacak dernekleri kardeş dernek olarak kabul ederler.
  • Kardeş dernekler birbirlerini faaliyet gösterdikleri ilçedeki gençlerin temsilcisi olarak tanır.
  • Kardeş derneklere üye olan gerçek kişilerin birden fazla kardeş dernekte görev almasına izin verilmez.
  • Eğer GEDMA’ya aykırı faaliyetler söz konusu olursa bu anlaşmanın tarafı olan diğer tüm kardeş derneklerin uzlaşısıyla veya Madde 6’ya istinaden oluşan bir başka yöntem ile bir kardeş dernek bu statüsünden çıkarılabilir.

 

Madde 5: Ortak dernekler

  • Bu mutabakat anlaşmasının imzacısı Eğitimde Gençlik İnisiyatifi Derneği (EGİ), kardeş derneklerin eğitim alanında toplumun bütününe hizmet etmesi hususunda bu derneklerin arasında koordinasyonu sağlar ve üst seviyede faaliyetler düzenler. Bu mutabakat anlaşmasının imzacısı dernekler EGİ’yi ortak dernek olarak ilan ederler.
  • Ortak derneklere üye olan gerçek kişilerin birden fazla ortak dernekte ya da bir kardeş dernekte görev almasında engel oluşmaz.
  • Ortak derneklere üye olmak ve görev almak isteyen kişilerin bir kardeş derneğe de üye olması gerekir.

Madde 6: Üst kuruluş oluşturma

  • Bu anlaşmaya taraf olan gençlik dernekleri arasında koordinasyonu ve ortak temsiliyetinin sağlanacağı bir üst kuruluş oluşturulabilir.
  • Bu üst kuruluşun nasıl çalışacağı kendi tüzüğünce belirlenir.
  • Bu mutabakat anlaşmasının yürütülmesi ve bazı maddelerinin uygulanması bu üst kuruluşa devredilebilir.

 

Kısım III

Taraflar, Yürürlüğe Girme, Değişiklikler ve Nüshalar

 

Madde 7: İşbu mutabakat anlaşmasının tarafları

  • İşbu mutabakat anlaşmasının kurucu tarafları Lefkoşa Gençlik Derneği (LGD), Mağusa Gençlik Birliği Derneği (MGB), Girne Gençlik Derneği (GGD), Lefke Gençlik Derneği (LEF-GED), Güzelyurt Gençlik Derneği (GÜGED), İskele Gençlik Derneği (İGD) ve Eğitimde Gençlik İnisiyatifi Derneği (EGİ) olacaktır. Bu anlaşma belirtilen gençlik derneklerinin yetkili yöneticilerince imzalanır.
  • Sonradan kurulacak ve bu mutabakat anlaşmasının şartlarını yerine getiren gençlik dernekleri tüzüklerinde bildirerek bu anlaşmanın tarafı olmak istediklerini kardeş dernek statüsünde olan derneklere iletirler. Bu dernekler ortak karar ile ve/veya bu yetkilerini devrettikleri üst kuruluş vasıtasıyla yeni gençlik derneğinin bu anlaşmaya göre tanınıp tanınmayacağını ve statüsünün ne olacağını belirler.
  • Taraf dernekler kendi genel kurullarında faal üye tam sayılarının üçte iki çoğunluğunun vereceği karar ile anlaşmanın tarafı olmaktan tek taraflı olarak çıkabilirler.

 

Madde 8: Yürürlüğe girme ve değişiklikler

  • Yetkili kurullar tarafından görevlendirilen dernek yöneticilerinin bu mutabakat anlaşmasını imzalamasının ardından, imzalanma tarihinden 7 (yedi) gün sonra bu mutabakat anlaşması yürürlüğe girer.
  • Kardeş ve ortak dernekler daha sonra ek bir anlaşma yaparak GEDMA’yı tadil edebilirler.
  • Tüzükleri ve/veya kurulları GEDMA’da belirtilen şartlara uymayan dernekler 2 (iki) yıl içerisinde bu şartları tüzüklerine yansıtarak GEDMA’yı tüzüklerinin bir parçası yaparlar.

 

Madde 9: Nüshalar

  • İşbu anlaşma 10 (on) asıl nüsha olarak 7 Temmuz 2023 tarihinde Lefkoşa’da imzalanmıştır.
  • 7 (yedi) adet asıl nüsha aşağıda imzacı olan kurucu taraflara dağıtılacaktır.
  • İlave 3 (üç) asıl nüsha kuruluş tarihi en eski olan taraf derneğin himayesinde daha sonra ortak karar ile dağıtılana kadar muhafaza edilir.








Başa dön tuşu