InstagramKıbrısManşetSağlık

Dalkan: Kıbrıs’ın kuzeyinde sigara ve tütün ürünlerinin kullanımı yüzde 35.4

Kıbrıs Türk Tabipler Birliği (KTTB) Genel Sekreteri Ceyhun Dalkan, tütün ve tütün ürünlerinin, kullananların yanında içim sırasında oluşan zehirli artık maddeler nedeni ile çevredeki kişileri de olumsuz etkilediğini söyleyerek, her yıl milyonlarca insanın ölümüne neden olduğunu vurguladı

Dalkan: Kıbrıs’ın kuzeyinde sigara ve tütün ürünlerinin kullanımı yüzde 35.4

Yazılı açıklama yapan Dalkan, Evrensel Hasta Hakları Derneği’nin yaptığı çalışmada, Kıbrıs’ın kuzeyinde sigara ve tütün ürünlerinin kullanımının yüzde 35.4’lük oranla oldukça yüksek olarak saptandığını belirtti.

“Yine aynı çalışmaya katılıp tütün ve tütün ürünü, sigara, e-sigara kullananların %62.9’unun sigarayı
bırakmak istemesi oldukça önemlidir” diyen Dalkan, özellikle Sağlık Bakanlığı hastanelerinde, bırakmak isteyenlerin erişebileceği birçok bölümün ve destek birimini içeren sigara bırakma polikliniklerinin ivedilikle açıkması gerektiğini vurguladı.

“Tütün ve tütün ürünleri, ülkemizdeki en önemli halk sağlığı sorunlarından biridir”

Açıklamanın devamı şu şekilde;

““Tütün ürünlerinin zararlarından korunma ve denetim yasası” eksiksiz uygulanmalı, ülkede denetimler gerçekleştirilmelidir. Tütün, tütün ürünleri, sigara, e-sigara ülkemizdeki en önemli halk sağlığı sorunlarından biridir.

Son dönemlerde, tütün endüstrisi, elektronik sigara veya ısıtılmış tütün ürünlerini “zararı azaltılmış” sloganı ile pazarlamakta ve sigarayı bırakmak isteyenleri bağımlı tutmaya devam etmektedir.

“Bağımlılıktan uzak, daha sağlıklı ve daha kaliteli bir yaşam mümkündür”

Bu yeni pazar özellikle gençleri hedef alarak yeni nesilleri de bağımlı kılmayı amaçlamaktadır. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)’nün de açıkladığı gibi, elektronik sigara veya ısıtılmış tütün ürünlerinden gençlerimizi, yeni nesilleri korumak ve e-sigara kullanımının önüne geçmek için hep birlikte mücadele etmemiz elzemdir.

Bugün 9 Şubat sigarayı bırakma gününde, bir adım atıp sigara, elektronik sigara, ısıtılmış ve diğer tüm tütün ürünlerini hayatınızdan çıkarabilirsiniz.

Bağımlılıktan uzak, daha sağlıklı ve daha kaliteli bir yaşam mümkündür”











Başa dön tuşu