Kıbrıs Türk Öğretmener Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Burak Maviş, eğitime başladıktan 6 ay sonra Çayırova İlkokulu ve Şht. Yalçın İlkokulu‘nun binalarının güvenli olmadıklarının ortaya çıktığını, bunun üzeri örtülemeyecek bir kabahat olduğunu belirtti ve “Bu özrü kim üstlenecek?” diye sordu
Maviş: Öğrenci ve öğretmenlerin can güvenliği söz konusu olduğu zaman hiçbir riske yer yoktur
Yazılı açıklama yapan Maviş, konteyner sınıfların artık gerçeğimiz olmaktan çıkarılması gerektiğini söyleyerek, vatandaştan ve kurumlardan kesilen vergilerle deprem fonunda biriken 613 milyon Türk Lirası olmasına rağmen, saha çalışmaları, vize ve ihale süreçlerinin tamamlanmış olmasına rağmen neden betonarme/çelik okul binalarına başlanamadığını topluma kimin izah edeceğini sordu.
Öğrenci ve öğretmenlerin can güvenliğinin söz konusu olduğu zaman hiçbir riske yer olmadığını vurgulayan Maviş, böyle bir ihmalin tekrarına karşı bir sonraki adımda neler yapılabileceğinin düşünülmesi gerektiğini ifade etti.
“Bu üzeri örtülemeyecek bir kabahattir”
Açıklamanın tamamı şu şekilde;
“Eğitime başladıktan 6 ay sonra Çayırova İlkokulu ve Şht. Yalçın İlkokulunun binalarının güvenli olmadıkları ortaya çıktı. Bu üzeri örtülemeyecek bir kabahattir.
Bu özrü kim üstlenecek?
Sn. Bakanlar,
Felaketlerin ne kadar korkutucu olduğunu anlamanız ve bu topluma bunu yaşatmamanız için neyi bekliyorsunuz?
“Bu özrü kim üstlenecek?”
Okullarla deprem performans analizi sonuçlarının ve projelerin paylaşılmasında çok geç kalındığını ve Eylül 2023’de eğitime başlamış olan Şht. Yalçın İlkokulu ve Çayırova İlkokuluna ait bazı binaların güçlendirilme ve yıkım kararı alınmasının Şubat 2024 olduğunu vurgulamıştık.
Komitede konunun açıklığa kavuşması ve sendikamızın ortaya koyduğu tavırdan sonra konuyla ilgili Kıbrıs Postasına açıklamalarda bulunan Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu, Şht. Yalçın İlkokulu’na 2 ve Çayırova İlkokulu’na 5 adet prefabrik sınıf yapılacağını söyledi.
“Sıradaki okul hangisi olabilir sorusuna kim cevap verebilir?”
Eğitim Bakanlığının hızlı çözüm üretmesi bardağın dolu tarafıdır. Bardağın boş tarafı ise konteyner sınıflara çocukların hapsolması ve hali hazırda kullanılan diğer okul binalarının sağlamlığı ile ilgili ortaya çıkan güvensizliktir.
Sıradaki okul hangisi olabilir sorusuna kim cevap verebilir?
Eğitime başladıktan 6 ay sonra Çayırova İlkokulu ve Şht. Yalçın İlkokulunun binalarının güvenli olmadıkları ortaya çıktı. Bu üzeri örtülemeyecek bir kabahattir.
“Konteyner sınıf yerleştirilen okullarımızın yeni binaları ne zaman inşa edilecek?”
Bu özrü kim üstlenecek?
Konteyner/prefabrik sınıflar artık gerçeğimiz olmaktan çıkarılmalıdır. Vatandaştan ve kurumlardan kesilen vergilerle deprem fonunda biriken 613 milyon Türk Lirası olmasına rağmen, saha çalışmaları, vize ve ihale süreçleri tamamlanmış olmasına rağmen neden betonarme/çelik okul binalarına başlanamadığını topluma kim izah edecek?
Konteyner sınıf yerleştirilen okullarımızın yeni binaları ne zaman inşa edilecek? Binalarının güçlendirilmesi gereken diğer okullarımızda inşaat faaliyetleri ne zaman başlayacak?
Öğrenci ve öğretmenlerimizin can güvenliği söz konusu olduğu zaman hiçbir riske yer yoktur. Böyle bir ihmalin tekrarına karşı bir sonraki adımda neler yapabileceğimizi düşünebilirsiniz.
Sn. Bakanlar,
Felaketlerin ne kadar korkutucu olduğunu anlamanız ve bu topluma bunu yaşatmamanız için neyi bekliyorsunuz?