InstagramKıbrısManşet

DAÜSEN: İstihdam geri çekilmezse yönetimle konuşacak hiçbir şeyimiz kalmaz!




Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Rektörlüğü, çalışanların maaşlarından kesinti yaptığı, emekli olanların kıdem tazminatlarını ödeyemediği ve 13. maaşların da ödenememesinin gündemde olduğu dönemde, sınavsız, münhalsiz ve normal Doçent maaşına artı 50 bin TL ek tahsisatla istihdam yaptı, üniversitede örgütlü sendika DAÜSEN, bu istihdamın geri çekilmemesi durumunda yönetimle konuşacak hiçbir şeylerinin kalmayacağını kaydetti

50 bin TL ek tahsisatla istihdam!

Özgür Gazete‘nin elde ettiği; çiçeği burnunda Rektör Prof. Dr. Hasan Kılıç‘ın imzasını taşıyan istihdam önergesinde, talebin Turizm Fakültesi Dekanlığı‘ndan geldiği ve Rektörlüğün de bunu uygun bulduğu belirtildi.

Özellikle son dönemde, maaşlardan yasa dışı kesinti yapan, emekli olanların kıdem tazminatlarını ödeyemeyen ve 13. maaşların da ödenemeyeceği konuşulan üniversitede, istihdam edilmek istenen Doç. Dr. Süalp Davut’un, 50 bin TL ek tahsisatla “Misafir Doçent” olarak istihdam edilmek istendiği belirtildi.

DAÜSEN açıklama yaptı: Rektörlükle konuşacak bir şeyimiz kalmaz

Özgür Gazete, üniversitede örgütlü sendika DAÜSEN’in konuyla ilgili iç yazışma yöntemiyle yaptığı açıklamaya da ulaştı.

DAÜSEN Başkanı Ercan Hoşkara da gazetemize bu açıklamayı yaptıklarını doğruladı ve yakında da başına daha geniş bir açıklama yapacaklarını duyurdu, Rektörlüğün bu tavrına karşı susmayacaklarini kaydetti.

“Kaynak yok denilerek kıdem tazminatları ödenmiyor”

Sendika açıklamasında, üniversiteden ayrılan veya emekli olan akademik personelin kıdem tazminatlarının üç ayı geçmiş olmasına rağmen, kaynak yok gerekçesiyle ödenmediğine dikkat çekti, ancak aynı dönemde emekliye ayrılan personelin bir kısmına kıdem tazminatlarının iki ay içerisinde ödendiğini söyledi.

Yasal mevzuat gereği Toplu İş Sözleşmeleri‘nin (TİS), İş Yasası‘nda tanımlanan hakların gerisine gidemeyeceğini belirten sendika, dolayısıyla TİS’de belirtilmeyen bir konunun İş Yasası’ndaki uygulamaya tabi olduğunu, bu çerçevede, İş Yasası’nın emekli olan veya işten ayrılan personele kıdem tazminatları dahil parasal tüm alacaklarının bir ay içerisinde ödenmesini emrettiğini vurguladı.

“Üniversitenin itibarı…”

İşten ayrılmış veya emekli olmuş olan üyelerin mağdur edildiğine ve bu durumun kabul edilemez olduğuna dikkat çekilen sendika açıklamasında, bu mağduriyetin hakkaniyetli bir yöntemle hemen ortadan kaldırılması ve ilgili kişilerin endişelerinin giderilmesi gerektiğine vurgu yapıldı.

Kıdem tazminatlarının zamanında ödenmemesinin aynı zamanda üniversitenin itibarı açısından da olumsuz bir tablo olduğuna dikkat çekilen açıklamada, 25-30 yıl kuruma emek vermiş bir akademik personele hakkı olan kıdem tazminatının ödenmemesinin; üniversiteyi hukuki ve mali açıdan güvensiz, yöneticileri ise ayrımcılık yapar hale getireceğine işaret edildi ve rektörlüğün bu konuda kaleme aldıkları yazıya henüz yazılı bir cevap da vermediği belirtildi.

“Kişisel davalar kazanılması rağmen çözüm yok”

Sendika açıklamasında; kıdem tazminatları sorunun yanında, maaş kesintilerinin çalışanın rızası olmadan ve herhangi bir anlaşma yapılmadan yasa dışı olarak Temmuz ayından beri sürdürüldüğüne dikkat çekerek, bu konuda da sendikanın girişimiyle, emsal niteliğinde açılan kişisel alacak davalarının kazanıldığına ancak buna rağmen yönetimin bu sorunu çözecek protokol ve TİS düzenlemelerini sonuçlandıracak noktaya gelmediğine işaret etti.

Sendika açıklamasında; “Bu ayın sonuna kadar bir anlaşma olamaması durumunda, sendikamız tüm üyelerimizin alacak davalarının açılabilmesi için gerekli çalışmayı yürürlüğe koymak durumunda kalacaktır. Dolayısıyla yönetimin sendikalarla bir çözüm bulma niyeti varsa bu niyet zamanında sonuç vermelidir” dedi.

“İstihdam girişimini derhal durdurulmalıdır”

Tüm bunların yanında ek ders ücretlerinin de henüz ödenmediğine ve 13. Maaşın da yine çalışanın rızası alınmadan yasa dışı olarak kısmen veya tamamen ödenememe ihtimali olduğuna dikkat çeken sendika, hal böyle iken rektörlüğün tüm kurallara aykırı ve münhalsiz şekilde yeni bir istihdam talebini VYK’ya ilettiğini öğrendiklerini kaydetti.

“Bu inanılmaz büyük bir yanlış olur” denilen sendika açıklamasında, sendikanın böyle bir istihdamı kabullenmesinin beklenilemeyeceği, bu istihdam girişiminin durdurulmamasının sendika açısından yönetimle görüşülecek bir konunun kalmayacağı anlamını taşıyacağı belirtildi.

“Keyfi icraatlara karşı duracağız”

Vakıf Yöneticiler Kurulu ve Rektörlüğün öncelikli konusunun; yeni istihdam yapmak değil mevcut personelin sorunlarına çok erken zamanda çözüm bulmak olmalısı gerekliliğine atıfta bulunulan açıklamada son olarak şunlar söylendi;

“Söz değil iş üretme ve sonuç alma zamanı gelmiştir. Sendikamız mağdur çalışanlarımızın her türlü yasal hakkını savunmaya, keyfi icraatlara karşı durmaya kararlıdır”

Özel Haber/Pınar Barut









Başa dön tuşu