InstagramKıbrısManşetSiyasetYaşam

CTP Kadın Örgütü: Tecavüz kader değildir! TOCED hemen şimdi!

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Kadın Örgütü, ülkede son zamanlarda artan cinsel şiddet suçlarına işaret  ederek, eril iktidarın imkân sağladığı ve önlemediği şiddetin kadınların kaderi olmadığını kaydetti

CTP KÖ: Tecavüz kader değildir! TOCED Hemen Şimdi

Yazılı açıklama yapan örgüt, kadına yönelik eril şiddetin en ağır sonucu olan cinsel suçların, beden dokunulmazlığını keyfi şekilde ihlâl edip, derin psikolojik yaraların açılmasına neden olduğuna işaret ederek, son yıllarda sadece basına ve mahkemelere yansıyan örneklere bakıldığında, cinsel şiddetin ciddi şekilde artışa geçtiğinin görüldüğünü belirtti.

Örgüt açıklamasında, “Tabi ki bu buz dağının görünen yüzü. Muhafazakarlığın ve geleneksel ahlak yargılarının kutsandığı dönemlerde, bu gibi suçların ortaya çıkarılması ve şikâyet konusu yapılması bile kolay değil. Tespit edilebilen oranlara bakıldığında ise vahim bir tablo ile karşı karşıya olduğumuz ortada” ifadelerini kullandı.

“Kadına yönelik şiddet hafife alınıyor”

Açıklama şöyle devam etti;

“Gayri meşru hükümet, kadına yönelik şiddeti önlemeye dair somut adımlar atmıyor; oysa çözüm yolları önceden belirlendi. TOCED’in etkin çalıştırılmaması, kadınları güvenlik ve sosyal desteklerden mahrum bırakıyor.

Polis içinde kurulan şiddeti önleme şubesi, şiddet vakalarında yetersiz kalıyor ve şiddete maruz kalan ile şiddet uygulayıcı arasında herhangi bir duygusal ilişki yoksa şikayetçiyi adli şubeye yönlendiriyor.

Adli şubeye yönlendirilen vakalar ise çoğu zaman tali, aile içi mesele olarak tanımlanıp üstü kapatılabiliyor, küçümseniyor. Çözülmeyen şiddet vakaları sorunu daha da artırıyor. Kadına yönelik şiddet hafife alınıyor.

“Huzursuz ve tedirginiz!”

Dolayısıyla hiçbir kadın güvende değil. Hepimiz tıpkı Girne’deki kız kardeşimiz ve tüm kadınlar gibi; evde, iş yerinde, okulda, herhangi bir yerde veya yolda yürürken huzursuz ve tedirginiz!

Girne’deki tecavüz olayında ülkeye tatil için gelen sanıkların, bu denli rahat bir biçimde suç işleyebildikleri, ülkenin suç önleme konusundaki eksikliklerini de gözler önüne seriyor.

Denetimsiz nüfus hareketleri ve cezaevindeki yabancı sayısı memleketin adeta yol geçen hanına döndüğünü ciddi bir şekilde ortaya koyuyor.

CTP Kadın Örgütü olarak, İ.F. isimli kız kardeşimiz ve şiddete maruz kalıp kendini yalnız hisseden tüm kız kardeşlerimiz ile dayanışma içinde olduğumuzu yinelemek isteriz.

Eril iktidarın imkân sağladığı ve önlemediği şiddet kaderimiz değildir. Bu düzeni değiştireceğiz…”

Neler Olmuştu?

Girne’de, ülkeye turist olarak giren 5 erkek zanlı’nın, 13 Nisan 2024 tarihinde bir eğlence mekanında tanıştıkları 18 yaşındaki İ.F adlı genç kızı evlerine götürerek, sırayla tecavüz ettikleri ileri sürülmüştü.

5 zanlı ülkeden ayrılmak üzereyken, genç kadının şikayeti üzerine tutuklanmıştı. Yargılama sürüyor.











Başa dön tuşu