InstagramKıbrısManşet

Dürüst yeniden Mahkemeye çıkarıldı

Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi‘nde yürütülen “sahte diploma ve yolsuzluk” soruşturması kapsamında tutuklanan, Ulusal Birlik Partisi (UBP) eski Eğitim Bakanlarından Kemal Dürüst, bugün yeniden Güzelyurt Kaza Mahkemesi‘ne çıkarıldı

Dürüst yeniden Mahkemeye çıkarıldı

Polis Genel Müdürlüğü‘ne bağlı Mali Suçlarla Mücadele Şube Amirliği tarafından yürütülen soruşturma kapsamında 21.02.2024 tarihinde, “Sahte Belge Düzenleme, Sahte Belgeyi Tedavüle Sürme, Sahtekarlıkla Para Temini, Sahte Belge Düzenlenmesini Tahrik Etme” suçlarından tutuklanan Kemal Dürüst bugün yeniden Güzelyurt Kaza Mahkemesi’ne çıkarıldı.

Oğlu ve kızına ait şirketi kendisi yönetiyor

Mahkemede olguları aktaran polis, üniversiteye 6 şirkete ait toplam 19 fatura kesildiğini ve bu faturaların toplam değerinin 926 bin TL olduğunu belirtti.

19 faturadan toplam 165 bin TL değerinde olan 3 tanesinin Ha-Os Zirai Hayvancılık Ltd. şirketine ait olduğunu ve bu şirketin de Dürüst’ün oğlu ve kızına ait olduğunu aktaran polis, şirketi bizzat Kemal Dürüst’ün yönettiğini söyledi.

Meray Dürüst’ün bir düğüne hediye gönderdiği pastişini bile üniversiteye ödettiler

Bugüne kadar 7 ifade alındığını, alınması gereken 21 ifade daha olduğunu belirten polis, aynı soruşturma kapsamında yargılanan Kemal Dürüst’ün eşi Meray Dürüst‘ün eşinin talimatı ile de evlenecek bir çifte yapılan 34 bin TL düğün pastişinin faturasının da üniversiteye kesildiğini belirtti.

Ha-Os şirketine ait bir çiftliğin de mütevelli heyetinin onayı ve kararı olmadan, üniversitenin Veteriner ve Ziraat fakültelerine kiralandığını ve bu kiralama karşılığında da üniversiteye 24 bin dolar ve 12 bin dolar değerinde iki faturanın da kesildiğini aktardı.

Harçlar üniversitenin değil, çalışanların hesabına aktarıldı

Polis ayrıca, üniversitenin aynı soruşturma kapsamında tutuklu bulunan Genel Sekreteri ve hissedarı Serdal Gündüz ve Kemal Dürüst’ün talimatıyla, öğrencilerden alınan 50 bin TL ve 90 bin TL‘lik harç paralarının da üniversitenin banka hesabı yerine, 2 üniversite çalışanın hesabına aktarıldığını söyledi.

Polis ayrıca, soruşturma kapsamında tutuklu bulunan S.K’nın sahibi olduğu Alayköy’deki Aluser Trading LTD’den de üniversiteye 77 bin TL değerinde hizmet ve mal alınmadan karşılıksız fatura kesildiğini ve bu şirketin Kemal Dürüst’ün hesabına 60 bin TL gönderdiğinin tespit edildiğini aktardı.

Dürüst’ün avukatı ise Kemal Dürüst’ün ya da herhangi bir aile üyesinin hiçbir faturada ya da makbuzda imzası olmadığını söyleyerek savunma yaptı.

Polis ise, aktardığı bulgulara dayanarak, “Sahte Belge Düzenleme, Sahte Belgeyi Tedavüle Sürme, Sahtekarlıkla Para Temini, Sahte Belge Düzenlenmesini Tahrik etme” suçlarının dışında bugünkü duruşmada bir de “Suç Gelirinin Aklanması” suçlaması da getirdi ve “Sahtekarlıkla temin edilen para miktarının artacağı aşikardır” diyerek tutuklamanın devamını talep etti.

Mahkeme Dürüst’ün 3 gün daha tutuklu kalmasına karar verdi.

Özgür Haber Merkezi
Kadir Sidal











Başa dön tuşu