InstagramKıbrısManşetSağlık

Aydındoğmuş: Toplum ruh sağlığı ve insan hakları göz ardı edilemez, bu tür haberler damgalamayı arttırmaktadır

Dr. Hemşire Ayşe Aydındoğmuş, Barış Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde yatılı tedavi görürken, odasını ateşe veren ve geçtiğimiz gün 2 yıl hapse mahkum edilen U.A‘nın durumuna işaret ederek, “Bir psikiyatri hastasının hastane yatışı sırasında yangın çıkarması sadece cezai bir perspektifle mi ele alındı?” diye sordu

Aydındoğmuş: Sadece cezai bir perspektifle ele alınması yetersiz

Kıbrıs Ruh Sağlığı ve Psikiyatri Hemşireleri İnisiyatifi ve Akıl Sağlığı İnisiyatifi adına yazılı açıklama yapan Aydındoğmuş, olayla ilgili olarak “Bir psikiyatri hastasının hastane yatışı sırasında yangın çıkarması sadece cezai bir perspektifle mi ele alındı?” sorusunu sordu.

Basına yansıyan bu olayın; ruhsal sağlık sorunlarıyla mücadele eden bireylerin karşılaştığı sistemik eksiklikleri bir kez daha gözler önüne serdiğine dikkat çeken Aydındoğmuş, bir psikiyatri hastasının hastane yatışı sırasında yangın çıkarmasının, sadece cezai bir perspektifle ele alındığında yetersiz bir bakış açısı sunacağını kaydetti.

“Bu tür haberler damgalamayı arttırmaktadır”

İlgili bireyin tedavi sürecinde gerçekleştirdiği bir eylemden dolayı fotoğraflarının açık şekilde yayınlanarak haber yapılmasının da hastanın mahremiyetini ve gizliliğinin korunması ilkesini ihlal ettiğine dikkat çeken Aydındoğmuş, toplumda psikiyatri hastalarının damgalanmasının büyük bir sorun olmasına karşın, bu haberlerin medyada verilme şeklinin önem arz ettiğini söyledi.

Aydındoğmuş, “Bu tür haberler tüm psikiyatri hastalarının saldırgan ve tehlikeli olduğu imajı yaratarak damgalamayı arttırmaktadır. Ruhsal sağlık sorunlarıyla mücadele eden bireylerin hastaneye yatarak tedavi olma dışında bir seçeneği var mıdır? Ceza sorumluluğu tedavi olma hakkını da beraberinde getirmektedir ve bu ihtiyacın karşılanması elzemdir” dedi.

“Hastaların yaşam kaliteleri azalıyor”

Açıklama şöyle devam etti;

“Alevlenme dönemlerini önleyen ve taburculuk sonrasında da tedavinin devamlılığını ve bireyin topluma kazandırılmasını sağlayan toplum ruh sağlığı merkezleri ve etkili bir rehabilitasyon sisteminin bulunmaması nedeniyle, hastaların ruhsal sağlığı olumsuz etkilenmekte ve yaşam kaliteleri azalmaktadır.

Toplum Ruh Sağlığı Merkezleri ve toplum temelli psikiyatri hizmetleri tüm hastaların hakkıdır ve yatarak tedaviye ek olarak bu hizmetlerin sunulması öncelikli olmalıdır. Bizler Kıbrıs Ruh Sağlığı ve Psikiyatri Hemşireleri İnisiyatifi ve Akıl Sağlığı İnisiyatifi bir araya gelerek bu sorunu gündeme taşıma kararı aldık.

“Psikiyatri hastalarının insan hakları ve toplum ruh sağlığı perspektifinden de değerlendirilmesi gerekiyor”

Psikiyatri hastalarının sadece cezai bir yaklaşımla değil, aynı zamanda insan hakları ve toplum ruh sağlığı perspektifinden de değerlendirilmesi gerektiğine inanıyoruz. Ne talep ediyoruz?

İnsan haklarına saygı çerçevesinde, ruhsal sağlık sorunlarıyla mücadele eden tüm bireylerin potansiyellerini gerçekleştirmelerini sağlamak, damgalanmaları ve ötekileştirilmelerini önlemek, toplum ruh sağlığı merkezlerinin ve etkili rehabilitasyon sistemlerinin oluşturulmasıyla birlikte kapsamlı bir yaklaşımın benimsenmesini talep ediyoruz.

Bu çabamız, bu bireylerin hak ettiği saygıyı ve destekleri alabilmesi için atılmış bir adım olacaktır. Toplum ruh sağlığı ve insan hakları adına sorumluluk alarak, bu alanda önemli değişikliklerin gerçekleşmesine katkı sağlamak için her türlü desteği vermeye hazır olduğumuzu bildiririz”











Başa dön tuşu