InstagramKıbrısManşetSağlık

“Tıbbi cihaz kapsamı dışındadır” mührü vuran Sağlık Bakanlığı, büyük tehlikenin önünü açtı

Sağlık Bakanı Hakan Dinçyürek, Özgür Gazete‘nin gündeme getirdiği “dövmecideki dehşet” haberinden sonra tutuklanan ve “vahim zarar” ve “tedbirsizlik” suçlamalarından tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan, “yetkisiz tıbbi cihaz kullanma” suçlamasından ise beraat eden ilgili dövmecinin, “Aklandım, lazer kullanmaya devam edeceğim” açıklaması yapmasıyla ilgili gazetemize konuştu; “Hekim olmayan hiç kimse insan vücuduna bu işlemleri yapamaz, bu konuda kararlıyız, gerekli yasal düzenlemeler yapılacak, Tabipler birliği le ortak hareket ediyoruz” dedi

İlgili dövmeciye 3 ayrı suçlama getirilmişti

Özgür Gazete, geçtiğimiz haftalarda kolundaki bir dövmeyi sildirmek isteyen G.A adındaki genç kadının kolunda ikinci derece yanık olduğunu gündeme getirmiş, Tabipler Birliği de dövmecide kullanılan cihazın da sadece hekimler tarafından kullanılabilen “tıbbı cihaz” olduğu görüşünü vermişti.

Özant: Tıbbi cihazları hekimden başka kimse kullanamaz, mağdurla birlikte biz de şikayetçi olacağız

İlgili genç kadın; 4 gün “iş göremez” raporu almış ve doktorundan; kolundaki yanığın da kalıcı bir iz oluşturabileceği bilgisini edinmişti.

İlgili dövmeci tutuklanmış ve Mahkemeye çıkarılmış, Mahkemede polis “Tabipler Birliği Yasası’na Aykırı Hareket“, “Vahim Zarar” ve “Tedbirsizlik“den 3 ayrı dava getirmişti.

Özgür Gazete’nin haberi üzerine LTB ekipleri de harekete geçti

 

Tabipler Birliği Başkanı Ahmet Özant, kullanılan cihazın sadece hekimler tarafından kullanılabilen “tıbbi cihaz” kategorisine girdiğini açıklamış, Sağlık Bakanlığı’nın bu cihazların nerelerde ve kimler tarafından kullanıldığını denetlemediğini de vurgulamıştı.

Tutuksuz yargılanacak

Polis Mahkemede, ilgili dövmecinin cihazla ilgili kısa bir eğitim alarak sertifika aldığını belirttiğini, cihazı satan Modda isimli firmanın da Sağlık Bakanlığı’ndan “tıbbı kapsam dışı” mührü vurulduğunu söylemişti.

Tıbbi işlem yapıldığı halde Bakanlığın cihaz için “tıbbi değildir” mührü vurduğunu tespit eden polis Mahkemede, zanlının serbest bırakılmasını istemiş, Mahkeme zanlıyı “vahim zarar ve tedbirsizlik” suçlarından tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakmıştı.

Dinçyürek: İnsan vücuduna müdahale etme yetkisi sadece ve sadece hekimlerdedir

Konuyla ilgili Özgür Gazete’ye konuşan Sağlık Bakanı Hakan Dinçyürek, benzer konularda çok sayıda ihbar ve şikayet olduğunu söyleyerek, insan vücuduna müdahale etme yetkisinin sadece ve sadece hekimlerde olduğunu vurguladı.

Dinçyürek, “Bu konuda Tabipler Birliği’nin de denetim yapma yetkisi vardır. Biz de Tabipler Birliği ile istişare halindeyiz ve geçtiğimiz günlerde de bir görüşme gerçekleştirdik, ortak hareket ediyoruz. Hatta bu konuda Bakanlığa bağlı Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi‘ni de görevlendirdik ve yerel yönetimleri de sürece dahil ederek, denetim konusunda iş birliği yapacağız” dedi.

“Hekim dışında bu uygulamaları yapan kişilere karşı ortak çalışmayla hareket edeceğiz”

Bakan Dinçyürek, botox ve dolgu gibi işlemler de dahil olmak üzere, insan vücuduna herhangi bir sıvı enjekte etmenin ve uygulama yapmanın hekimlerin yetkisinde olduğunu bir kez daha yineleyerek, hekim dışında bu uygulamaları yapan kişilere karşı ortak çalışmayla hareket edileceğini belirtti.

Olayın polis yönüyle ilgili çok yorum yapmak istemediğini kaydeden Bakan Dinçyürek, yasanın bu konuda net olduğunu, eksik ve yapılması gereken yasal düzenlemelerin de yapılacağını kaydetti, önümüzdeki günlerde bu konudaki kararlılıklarının da basına yansıyacağını vurguladı.

Dinçyürek, “Tabipler Birliği de biz de son derece kararlıyız. Baskın, soruşturma veya diğer işlemler… Ne gerekiyorsa yapacağız” ifadelerini kullandı.

“Aklandım, lazere devam”

İlgili dövmeci serbest bırakıldıktan sonra “aklandım, yarından itibaren lazer yapmaya devam edeceğim” diyerek bir video yayımlamıştı.











Başa dön tuşu