InstagramKıbrısManşetSağlık

Diş Hekimliği Günü ve Toplum Ağız ve Diş Sağlığı Haftası dolayısıyla basın toplantısı düzenlendi


22 Kasım Diş Hekimliği Günü ve Toplum Ağız ve Diş Sağlığı Haftası” dolayısıyla Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği (KTTB) binasında basın toplantısı düzenlendi

Toplantıda, koruyucu diş hekimliğinin önemine vurgu yapıldı

Basın toplantısında, koruyucu diş hekimliğinin önemine vurgu yapılarak, koruyucu tedavilerle ağız ve diş hastalıklarının ortaya çıkmadan önlenebileceği belirtildi.

Basın toplantısında, Kıbrıs Türk Diş Tabipleri Odası Başkanı Halil Bakkaloğlu, Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Başkanı Ahmet Özant ve Kıbrıs Türk Tabipleri Odası Başkanı Ömer Taşargöl konuşma yaptı.

Bakkaloğlu: Ülkede mezun sayısı artmasına rağmen istihdam olanakları sınırlı kaldı

Kıbrıs Türk Diş Tabipleri Odası Başkanı Halil Bakkaloğlu, Ağız ve Diş Sağlığı Haftası’nın 1996 yılından itibaren Tıbbiye’de Muallimler Meclisi’nde Dişçi Mektebi kurulması için müzakerelerin başladığı tarih olan 22 Kasım’ı içinde alan haftada kutlandığını belirtti.

Bakkaloğlu, haftanın koruyucu diş hekimliği felsefesini topluma benimsetmek, ağız ve diş sağlığını tedavi aşamasına gelmeden önce önlemek amacıyla önemli platform sağladığını ifade etti.

Bakkaloğlu, ülkede mezun sayısı artmasına rağmen istihdam olanaklarının sınırlı kaldığını, istihdam olanaklarının değerlendirilerek artırılmasının sektördeki dengeyi sağlamak adına önemli olduğunu söyledi.

“Sağlık sisteminde diş hekimliği yeterince desteklenmiyor”

Sağlık sisteminde diş hekimliğinin yeterince desteklenmediğini ve kamu hastanelerinde diş hekimi istihdamının yetersiz olduğunu söyleyen Bakkaloğlu, bunun da toplumun ağız ve diş sağlığına ulaşılabilirliği konusunda sorunlara neden olduğunu belirtti.

“Diş Hekimliği Haftası” çerçevesinde etkinliklere özellikle çocukların ağız ve diş sağlığının önemine vurgu yapacaklarını dile getiren Bakkaloğlu, hafta boyunca yapılacak etkinliklere değindi.

Bakkaloğlu, tüm halkı ağız ve diş sağlığına dikkat göstermeye davet etti

Bakkaloğlu, Lefkoşa Çocuk Yuvası’nın eksikliklerine katkı yapılacağını, farkındalık çalışmaları yanında, öğrencilere yönelik afiş yarışmasıyla ilgiyi artıracak etkinlikler düzenleneceğini belirtti.

Sağlık Bakanlığı’na bağlı merkezlerde yapılan çalışmalara da değinen Bakkaloğlu, tedavilerin yaygınlaşması, halka hizmetin artması temennisinde bulundu.

Bakkaloğlu, tüm halkı ağız ve diş sağlığına dikkat göstermeye davet etti.

Özant: Planlı ve sürdürülebilir koruyucu hekimlik uygulamalarına başlanamadı

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Başkanı Ahmet Özant, koruyucu hekimlik hizmetlerinin önemine vurgu yaparak, bu alanda planlı ve sürdürülebilir koruyucu hekimlik uygulamalarına başlanamadığını beirtti.

Kamudaki sağlık hizmetlerinin eksik ve yetersiz olması nedeniyle halkın özel sağlık kurumlarına müracaat ettiğini söyleyen Özant, halkın ancak artan tedavi ve ilaç maliyetleri nedeniyle sağlık harcamalarını da kısıtlamak zorunda kaldıklarını dile getirdi.

“Diş hekimliği fakültelerine girişte merkezi sınavın getirilmesi gerekmektedir”

Nüfus planlamasıyla ilgili bir politika olmadığından gençlerin ihtiyaç duyulan meslek dallarına yönlendirilemediğini dile getiren Özant, ihtiyaç dalları ve kontenjanların meslek örgütleri ile iş birliği içinde belirlenmesi gerektiğini ifade etti.

Özant, diş hekimliği fakültelerine girişte merkezi sınavın getirilmesi ve eğitimin denetlenmesi ve standardize edilmesi gerektiğini kaydetti.

Taşargöl: Fiyat artışları toplumun ağız diş sağlığı hizmetlerinden yararlanmasında zorluklara neden olmaktadır

Kıbrıs Türk Tabipleri Odası Başkanı Ömer Taşargöl, koruyucu tedavilerle ağız-diş hastalıklarının ortaya çıkmadan önlenebileceğini veya basit tedavilerle ağız-diş sağlığı ve dolayısı ile genel sağlığın korunacağını belirtti.

Taşargöl, özellikle 0-18 yaş grubuna yönelik yapılacak düzenli kontroller ve ağız diş sağlığı eğitimi ile hastalıkların ortaya çıkmasının önleneceğini dile getirdi.

Fiyat artışları nedeniyle yaşanan sorunlara işaret eden Taşargöl, “Diş hekimliğinde kullanılan ekipmanın, malzemelerin ve ilaçların neredeyse tamamının ithal olması ve döviz kurundaki öngörülmesi artık imkansızlaşan bu artışlar toplumun ağız diş sağlığı hizmetlerinden yararlanmasında zorluklara neden olmaktadır” ifadelerini kullandı.

 











Başa dön tuşu