InstagramKıbrısManşetYaşam

Derya: Şiddetin temelinde baskı ve denetim var

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Kadın Örgütü Lefkoşa ve Girne ilçeleri, şiddete maruz kalarak hayatlarını kaybeden kadınlar anısına “Umudu Yeşertmek Fidan Dikimi” etkinliği düzenledi

Derya: Kadınların insan haysiyetine yaraşır bir yaşam hakkı olduğunu söylemekten vazgeçmeyeceğiz

CTP’den yapılan açıklamaya göre, dün yapılan etkinliğe CTP Kadın Örgütü Başkanı, Milletvekili Doğuş Derya; Girne Belediye Başkanı Murat Şenkul, CTP milletvekilleri ve partililer katıldı.

CTP Kadın Örgütünün 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü “Özgürlük İrademizde” programı Girne’de gerçekleşen, anı fidanlığının açılışıyla tamamlandı.

Etkinlikte, CTP Kadın Örgütü Başkanı Doğuş Derya, Girne Belediye Başkanı Murat Şenkul, CTP Kadın Örgütü Lefkoşa İlçe Başkanı Alev Şensoy ve CTP Girne İlçe Başkanı Özay Kalyoncu konuşma yaptı.

CTP Kadın Örgütü Başkanı Doğuş Derya etkinlikteki konuşmasına, CTP Kadın Örgütü Lefkoşa ve Girne İlçe Örgütleri ile Girne Belediye Başkanı Murat Şenkul’a teşekkür ederek başladı. Son dönemlerde artan şiddet olaylarına karşı mücadelelerinin kararlılıkla devam edeceğini söyleyen Derya, “Dört koldan şiddete karşı mücadele veriyoruz” dedi.

Şiddetin temelinde baskı ve denetim olduğunu vurgulayan Derya, medyada sıkça yer alan alkol, işsizlik veya öfke gibi mizansenlerle açıklanan şiddet bahanelerinin “kabul edilemez” olduğunu belirtti.

Doğuş Derya

Ülke genelinde kadınların yaşadığı şiddetin ciddiyetine ve yaygınlığına dikkat çeken Derya, “Şiddet kültürü, kendini güçlü görenin güçsüz gördüğü üzerinde iktidar kurmak için devreye sokulan bir kültürdür. Bu yetişkinden çocuğa, insandan hayvana, erkekten kadına yönelebiliyor” ifadelerini kullandı.

Kadın cinayetlerinin politik olduğunu ve siyasi kararlarla etkilendiğini söyleyen Derya, “Kadınların insan haysiyetine yaraşır bir yaşam hakkı olduğunu söylemekten vazgeçmeyeceğiz” dedi.

Konuşmalarla başlayan etkinlikte, hayatlarını kaybeden kadınların isimlerinin okundu, fidan dikimi yapıldı. Öldürülen kadınların isimlerinin yer aldığı plakaların fidanlara çakılmasıyla etkinlik son buldu.











Başa dön tuşu