InstagramKıbrısManşet

4 zanlı bugün bir kez daha Mahkemeye çıkarıldı

Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi‘nde Mali Polis tarafından yürütülen “sahte diploma ve yolsuzluk” soruşturması kapsamında tutuklu bulunan okulun Mütevelli Heyeti Başkanı Kemal Dürüst, Genel Sekreter ve hissedarı Serdal Gündüz, Koordinasyon Ofis Sorumlusu Amir Shakerifard ve okula sahte fatura kesen Ş.K, Güzelyurt Kaza Mahkemesi‘nde bir kez daha Yargıç huzuruna çıkarıldı

Polis: Gündüz yazışmaların silinmesi talimatı verdi

Güzelyurt Kaza Mahkemesi’nde 11.50’de başlayan ve 4 saat süren duruşma az önce tamamlandı.

Soruşturmanın tahkikatını yürüten Mali Polis Ortunç Özbaylı, zanlılar Kemal Dürüst, Serdal Gündüz ve Amir Shakerifard ve okulda esnaflık yapan Ş.K ile ilgili yeni bulgularını mahkemeye aktardı.

Polis zanlıların, “Suç Gelirlerini Aklama, Sahtekarlıkla Para Temini, Sahte Belge Düzenleme, Hırsızlık, Sahte Belgeyi Tedavüle Sürme, Sahte Evrak Düzenlenmesini Tahrik Etme ve sahtekarlık” suçlarından tutuklandığını hatırlattı.

Shakerifard’ın yabancı öğrenci getirmiş gibi göstererek sahtekarlıkla aldığı paranın ilk bulgularla 48 bin 800 euro olduğunu ancak bu rakamın 146 bin 096 euroya yükseldiğini belirten polis, Shakerifard’ın Serdal Gündüz’ün talimatıyla yaz okulu paralarını üniversiteye ait olmayan bir hesaba yatırdığını, bu hesabın Gündüz’ün İran ve İngiltere’deki hesapları olduğunu kaydetti.

“Gündüz’ün Dürüst’le birlikte üniversitenin büyük ortağının imzasını sahtelediklerine dair de şikayet var”

Polis, ayrıca üniversiteye satın alınan bir gayri menkul ile ilgili, üniversitenin büyük hissedarının (MHP milletvekili Levent Uysal), Serdal Gündüz ve Kemal Dürüst’e satın alma yetkisi verdiğine dair imzasının sahtelediklerine dair şikayet bulunduğunu açıkladı.

Polis, 4 koçanlı bir arazi için 750 bin TL, 55 bin sterlin, 27 bin 500 sterlin, 75 bin sterlinlik çek, 308 bin dolar ve 400 bin dolar kredi çekilerek temin edildiğini bildirdi.

Polis ayrıca Serdal Gündüz’ün, üniversite çalışanlarına Amir Shakerifard ile ilgili WhatsApp ve mail yazışmalarıyla her türlü konuşmalarını silmeleri talimatı verdiğini aktardı.

Mali Poliste iki ekip kuruldu, biri sahte diploma biri de yolsuzluk ve sahte fatura olayını araştırıyor

Kemal Dürüst’ün kızının da aynı üniversitede çalıştığını ve soruşturmadan bu yana okula gitmediğini aktaran polis, “sahte diploma” konusunu da yine Mali Şube içerisinde ama farklı bir birimin yürüttüğünü, 20 kişilik bir ekibin ise yolsuzluk ve sahte faturalarla ilgili tahkikat yürüttüğünü belirtti.

Şu ana kadar tespit edilebilen yolsuzluk miktarı 25 milyon TL’nin üzerinde

Okulun bugüne kadar 2 milyon 129 bin TL, 111 bin sterlin, 156 bin 346 euro, 453 bin dolar zarara uğratıldığının tespit edildiğini aktaran polis, bugüne kadar 157 ifade alındığını, 8 laptop, 1 adet bilgisayar, 16 cep telefonu, 2 ajanda ve birçok fatura ve belgenin de emare olarak alındığını kaydetti.

Alınması gereken 54 ifadenin daha olduğunu, aranan fatura ve tahsilat makbuzu, ödeme fişi ve bir çok belge ve emare olduğunu belirten polis, yapılan suçlamaların ağır ceza kapsamına giren ciddi suçlar olduğunu hatırlattı, yeni suç ortakların olabileceğini ve başka kişilerin bu süreçte tutuklanabileceğini söyledi.

Yeni acente ve 200 kişilik yeni “öğrenci” listesi

Yeni bir sahte acente ve 200 kişilik bir “öğrenci” listesini daha tespit edildiğini anlatan polis, Shakerifard ile ilgili yeni şikayetler de olduğunu, Libya’dan üniversiteye öğrenci getirilmesi ile ilgili bir acentenin de tespit edildiğini kaydetti.

Polis, kimlikleri tespit edilen 456 kişilik öğrenci listesinden 25’inin ifadelerinin alındığını da belirtti.

Polis: Kendi reklam parasını bile üniversiteye ödetti

Polis, Ş.K hakkındaki bulguları da Mahkemeye aktararak, Ş.K’nın üniversite içerisinde faaliyet gösteren Fat Duck adlı işletmesine ait 41 bin TL değerindeki faturayı, herhangi bir hizmet sunmadan üniversite adına düzenlediğini, bunun kendisine sorulması üzerine de “üniversite çalışanlarına yemek verildiğini” söylediğini aktardı.

Ş.K’nın üniversitenin satın alacağı arazide “aradan çekilmek için” 55 bin sterlin ve 750 bin TL para aldığını kaydeden polis, bu hususun da “sahtekarlıkla para temini” olarak değerlendirildiğini söyledi.

Polis ayrıca Ş.K’nın üniversite içerisindeki işletmesi kendisine ait olan iş yerinin 18 bin TL’lik reklam faturasını da okul adına kesip, bu miktarı okul muhasebesinden tahsil ettiğini belirtti.

Polis, tüm zanlılar için 8’er gün daha ek tutukluluk talep etti.

23 gündür tutuklu bulunan Serdal Gündüz ve 6 gündür tutuklu bulunan Kemal Dürüst‘ün avukatları ise müvekkillerinin bu sürede banyo dahi yapamadıklarını söyleyerek, tutuksuz yargılama talep etti.

Mahkeme ise zanlılara 5’er gün ek tutukluluk verdi.

Özgür Haber Merkezi











Başa dön tuşu