InstagramKıbrısManşetSağlık

KTTB: Halkın sağlığını önceleyen yöntemler ve hareket planı oluşturulmalı






Kıbrıs Türk Tabipler Birliği (KTTB), sivrisineklerle mücadele noktasında yapılması gerekenlerlerle ilgili açıklama yaparak, sineklerden bulaşan hastalıklarla mücadele edebilmek için entegre vektör mücadelesi yapılması gerektiğini belirtti

KTTB: Son 1 yıl içerisinde Batı Nil Virüsü kaynaklı ciddi vakalar görüldü

Birlik’ten yapılan yazılı açıklamada, vektörlerle mücadelenin, enfeksiyonlarla mücadelede önemli olduğu için bu konudaki eksiklikler ciddi halk sağlığı sorunlarına neden olabileceği belirtilerek, KTTB’nin yasal sorumluluk ve yükümlülüklerinden birinin de halkın sağlığını korumak olduğu söylendi.

Sineklerin taşıdığı ve bulaşa neden olduğu Zika virüs, Batı Nil virüsü, Malarya gibi virüslerin ciddi veya hayati tehlike oluşturabilecek enfeksiyonlar olduğu ifade edilen açıklamada, son 1 yıl içerisinde Batı Nil Virüsü kaynaklı ciddi vakaların Kıbrıs’ın kuzeyinde görüldüğü hatırlatıldı.

“Hastalıklarla mücadele edebilmek için entegre vektör mücadelesi yapılmalıdır”

Açıklamada, “Biz KTTB olarak her zaman kanıta dayalı bilimin ışığında, uluslararası kabul görmüş kılavuzların yolunda hareket ettik ve etmeye de devam edeceğiz” denilerek, Kıbrıs’ın kuzeyinde sineklerden bulaşan hastalıklarla mücadele edebilmek için WHO, EU ve EPA’nin de önerdiği gibi entegre vektör mücadelesinin yapılması gerektiği vurgulandı.

Açıklamanın devamı şöyle;

“Bu da fiziksel, biyolojik, mikrobiyal ve en son çare de kimyasal mücadeledir.

“Halkın sağlığını önceleyen yöntemler ve hareket planı birlikte oluşturulmalıdır”

Tartışmalı ve en son ihtiyaç duyulması gereken kimyasal ilaçların kullanım alanlarının ve kullanım zamanlarının netleştirilmesi gerekir.

Sağlık Bakanlığı bünyesinde oluşturulan halk sağlığı komitesinin bu konuda toplantıları devam ederken, çok miktarda ilaç alım ihalesine çıkılmıştır. Sağlık bakanlığı komite ile iş birliğine devam etmeli, komitedeki tüm üyelerin varacağı ortak karara saygı duymalı ve bu sonuç elde edilene kadar kısa dönemlik bir ihale ile acil ihtiyaç karşılanmalıdır.

Entegre mücadele kapsamında ilaç çeşitliliği sağlanacaksa, bu bilimin rehberliğinde, halk sağlığı komitesinin konsensüs kararları neticesinde ve ekosistem üzerindeki olası olumsuz etkilerini en aza indirecek, halkın sağlığını önceleyen yöntemler ve hareket planı birlikte oluşturulmalıdır”









Başa dön tuşu