Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Akademik Personel Sendikası (DAÜ-SEN) Başkanı Ercan Hoşkara, uçurumun kenarında olan üniversitesinin geri döndürülebileceğini, bunun da başarısız olan Rektör Prof. Dr Aykut Hocanın‘ın istifa etmesi ya da Senato‘nun Hocanın’ın istifasını istemesiyle mümkün olacağını kaydederek, herkesi göreve çağırdı
Hoşkara: Rektör hiçbir adım atmadı, sorunun büyümesini seyretti
Rektörlük önünde yapılan eylemde konuşan Hoşkara, bugün DAÜ-SEN Yönetim Kurulu düzeyinde bir eylem yaptıklarını anlattı, DAÜ’nün son maaşları Hayat Pahalılığı dahil edilmeden ödediğine dair haberlere işaret etti.
Sorunun yeni bir sorun olmadığını, DAÜ bütçesindeki ilk açığın 2019 yılında meydana geldiğini ve o günden itibaren ısrarla önlem alınmasını talep ettiklerini söyleyen Hoşkara, bu süreçte yapılan Rektörlük seçimlerine aday olan ve seçilen Prof. Dr. Aykut Hocanın’ın da mali krizleri çözme vaadiyle göreve geldiğini fakat sorunla ilgili hiçbir adım atmadığını ve mevcut sorunun büyümesini seyrettiğini belirtti.
“Hem VYK hem ÜYK hem de Bakanlar Kurulu, her yıl büyüyen bu bütçe açığını seyretti”
Yasada yer alan “birim bütçe” ve Toplu İş Sözleşmesi’ndeki “performans yönetmeliği” ile ilgili de hiçbir adım atılmadığını, istihdamların eski alışkanlıklarla devam ettirildiğini ve özellikle 3. dünya ülkelerinden gelen öğrenci sayısının süreç içinde 8 binlerden 4 binlere gerilediğini anlatan Hoşkara, bunların sonunda da bugünkü tablonun ortaya çıktığını kaydetti.
Hoşkara, “Rektör son olarak Aralık ayında 410 milyon TL açıkla bir bütçe önerisi sundu. Maalesef Üniversite Yönetim Kurulu (ÜYK) ve Bakanlar Kurulu oy çokluğuyla bu bütçeye onay verdi. Hem Vakıf Yöneticiler Kurulu (VYK) hem ÜYK hem de Bakanlar Kurulu, her yıl büyüyen bu bütçe açığını seyretti” dedi.
“Hem çalışanın hem hükümetin sorumluluk yükleneceği kapsamlı bir çalışma içindeyiz”
Demokrasinin sadece sandıktan ibaret olmadığını, en önemli unsurlarından birinin de denetim mekanizmasının çalıştırılması olduğunu dile getiren Hoşkara, 410 milyon TL olacağı iddia edilen bütçe açığının da yalanlar üzerine kurulu olduğunun ve Rektörün yaan söylediğinin kısa sürede ortaya çıktığını ve bugün bu açığın 700 milyon TL’ye ulaştığını belirtti.
Hoşkara, “1.7 milyar reel bütçenin olduğu bir tabloda 700 milyon TL çok ciddi bir açıktır. Ama bu adım adım geldi ve hiçbir yetkili de müdahale etmedi. Bizim açımızdan ÜYK da Senato da ve hatta Rektörünü seçen çalışan ve Bakanlar Kurulu da bundan sorumludur. Bu yüzden biz hem çalışanın hem hükümetin sorumluluk yükleneceği kapsamlı bir çalışma içindeyiz” dedi.
“Biz bu fiili durum oluşmasın diye çok çaba sarf ettik”
Bu çalışma kapsamında iyi bir noktaya geldiklerini, hükümetten de bazı sorumlulukları alması noktasında taahhüt aldıklarını aldıklarını anlatan Hoşkara, çalışanın iç borçlanma anlamında katkı koyacağı ve vergiler konusunda da devletin katkı koyacağı çözüm önerilerinde, DAÜ’nün önümüzdeki dönem rekabet etmesinin önündeki dezavantajların ortadan kaldırılacağını öngördüklerini söyledi.
Hoşkara, “Biz bu fiili durum oluşmasın diye çok çaba sarf ettik ancak bizden kaynaklanmayan nedenlerle çözüm önerisimizle ilgili müzakereler sonuçlandırılamadı. Şimdi maaşlara Hayat Pahalılığı’nı yansıtamayan, iki aydır Sosyal Sigorta yatırımlarını yatıramayan bir üniversite var” dedi.
“Uçurumun kenarında olan üniversitemizi buradan almamız lazım”
Bu tablonun kendileri açısından Rektörün açık ve net başarısızlığı olduğunu, Rektör Hocanın’a Ocak ayında bu noktaya gelineceğini ve ciddi adımlar atması gerektiğini ilettiklerini kaydeden Hoşkara, maalesef Rektörün bu adımları atmadığını, kendisine güven kalmadığı için de çalışanları konsolide edemeyeceğini bildiğinden kapsamlı bir çalışma yapamadığını belirtti.
Hoşkara, “Uçurumun kenarında olan üniversitemizi buradan almamız lazım. Meclis içi ya da dışı tüm partilerin ve sendikaların da sorumluluk üstleneceği, popülizmden uzak şekilde bir çalışma yapmalıyız. Bugünü kaybettik ama yarını kaybetmemek için bunu yapmak zorundayız” dedi.
“Başarısızlığı kabul etmek zordur. Yakın çalışma arkadaşlarının Rektöre durumu açıkça söylemesi gerekir”
Bugün kaybedilen özlük haklarının ancak iyi ve başarılı bir yönetimle geri verilebileceğini, öğrenci sayısının artırılmasının, mali durumun düzeltilmesinin ve DAÜ’nün yeniden rekabet edebilir duruma gelmesinin mümkün olduğunu söyleyen Hoşkara, amacın Rektörün koltuğunu koruması olmaması gerektiğini vurguladı.
Hoşkara, “Başarısızlığı kabul etmek bazen zordur. Ancak Rektörün yakın çalışma arkadaşlarının kendisine durumu açıkça söylemesi gerekir. Hem VYK hem de ÜYK’daki arkadaşların görevidir bu. Daha fazla geç kalmamak gerekir. VYK’ı da göreve çağırıyoruz. Süreçleri seyredip başarısızlığa ortak olmamalıdır. İki siyah çelenk bırakacağız; biri Rektörlüğe biri VYK’ya. Rektörü de istifaya davet ediyoruz. Çalışan bir bedel ödedi başarısız yönetim yüzünden ve o başarısız yönetimin hiçbir bedel ödememesi kabul edilemez” dedi.
Silah çelenk bırakılırken Rektör kapıya çıktı, ilginç anlar yaşandı
Bu arada, konuşmanın ardından Rektör odasının kapısına çıkan Hoşkara ve üyeler, burada siyah çelenk bırakacakları sırada Rektör Aykut Hocanın’la karşılaştı. Rektörün o anlarda tesadüfen kapıya çıkmasıyla ilginç anlar yaşandı.
Haber Edit: Pınar Barut
Fotoğraflar: Enes Uyanık