InstagramKıbrısManşetSiyaset

Rahvancıoğlu: İhtiyat Sandığı ve Sigortalar devlet eliyle zarara uğratılıyor!


Bağımsızlık Yolu Mali Sekreteri Münür Rahvancıoğlu, bazı işverenlerin uygulamadaki yanlış düzenlemelerden dolayı emekçilerin yatırımlarını yapmamayı tercih ettiğini, devletin zarara uğratıldığını belirtti

Rahvancıoğlu: Kayıt dışı işçi çalıştıran patronların lehine her zaman yürürlükte olan “Gizli Af” var!

Yazılı açıklama yapan Rahvancıoğlu, artık geleneksel hale gelmiş ve ortalama 2 yılda bir periyoduna oturmuş muhaceret affı beklentisinin, memleket semalarında titreştiğini, bu mutlu olayı hesap ederek kayıt dışı çalışanı, kayıt dışı çalıştıranı, vergi kaçıranı, sigortaları zarara uğratan tüm muteber şahsiyetleri tatlı bir heyecanın sardığını belirterek, periyodik olarak ilan edilen kısa süreli aflardan değil her zaman yürürlükte olan “gizli af”tan bahsetmek istediğini vurguladı.

Asgari ücretin 27 bin 587 TL olduğunu, yabancı uyruklu bir işçi için bu ücretin netinin 25 bin 311 TL olduğunu
söyleyen Rahvancıoğlu, patron için maaş ve yatırımlar toplamının, kayıtlı işçi başına maliyetinin 31 bin 794 TL
olduğunu aktardı.

“Gizli Af” konusuna açıklık getiren Rahvancıoğlu, bir patronun bir yabancı uyruklu işçiyi, çalışma izni çıkaracağı vaadi ile kandırarak 6 ay boyunca kayıt dışı, halk arasındaki yanlış ifadesi ile “kaçak” çalıştırıp, bu süre zarfında işçiye, KKTC vatandaşları için ödenen net asgari ücret olan 24 bin TL‘yi ödediğini, sonuncunda da her ay 7 bin 794 TL‘yi haksız bir kazançla cebine attığını söyledi.

“İhtiyat Sandığı ve Sigortalar devlet eliyle zarara uğratılıyor!”

“Patrona brüt asgari ücret kadar ceza yazar, yani 27 bin 587 TL ve işçinin muhaceret cezasını (Muhaceret Yasası’ndaki ilgili koşullara uygunsa) affeder” diyen Rahvancıoğlu, patronun 6 ayın yatırımlarının (sigorta+ ihtiyat sandığı) toplamı olan 38 bin 897 TL yerine 27 bin 587 TL ceza ödediğini ifade etti.

Maaş farkını hiç hesaplamadan sadece yatırımlardan 11,310 TL menfaat sağlandığını belirten Rahvancıoğlu, Sigorta’nın 30,621 TL, İhtiyat Sandığı’nın da 8,276 TL devlet eli ile zarara uğramış olduğunu aktardı.

“Devlet, patron lehine hakkından feragat ediyor!”

Rahvancıoğlu devletin, kayıt dışı çalıştırıldığını tespit ettiği tüm yabancı uyruklu işçilerin yatırımlarını tahsil etmek
yerine, patron lehine bu hakkından feragat ettiğini söyleyerek, kayıt dışı işçi çalıştıran bir patronun ortalama 4 ay yakalanmazsa, sonradan yakalansa bile kârda olacağı anlamına geldiğini ve bunun da patronlar için her zaman yürürlükte olan “gizli af” olduğunu ifade etti.

Rahvancıoğlu, işçilerin de periyodik olarak 2 yılda bir muhaceret cezalarının affedildiği düşünüldüğünde bu memlekette kayıtlı, çalışma izinli, yatırımlarını ödeyerek işçi çalıştırmanın “enayilik” olduğunu söyledi.

Bağımsızlık Yolu olarak, yapılması gerekeni yıllardır söylediklerini vurgulayan Rahvancıoğlu, sözlerine şu şekilde devam etti; “Kayıt dışı işçi çalıştırdığı tespit edilen patronların, kayıt dışı çalıştırdıkları sürelere ilişkin yatırımları ödemesi sağlanmalı ve yakalandıkları tarihten itibaren, ilgili işçiyi bir yıl yatırımları yapılarak çalıştırmaları, zorunlu kılınmalıdır. Bakın bakalım ondan sonra kayıt dışı çalıştırma riskini alan patron kalıyor mu!!!”











Başa dön tuşu