InstagramKıbrısManşetSiyaset

Christofides: Bir yabancı üniversite neden Kıbrıs’a gelip öğrenci çekmek isteyecek?




Adanın güneyinde geçtiğimiz hafta gündeme düşen yüksek öğretimin ‘özelleştirilmesi’ anlamına gelen yabancı üniversitelerin Kıbrıs‘ta şube açmasına izin verecek yasa tasarısı Rum toplumunda tartışmaları beraberinde getirdi. Bir dönem adanın kuzeyinde de yükseköğretim konusunda yaşanan tartışmaları andıran yeni gelişme kapsamında Adanın güneyindeki kamu ve özel üniversite yetkililerinin yaptığı açıklamalarda, yüksek öğretimde nicelikten ziyade niteliğin öncelikli olması gerektiğini savunuldu

Yeni yasa tasarısı, yerli üniversiteleri düşündürüyor

Yasa değişikliği ile ilgili Kıbrıs’ın güneyinde yer alan bazı üniversitelerin rektörlerinin yaptığı açıklamalarda, bu yasa ve icraata karşı olmadıklarını lakin doğru denetim yapılması gerektiğini düşündüklerini açıkladılar.

Rektörler ve üniversite görevlileri, endişelerinin rekabetten kaynaklanmadığını, bu konuda korkuları olmadığını, ancak bu gelişmenin nasıl gerçekleştirileceği ve kaliteli yabancı öğrencilerin nasıl çekileceği konusuna yoğunlaştığını belirttiler.

Christofides: Bir yabancı üniversite neden Kıbrıs’a gelip öğrenci çekmek isteyecek?

Kıbrıs Üniversitesi Rektörü Tasos Christofides, yabancı üniversitelere şube açma izni verilmesine karşı bir muhalefet olmadığını, bu konudaki rekabetin artacağını ve rekabetin adil olduğunu belirtti. Christofides, bununla birlikte uygun düzenleme ve denetimin gerekli olduğunu vurguladı.

Christofides ayrıca, bir yabancı üniversitenin neden Kıbrıs’a gelip öğrenci çekmek isteyeceğini sorgulayarak, Kıbrıs’ta yüksek öğretimi gerçekten geliştirmek için önemli adımlar atılması gerektiğini, öğrencilere konaklama sağlanması ve ulaşımın iyileştirilmesi gibi temel altyapıların gerekliliğini belirtti.

Kamu üniversitelerinin İngilizce dilinde programlar sunmasına izin verilmesindeki gecikmeye dikkat çeken Christofides, bu fırsatın kaçırılmasının eğitim dışında birçok sonuç doğuracağını ifade etti.

Zafeiris: İngilizce programlar Kıbrıs üniversitelerinde çok az. Bunlar arttırılırsa, rekabet adil olur

Kıbrıs Teknoloji Üniversitesi Rektörü Panagiotis Zafeiris de konuyla ilgili değerlendirmelerinde Christofides ile benzer düşünceleri dile getirdi. Zafeiris, İngilizce dilinde programlar sunmadaki engeller ve gecikmelerin öğrencileri kamu üniversitelerini seçmekten alıkoyduğunu vurguladı.

“Kıbrıs’taki pasta küçük, kaliteli yabancı öğrencileri çekmemiz gerekiyor,” diyen Zafeiris, Eğitim Bakanlığı‘nın İngilizce programların faaliyet göstermesi için uygun çerçeveyi belirlemesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

Demosthenous: Üniversitelerin Ulusal Yeterlilikler Çerçevesi’ne tam uyumlu olması gerek

Frederick Üniversitesi Rektörü George Demosthenous ise, Kıbrıs üniversitelerinin yabancı ülkelerde şubeler açması için yasal çerçeve nasıl düzenlenmişse, yabancı üniversitelerin Kıbrıs Cumhuriyeti topraklarında şube açması için de benzer şekilde düzenlenmesi gerektiğini belirtti.

Demosthenous, katı kriterlerin ve kalite göstergelerinin belirlenmesinin yanı sıra, yabancı şubelerin ülkemizin Ulusal Yeterlilikler Çerçevesi ile tam uyum içinde olması gerektiğini vurguladı.









Başa dön tuşu