InstagramKıbrısManşetYaşam

Projede 3 bin 395 birey, insan hakları ve siyasi haklar konusunda başarıyla eğitildi






AKTI Proje ve Araştırma Merkezi’nin uyguladığı ve Kıbrıslı Türk sivil örgüt Mağusa Suriçi Derneği (MASDER) ile Norveçli kâr amacı gütmeyen medya kuruluşu Norsensus Mediaforum ile işbirliği yaptığı AdvocacCY projesi, sürdürülebilir gelişmenin bir insan hakkı olduğunu ve barış için kayda değer bir araç olduğunu gösterdi

Projede 3 bin 395 birey, insan hakları ve siyasi haklar konusunda başarıyla eğitildi

Yapılan açıklamada, 20 ayı aşkın sürede, AdvocaCY’nin 3 bin 395 bireyi insan hakları ve siyasi haklar konusunda başarıyla eğittiği, resmi olmayan gruplardan ve Sivil Toplum Örgütlerinden (STÖ) 370 gönüllü ile temsilciyi kapasite geliştirme ve eğitim çalıştaylarına getirdiği, küçük ve orta ölçekli STÖ’ler arasında 12 yeni ortaklık kurduğu ve toplumlararası işbirliğini destekleyecek 2 yeni metodun Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum oluşumlarca geliştirilerek ortaya konmasına katkıda bulunduğu belirtildi.

Açıklama şöyle devam etti;

“AdvocaCY projesinin ana eylemlerinden biri, dizayn edilen anket formu aracılığıyla Kıbrıslı Rum ve Kıbrıslı Türk toplumlarındaki STÖ’lerin karşılaştıkları engellerin ve ihtiyaçların ayırdına varmak olmuştur. Katılan 65 örgütün fonlamayı birincil sorun, kamu otoritesinin destek eksikliğini ise ikincil sorun olarak gördüğünü sonuçlar bize göstermiştir.

Politika yapıcılar üzerinde sınırlı etki yaratabilmenin getirdiği caydırıcılık ve örgütler içerisinde yetersiz bilgiden kaynaklanan olumsuzluklar, üçüncü ve dördüncü etkenler olarak sıralanmıştır. Toplumlar arasında kimi farklılıklar da açığa çıkmış ve Kıbrıslı Rum örgütler bürokrasiyi, Kıbrıslı Türk örgütlerse gönüllü eksikliğini beşinci ana sorun olarak işaret etmişlerdir.

AdvocaCY projesinin önemli bir sorun olarak işlediği; genç insanların aktif vatandaşlar olarak neden çevre koruma konularına katılım göstermediğiyle ilgili endişelerdi. Resmi olmayan gruplar ve örgütlerden çevre ve insan hakları üzerinde çalışan 18-35 yaş arası 58 genç insanın katılımıyla yapılan 3 katılımcı çalıştayda verilen cevap; zaman yokluğu ile ilgisizlik/umursamazlık/kişisel sorumluluk üstlenmeme gibi birincil nedenlere dikkat çekmiştir.

Devamında, mevcut örgütlerin faaliyetleri konusundaki bilgi eksikliği ve gençlerin sesinin duyulmadığıyla ilgili hissiyat, katılımdaki pasifliğin nedenleri olarak sıralanmıştır.

Başarılı AdvocaCY projesinin doruk noktası, 25 Ocak’ta Dayanışma Evinde aktif yurttaşlık, sürdürülebilirlik ve inovasyon üzerine düzenlenen çok yönlü etkinlik oldu. “Sürdürül-inovatif Gelecek için Birlikte Savunuculuk” başlıklı etkinlik; sürdürülebilirlik, aktif katılım ve dijital haberleşme alanındaki resmi olmayan gruplarla STÖ’leri ve etkinlik organizatörlerini bir araya getirdi.

Amaç, görüş ve tecrübe alışverişi neticesinde; kollektif yaratıcılıkla sürdürülebilirliğe, inovasyona ve toplumsal bir mozaik oluşumuna katkıda bulunmaktı.

AKTI ve Norsensus Mediaforum’un sunduğu “katılımcılıkla karar verme” çalıştayları aracılığıyla katılımcılar, etkinlikleri sürdürülebilir tecrübelere dönüştürecek, STÖ’lerin dijital devamlılığını güçlendirecek politika araçlarını kollektif biçimde geliştirdiler.

AKTI’den Proje Yöneticisi ve Kimya Mühendisi Maria Christina Constantinou’nun Kapanış Etkinliğinde değindiği gibi: “20 aylık AdvocaCY projesi göstermiştir ki ‘Bilgi farkındalığa, farkındalıksa değişime yol açar’ sloganı, yoğun toplumsal işbirliği ve hedeflenmiş farkındalık yaratmayla ve yurttaşlar-kuruluşlar için eğitsel faaliyetlerle pratikte gerçekleşebilecek bir hedeftir.

Bugünkü etkinlik MASDER ve Norsensus’la kurulan mükemmel dostlukla işbirliğinin göstergesidir ve yurttaşların demokratik katılımı ile daha iyi bir çevrenin savunuculuğunu yapabileceğimizi ispatlamıştır.

AdvocaCY: Katıl, öğren, karar ver, meydan oku: Savunuculuk, Değişim ve Sürdürülebilirlik için daha güçlü Kıbrıslı Sivil Toplum! projesi, Aktif Vatandaşlar Fonu Kıbrıs programı kapsamında İzlanda, Lihtenştayn ve Norveç tarafından AEA ve Norveç 2014-2021 Hibeleriyle finanse edilmiştir.

AdvocaCY projesi, İzlanda, Lihtenştayn ve Norveç tarafından finanse edilen Aktif Vatandaşlar Fonu Kıbrıs programı kapsamında 2014-2021 AEA ve Norveç Hibelerinden yararlanmıştır. Proje, AKTI Proje ve Araştırma Merkezi, Mağusa Suriçi Derneği (MASDER) ve Norsensus Mediaforum tarafından uygulanmıştır.

Aktif Vatandaşlar Fonu

Kıbrıs’taki Aktif Vatandaşlar Fonu (AVF), AEA ve Norveç 2014-2021 Hibeleri kapsamında İzlanda, Lihtenştayn ve Norveç tarafından 1,5 milyon Euroluk bir hibeyle desteklenmekte, yardımda bulunan ve faydalanan devletler arasındaki sosyo-ekonomik farklılıkların giderilmesine katkıda bulunmayı ve ikili ilişkilerle işbirliğini güçlendirmeyi hedeflemektedir.

AVF Kıbrıs; demokratik yönetim, insan hakları ve sosyal uyum konusunda sivil toplumun temel rolü olduğunu teslim eder ve şu iki ana hedefe odaklanır: Sivil toplumu güçlendirmek ve aktif vatandaşlık yoluyla Kıbrıs’taki kırılgan grupları dayanıklı hale getirmek.

Kıbrıs’taki Aktif Vatandaşlar Fonu’nun fon operatörü, STÖ Destek Merkezi ile GrantXpert Danışmanlık konsorsiyumudur. Daha fazla bilgi için, www.activecitizensfund.cy











Başa dön tuşu