Halkın Partisi (HP) Genel Başkanı Kudret Özersay, Kıbrıs Cumhuriyeti Başkanı Nikos Hristodulidis tarafından Kıbrıslıtürklere yönelik yapıldığı söylenen 14 maddelik açıklamadaki vatandaşlık başlığına işaret ederek, hangi kriteri uygulayacaklarının belli olmadığını ve bekleyen insanların vatandaşlık alabileceğinin hala muamma olduğunu söyledi
Özersay: Vatandaşlık konusunda açılım değil insanları umutlandırıp oyalama var!
Yazılı açıklama yapan Özersay, vatandaşlık konusunda bir açıklama yapıldığını ancak pek çok soru işaretinin ortadan kalkmadığını söyleyerek, “Hangi kriteri uygulayacakları belli değil ve bekleyen onca insan vatandaşlık alabilecek mi hala muamma. Yani vatandaşlık konusunda açılım değil insanları umutlandırıp oyalama var!” dedi.
Özersay, “AB üyesi bir ülkeyim diyorlarsa Kıbrıslıtürklerin eş ve çocuklarının vatandaşlığına dair ayrımcı uygulamalarına son vermelidirler” dedi.
“Yaklaşık 17 yıldır insanların başvurularını incelemeden keyfi olarak beklettiklerini itiraf ediyor”
Açıklamanın tamamı şu şekilde;
“Kıbrıs Rum liderinin bugün açıkladığı 14 madde içerisinde vatandaşlık bakımından söylenenler ne anlama geliyor, neyi gösteriyor?
1) Vatandaşlık konusunda 2007’de alınan karar çerçevesinde bekleyenbaşvuruların incelenmesine başlanmış. Yani yaklaşık 17 yıldır insanların başvurularını incelemeden keyfi olarak beklettiklerini itiraf ediyor. Açıklamasında “biz AB üyesi bir devletiz, uluslararası alanda tanınan bir devletiz, sahte devlet değiliz ve bu başvuruları inceleyeceğiz” diyor. Bu son 17 yıldır AB üyesi tanınan bir devlet değil miydiniz ki bu başvuruları incelemediniz ve keyfi olarak bu insanları beklettiniz?
“Nedir peki orada alınan kararda geçen kiterler?”
2) Peki bu açıklama bu bekleyen başvurulara olumlu yanıt verecekleri anlamına geliyor mu? Belki evet, belki hayır! Belli mi? Hayır. 2007’de Papadopoulos döneminde alınan karar çerçevesinde inceleyeceklermiş. Nedir peki orada alınan kararda geçen kiterler? Şeffaf davranıp onu da açıklasaydınız ya. Tabi burada bir zamanların güçlü milliyetçi lideri isim olan Papadopoulos’a atıf yaparak “bakın bunu o zamanki liderimiz Kabul etti, yani ben taviz vermiyorum, bu zaten o zaman Kabul edilmişti ama uygulanmamıştı” denilerek olası eleştiriler muhtemelen yumuşatılmaya çalışılıyor, ön alınmaya çalışılıyor.
“Peki başvurular sadece bu kriterler (her neyse o kriterler) temelinde mi incelenecek?”
3) Peki başvurular sadece bu kriterler (her neyse o kriterler) temelinde mi incelenecek? Belli ki başvuranlardan vatandaşlık alabilecek olanların sayısını azaltmak için başka bazı kısıtlamalar da düşünülüyor. Neden mi? Çünkü açıklamada şu ifadeye de yer veriliyor: “başvuruları inceleyeceğiz ve kararları yasallık, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin yasa ve tüzükleri ile AB muktesebatı çerçevesinde verilecek” diyor” Artık nereye çekmek istersen çek…
4) Muhtemelen başvuranlar arasında çeşitli kategoriler yaratacaklar, “annen baban nerede evlendi, nerede doğdun, Kıbrıs’a nereden geldin ve benzeri hususları kullanarak genel anlamda aynı durumda olan binlerce kişi arasında ayrımcı uygulamalara kapı aralayacaklar. Peki başka örneklerde kendi yasalarına göre bir Kıbrıs vatandaşının (anne veya baba) çocuklarına kan bağı yoluyla (“ius sanguinis”) vatandaşlık verirken anne veya babasının nerede evlendiğine, çocuğun nerede doğduğuna vs bakıyor musun? Hayır!
“Başvuranlar arasında ayrımcı uygulamalara gidecekleri endişesini güçlendirmektedir”
5) Özetle yapılan açıklama karma evliliklerden olan çocukların vatandaşlık alıp alamayacakları konusuna yanıt vermemektedir, ciddi bir muamma barındırmaktadır ve başvuranlar arasında ayrımcı uygulamalara gidecekleri endişesini güçlendirmektedir.
“Pek çok soru işareti ortadan kalkmadı ve belirsizlik devam ediyor”
6) Eğer sayın Kıbrıs Rum lideri gerçekten bir AB üyesi devlet gibi davranmak istiyorsa kendi açıklamasında vurguladığı “Kıbrıs Cumhuriyeti yasalarını ve AB muktesebatını” uygulasın yeter. Yasalarını uygularken ayrımcılık yapmasın yeter. Yani kendi vatandaşı olan Kıbrıslı Türklerin evliliklerinden olan tüm çocuklarına, kiminle evlendiklerine ve nerede evlendiklerine bakmaksızın vatandaşlık hakkını vermelidir. Çünkü Kıbrıslırum olan Kıbrıs vatandaşlarının evliliklerinden olan çocuklara vatandaşlık verirken evliliğin nerede yapıldığına, ne zaman yapıldığına ya da çocukların nereden doğduğuna bakmamaktadır. Aynı yasa Kıbrıslıtürklerin evlilikleriyle çocuklarına başka, Kıbrıslırumların evlilikleriyle çocuklarına başka uygulandığı sürece ayrımcılık devam eder. Ve bu şartlarda “AB üyesi devlet, AB hukuku” gibi sözlerin pek de bir anlamı ve ağırlığı da kalmaz.
7) Vatandaşlık konusunda bir açıklama yapıldı ancak pek çok soru işareti ortadan kalkmadı ve belirsizlik devam ediyor. Vatandaşlık haricindeki diğer maddelere dair değerlendirmemi de paylaşacağım.”