InstagramKıbrısManşet

Atama hükümet, AKP’ye yaranmak için şimdi de İstanbul Sözleşmesi’nin üzerini çizdi, kadınları ateşe attı!






Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) Başkanı Mehmet Harmancı, LTB’nin her yıl Çalışma, Sağlık ve Eğitim Bakanlıkları ile Polis Genel Müdürlüğü (PGM) ve Vakıflar İdaresi ile imzaladığı iş birliği protokolünden İstanbul Sözleşmesi‘nin çıkarıldığını açıklayarak, bu şartlarda bu protokole imza koymayacaklarını duyurdu

Harmancı: İmzaya birkaç saat kala İstanbul Sözleşmesi’nin metinden çıkarıldığını öğrendik

Harmancı sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada; yaşanan gelişmeyi 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nün arifesinde büyük bir üzüntü ve hayal kırıklığıyla belirttiğini söyleyerek, ilk olarak 2018 yılında Lefkoşa Türk Belediyesi öncülüğünde hazırlanıp ilgili devlet kurumlarıyla imzalanan ve her yıl yenilenen Aile İçi Şiddetle Mücadele Koordinasyon Mekanizması’na dair İş birliği Protokolü’ne, önceden planlanmasına rağmen bugün imza koymalarının mümkün olmadığını söyledi.

Harmancı, “İmzaya birkaç saat kala, İstanbul Sözleşmesi’nin metinden çıkarılması suretiyle, protokol metnindeki kritik değişikliklerin tamamen tek taraflı olarak yapıldığı bilgimize geldi. Bunu kabul etmemizin mümkün olmadığını ve protokolü bu şekilde imzalamayacağımı ilgili taraflara ilettim” dedi.

“Bu yanlıştan geri dönün, biz mücadeleden geri adım atmayacağız”

Kadına yönelik şiddet ve aile içi şiddet konusunda LTB olarak bugüne kadar yaptıklarını kamuoyuna hatırlatmakta fayda gördüğünü söyleyen Harmancı, bunları şöyle sıraladı;

-2014 yılından beri 58/2011 sayılı yasa ile onaylanan ve iç hukukumuzun parçası haline gelen İstanbul Sözleşmesi’ne dayanarak kadına yönelik şiddet ve aile içi şiddetle mücadele alanında çok önemli adımlar attık.

-2016 yılında ülkenin tek Kadın Sığınma Evi’ni açtık. İstanbul Sözleşmesi’nin de öngördüğü şekilde, aile içi şiddetle mücadelenin ancak bütünlükçü ve koordineli bir devlet politikası olursa başarılı olacağına inandık.

-Bu bağlamda Polis ve Sosyal Hizmetler başta olmak üzere ilgili tüm devlet kurumlarının İstanbul Sözleşmesi’nin getirdiği yükümlülükleri yerine getirmesi için mücadele verdik.

-Aile İçi Şiddetle Mücadele Koordinasyon Mekanizması da bu mücadelenin önemli sonuçlarından bir tanesiydi.

Harmancı, önümüzdeki günlerde bu yanlıştan geri dönülmesini umduğunu söyleyerek, “İstanbul Sözleşmesi hayat kurtarır. Biz bu mücadeleden geri adım atmayacağız” dedi.

Protokoldeki metnin önceki hali;

“Bu protokol, taraflar arasında kadınlara yönelik şiddet ve ev içi şiddetin önlenmesi ve bunlarla mücadele kapsamında gönüllü işbirliği ve iyi niyeti sağlamak, 58/2011 Sayılı Yasa ile onaylanan Kadınlara Yönelik Şiddet ve Ev İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye Dair Avrupa Konseyi Sözleşmesi’nin (İstanbul Sözleşmesi) 10., 11. ve 51. Maddeleri kapsamında protokole taraf kurum ve örgütler arasında koordinasyon kurmak, veri toplamak, araştırma faaliyetlerinde bulunmak, risk değerlendirmesi ve risk yönetimine dair gerekli tedbirleri almak ve paydaş kurumların kendi içlerinde, bünyelerinde çalışan personele gerekli hizmet içi eğitimleri vermektir”

Değiştirilen hali;

“Bu protokol, taraflar arasında Kadınlara Yönelik Şiddet ve Ev İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye Dair Avrupa Konseyi Sözleşmesi (CEDAW) ve uluslararası antlaşma maddeleri kapsamında gönüllü işbirliği ve iyi niyeti sağlamak amacıyla protokole taraf kurum ve örgütler arasında koordinasyon kurmak, veri toplamak, araştırma faaliyetlerinde bulunmak, risk değerlendirmesi ve risk yönetimine dair gerekli tedbirleri almak ve paydaş kurumların kendi içlerinde, bünyelerinde çalışan personele gerekli hizmet içi eğitimleri vermektir”











Başa dön tuşu