Barolar Birliği Hayvan Hakları Komitesi, köpeklerin sahipleri tarafından kayıt edilmesinin “sahipliğin kanıtı” ve “hak arayışlarında” bir gereklilik olmasının yanında yasal bir zorunluluk olduğunu hatırlatarak, bu konuda prosedürün nasıl işlediğini anlattı
“Köpeklerde kayıt; sahipliğin kanıtlanması yanında yasal zorunluluk”
Sosyal medya hesabından açıklama yapan Komite, köpeklerde kayıt yaptırmanın; sahipliğin kanıtlanması ve hak arayışlarında bir gereklilik olmasının yanında yasal bir zorunluluk olduğunu belirterek, kayıt için gerekli prosedürü özetledi;
“Köpekler, özgün bir tanımlama numarası bulunan mikroçip yerleştirilerek tanımlanır. Mikroçip uygulaması için veterinerinize başvurmanız gerekmektedir. Mikroçip uygulaması sonrası ‘Köpek Kayıt Formu‘ doldurulur ve 7 gün içerisinde Bölge Veteriner Dairesi’ne ulusal veri tabanına kaydının yapılması için teslim edilir.
Tüm bu formalitelerin tamamlanması üzerine bakıcıya (köpek sahibine) ‘Köpek Kimlik Belgesi‘ verilir. Yukarıda bahsettiğimiz tüm formaliteler bir köpek sahibi olmanız ve bu sahipliği kanıtlamanız için gereken prosedürdür.
Buna ek olarak posterde bahsettiğimiz ‘Köpek Bulundurma Ruhsatı‘ ise Köpekler Yasası gereğince köpeğinizi barındıracağınız ikametgah adresinizin bulunduğu belediye sınırında köpek barındırmak ve/veya beslemek için gerekli olan ve sahip olmanız gereken bir yasal gerekliliktir.
Tam da bu noktada belirtmek isteriz ki; yetkili makam olan belediyenin herhangi bir sebeple köpek bulundurma ruhsatı vermeyi reddetmesi sizin köpek sahipliğiniz üzerinde herhangi bir etki doğurmamaktadır. Yasal gereklilikleri yerine getirmek tüylü çocuklarınızın hakları için onlara yapacağınız en büyük iyiliktir”