InstagramKıbrısKültür&SanatSürmanşet

Baraka: Yaşar Hoca’nın ilk günkü heyecanı, coşkusu ve inancına tanık olacağız…






Baraka Kültür Merkezi‘nden “Bir Mikrofon Bir Hikâye” ekibi olarak bu ay mikrofonlarını, tiyatronun “Yaşar Hoca”sı Yaşar Ersoy’a uzattı

“Baskıcı egemen yapı, sanatta da kendini gösteriyordu…”

Baraka’dan yapılan açıklamada, “Bir Mikrofon Bir Hikâye” ekibinin; baskılara boyun eğmeyip direnenleri, “Vatandaş” oyununu ve Lefkoşa Belediye Tiyatrosu’nun (LBT) ortaya çıkışını, Kıbrıslı Türk sanatçıların işi için, aşı için, sanatı ve aydınlık yarınları için verdikleri mücadeleyi dinlemek üzere tiyatromuzun “Yaşar Hoca”sı Yaşar Ersoy’a uzattığı belirtildi.

Açıklamada şunlar kaydedildi;

“Ada yarımızda 1974 sonrası hayatın tüm alanlarında oluşturulmak istenen baskıcı egemen yapı, sanatta da kendini gösteriyordu.

Bir yanda ülkücü-şoven yapının Gençlik Spor ve Kültür İşleri Dairesi eliyle aydın sanatçılar üzerinde tahakküm kurma arzusu günden güne artarken, diğer yanda sanatın özerkliğini savunup bunun mücadelesini veren, birlik ve bütünlük ile kollektif akla inanıp sendikalaşma yoluna giden sanat emekçileri yer alıyordu.

Böylesine bir ortamda yılmayıp direnen, uygulanmak istenen sansür ve açılan soruşturmalara dik durabilenlerin hikayesinin yer aldığı bu programda Yaşar hocamız; Devlet Tiyatroları’nın Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) tarafından organize edilen Tiyatro Şenliği’ne LTB’nin ‘muhalif’ olması nedeniyle katılmama kararı alması sonrası hikayenin başka bir hale büründüğünü anlatıyor.

“Faşist zihniyetlerin tüm çabalarına rağmen halk oyunu sahiplendi”

Kıbrıslı Türk sanatçıların Çağ-Der çatısı altında bir araya geldiğini, çeşitli sanatsal üretimlerin arasında tiyatronun da yer aldığını ve LTB’nin düzenlemiş olduğu Tiyatro Şenliği’ne Çağ-Der olarak hazırlandıklarını anlatan Ersoy, oyunun tanıtım amaçlı temsilinden itibaren hedef gösterilmeye başlandığını ve oyunun engellenmek istenildiğini hatırlattı.

Faşist zihniyetlerin tüm çabalarına rağmen, halkın sahiplendiği bu oyunda, hem oyunun oynandığı gün olan 11 Eylül 1980 tarihini, hem ertesi gün olan 12 Eylül 1980’i ve darbeyi, hem de sahneden koyulan direnişe karşılık işlerine son verilerek ‘cezalandırılan’ sanatçılar Işın Cem, Yaşar Ersoy, Osman Alkaş, Erol Refikoğlu ve dönemin LTB başkanı Mustafa Akıncı’nın ‘Eş Zamanlı Buluşması’ ile Lefkoşa Belediye Tiyatrosu’nun kuruluşunun hikayesini dinliyoruz.

Toplum için sanatın, sanattaki direnişin tarihine ve önemine Yaşar Hoca’nın ilk günkü heyecanı, coşkusu ve inancı ile tanık olacağınız Bir Mikrofon Bir Hikâye 2 Haziran Pazar günü, saat 11:00’da yayınlanacak”











Başa dön tuşu