InstagramKıbrısManşetSağlık

Özant: Tıbbi cihazları hekimden başka kimse kullanamaz, mağdurla birlikte biz de şikayetçi olacağız






Kolundaki eski bir dövmeyi sildirmek isteyen G.A adlı genç kadın şu günlerde hayatının kabusunu yaşıyor…

“Bir şey olmaz, yarına geçer”

Dövme sildirme işlemi yaptırmak için Lefkoşa‘nın en bilinen dövme stüdyolarından birine giden genç kadına, lazer cihazıyla işlem yapıldı.

İşlemden kısa süre sonra eli yanmaya ve şişmeye başlayan kadın, işlemi yapan dövmeciyi arayıp durumu bildirdiğinde ise kendisine “bunun normal olduğu ve ertesi güne geçeceği” söylendi.

“İzi kalabilir”

Acısı gittikçe artan genç kadın dayanamayıp doktora gitti, elinde ve kolunun bir bölümünde 2. derece yanık meydana geldiğini öğrendi.

Doktor genç kadına yanık tedavisi başlattı ve 4 gün “iş göremez” raporu verdi, bu yanığın izinin de kalabileceğini söyledi.

“Polise gidip şikayetçi olacağım”

Eski bir dövmesinden kurtulmak isterken ağır şekilde yaralanan kadın Kıbrıs Türk Tabipler Birliği‘ne (KTTB), Kıbrıs Türk Hekimler Sendikası‘na (Tıp-iş) ve polise giderek ilgili dövme salonundan ve işlemi yapan kişilerden şikayetçi olacağını kaydetti.

Genç kadın, “Ben bir hata yaparak hekime değil oraya gittim. Bu hatanın bedelini ödüyorum. Ama başka insanların sağlığıyla oynamaması için şikayetçi olacağım” dedi.

Özant: Hekimden başka kimse kullanamaz

Özgür Gazete, dövmecide bulunan lazer cihazını ve kullanım yetkilerini KTTB Başkanı Ahmet Özant‘a sordu ve durumun yasal boyutunu araştırdı.

Özant, yasalara göre sadece hekimlerin kullanabileceği (hekim dahi olsalar cihaza özel eğitim almak zorundalar) bu lazer cihazlarının dövme salonları ve benzeri yerlerde olmasının ve hekim olmayan kişilerce kullanılmasının yasak olduğunu söyleyerek, Sağlık Bakanlığı‘nın denetim eksikliğine dikkat çekti.

Cihazlar adaya geliyor, sonrasını soran bilen yok!

Bu cihazların adaya getirilmesi için hekimlerin, kliniklerin ya da ithalatçıların Sağlık Bakanlığı‘ndan ön izin aldıklarını ve gelen cihazı da bu ön izinle gümrükten çıkardıklarını kaydeden Özant, sonrasının ise adeta muamma olduğunu kaydetti.

Özant, “Bu cihazlar tıbbi cihaz kategorisinde olan yani sadece cihazla ilgili özel eğitim alan hekimlerin kullanabileceği cihazlardır. Herhangi bir kişi tarafından kullanılması ve uygulama yapılması, yasalarımıza göre 6 aydan başlayan hapislik cezası öngören bir suçtur” dedi.

Özant, bu cihazların adaya getirilmesinden sonra kime satıldığı veya kimler tarafından nerelerde kullanıldığı konusunda herhangi bir denetleme yapılmadığını da söyledi.

İğneli işlem de yapıyorlar!

Yaşanan olay sonrası akıllara gelen bir diğer soru da dövme salonlarında yapılan iğneli işlemler oldu.

Yasaya göre iğneli işlemler de sadece hekimler tarafından yapılabiliyor.

Ancak dövme salonlarında, kaş, burun, dil ve göbek gibi insan sağlığı açısından çok riskli bölgelere de delik açma işlemi yaptırılıyor.

Öyle ki dövme salonları sosyal medya hesaplarından yaptıkları bu işlemlerin ve yasa dışı kullandıkları lazer cihazlarının reklamlarını dahi yapmaktan çekinmiyor.

Denetim yok! Reklamlarını bile yapıyorlar!

Habere konu genç kadına dövme silme işlemi yapılan ilgili salon da göz kapağına dahi lazerle işlem yaptığı videoları, reklam yapma amaçlı sosyal medyada paylaşıyor.

İnsan sağlığının hiçe sayıldığı, kalıcı hasarlar verebilecek bu işlemler karşısında Sağlık Bakanlığı‘nın hiçbir denetim yapmaması da kamu sağlığı açısından oluşan riski büyütüyor.









Başa dön tuşu