InstagramKıbrısKültür&SanatManşet

Antilogos Tiyatrosu’nun “Annesi” oyunu engellendi: “Kaymakamlık izin vermedi”






Antilogos Tiyatrosu’nun 1974’te yaşanmış gerçek hikayelerden oluşan “Annesi” isimli oyununun Girne’de yapılması planlanan gösterimi izin gerekçesiyle engellendi

“Kaymakamlık izin vermedi”

Girne Düşünce Derneği’nin ev sahipliğinde, Girne Belediyesi Oda Tiyatrosu’nda dün akşam sahnelenmesi planlanan Antilogos Tiyatrosu’nun “ANNESİ” isimli oyununun ertelendiği duyuruldu.

Girne Düşünce Derneği Başkanı Ziya Tüzel yaptığı yazılı açıklamada “Yabancı ülkeden gelecek olanların gösteri yapması Kaymakamlık tarafından izne tabidir kuralı mesai bitim saatlerinde bize bildirildiği için oyunu ertelemek zorunda kaldık” ifadelerini kullandı.

Gazedda’nın konuyla ilgili yapmış olduğu araştırmada gerekçe gösterilen izin kuralının yasal dayanağı olmadığı, Kıbrıs’ın kuzeyine gelen “yabancı” sanatçıların sahne alabilmesi için kaymakamlıklardan izne tabi olmadığı bilgisine ulaştı.

Nitekim daha önce Kıbrıslırum ve Kıbrıslıtürk tiyatro oyuncularının yer aldığı tiyatro grubu Antilogos Tiyatrosu’nun farklı oyunları Kıbrıs’ın kuzeyinde böyle bir izne tabi olmadan sahnelendi.

Gazedda sanatın ve ifade özgürlüğünün yasakçı bir anlayışla tehdit edilmesi ve engellenmesi nedeniyle Girne Kaymakamlığı’na ve tüm yetkililere sordu;:

-Hangi yasaya dayanarak bir tiyatro oyununun sahnelenmesini izne tabi tutuyorsunuz?

-Antilogos Tiyatrosu’nun “Annesi” isimli oyununun neden sahnelenmesine engel oldunuz?

-Oyununun sahnelenmemesi için Dışişleri Bakanlığı’nın devreye girdiği doğru mudur?

-Antilogos Tiyatrosu daha önce Lefkoşa Türk Belediyesi’nin çeşitli organizasyonlarında farklı oyunlarıyla sahne almışken bugün neden sahneye çıkması engellenmektedir?

ANNE oyunu

Mihalis Papadopulos’un yazdığı ve Aleksia Papalazaru’nun yönettiği “ANNESİ” oyunu, Kıbrıslı Papalazaros ailesinin yaşadığı gerçek olaylara dayanıyor.

Biri 1 Temmuz 1973’te EOKA B’ci faşistler tarafından diğeri 15 Temmuz 1974 darbesi sonrası 20 Temmuz harekatı sırasında ölen iki kahramanın, Kiryakos ve Sotiris Papalazaros kardeşlerin hikayesini, iki evladını kaybeden Papalazaros ailesinin yaşadığı zulmü ve çektiği acıları, bu kadar acı kayıpların ardından annelerinin, tüm ailenin ve geride kalanların hayatlarının nasıl etkilendiğini eserin ana kahramanı Agathoniki aktarıyor.

Agathoniki İngiliz sömürgeciliği döneminden 1974 olayları ile yaşanan trajik günlere kadar yaşadığı Kıbrıs’ı ve tarihin kanla yazıldığı, suçluların cezasız kaldığı, geride kalanların hayatlarının sonsuza dek damgalandığı yılları anlatıyor.









Başa dön tuşu