InstagramKıbrısManşetSiyasetYaşam

Dünya Yalnız Bizim Değil Hareketi: Hayvanların yaşamı sizler için bu kadar değersiz mi?






Dünya Yalnız Bizim Değil Hareketi, Meclis önünde basın açıklaması gerçekleştirerek, Ceza Yasası ve Hayvan Refahı yasasının meclisten geçmediği her günün hayvanlara karşı şiddetin arttığını ve bu şiddetin cezasız kaldığını vurguladı

Dünya Yalnız Bizim Değil Hareketi: Yasalar geçmediği için hayvanlara karşı şiddet katlanarak artıyor

Meclis önünde gerçekleştirilen basın açıklamasıyla, Dünya Yalnız Bizim Değil Hareketi, milletvekillerine seslenerek hayvanlarla ilgili yasaların iyileştirilmesini talep etti.

Barolar Birliği Hayvan Hakları Komitesi’nin hazırladığı Ceza (Değişiklik) Yasası ve Dünya Yalnız Bizim Değil Hareketi’nin hazırladığı Hayvan Refahı (Değişiklik) Yasasını hatırlatan hareket, bu yasaların geçmediği her günün, hayvanlara karşı şiddetin katlanarak arttığını ve bu suçların cezasız kaldığını kaydetti.

“Masum canlarımıza yapılan saldırılara karşı artık sabrımız tükenmiştir”

Milletvekillerine seslenen hayvan severler, “masum canlarımıza yapılan saldırılara karşı artık sabrımız tükenmiştir” diyerek, hayvanların mal değil can olduğunu ve yasaların bir an önce bu yönde değiştirilmesi gerektiğini belirtti.

İthali yasak olan “laneit” adlı zirai ilacın halen serbestçe satıldığının, denetim yapmayan devlet kurumlarının da hayvan cinayetlerine ortak olduğunun belirtildiği açıklamada, Hayvan Refahı Danışma Komitesi’nin çalışır hale gelmesi, barınakların yetkili veterinerlerce denetlenmesi, Belediyelerin hayvan hakkı ihlalleri için ihbar hattı oluşturması da açıklamalarında geçen talepler arasında bulunuyor.

Sevgül Uzkan tarafından okunan basın açıklamasının tam metni şöyle:

“Ülkemizde son zamanlarda hayvanlara karşı işlenen suçlarda büyük artış yaşanmaktadır. Bunun sebeplerinden biri Ceza Yasası’nda, hayvanların yaşayan bir canlı değil, “mal/eşya” olarak tasvir edilmesi ve bundan dolayı cezaların çok düşük kalmasıdır.

Keza, Dünya Yalnız Bizim Değil Hareketi’nin 2017 yılında kapsamlı bir çalışma olarak Meclise sunduğu ve ivediliği oybirliği ile kabul edilse de seçimlerden sonra kadük olan Hayvan Refahı (Değişiklik) Yasa Önerisi’nin de hayata geçmemesi hayvan haklarını geriye götürmüştür.

“2013 yılında yürürlüğe giren Hayvan Refahı Yasası’na göre belediyeler görevini yapmıyor”

2013 yılında yürürlüğe giren Hayvan Refahı Yasası ile sokak hayvanlarının sorumluluğu belediyelere
verilmiştir.

Aradan geçen bunca yıla rağmen görevini yapmayan belediyeler ve belediyeleri denetleme yetkisi olan Veteriner Dairesi’nin de görevini yapmaması sebebiyle, sokaktaki masum canlarımızın vahşice öldürülmesi, toplu halde zehirlenmesi, tecavüz, taciz ve çeşitli işkencelere maruz bırakılması canımızı çok acıtıyor.

Ayrıca Hayvan Refahı Yasası’na aykırı olarak hayvanların deneylerde kullanılması ve dövüştürülmesi de halen devam ediyor.

“İthali yasak zirai ilaçlar yüzünden hayvan cinayetleri gerçekleşmeye devam ediyor”

Zehir satışları da, yasada yeri olmasına rağmen uygulamada denetlenmemektedir. Bu durum, her canı
isteyenin rahatça, yasak zirai ilaçlara ulaşabilmesine ve masum canlarımızı katletmesine neden olmaktadır.

Tarımsal İlaçlarının Denetimi Hakkındaki Yasa’nın 35. ve 37. maddelerinde bu yasaklar ve cezaları düzenlenmiştir. Buna karşın ithali yasak olan “LANEİT” adlı zirai ilaç, nasıl olur da halen serbestçe satılabiliyor? Bu denetimleri yapmayan devlet kurumları da hayvan cinayetlerine ortaktır.

K.T. Barolar Birliği Hayvan Hakları Komitesi tarafından Ceza (Değişiklik) Yasası “Hayvanlara Karşı İşlenen Suçlar” ana başlığı altında hazırlanmış, 4 Nisan Sokak Hayvanlarını Koruma Günü’nde Meclis Başkanına teslim edilmiş ve bir de basın açıklaması yapılmıştır.

4 Nisan’dan bugüne yaklaşık iki ay geçmesine rağmen yasa tasarısı halen daha Meclis gündemine getirilmemiştir. Bu Ceza (Değişiklik) Yasasının yürürlüğe girmediği her geçen günde, hayvanlarımız çeşitli tehditlere açık olarak yaşamaktadırlar. Masum canlarımıza yapılan saldırılara karşı artık sabrımız tükenmiştir.

“Hayvan Refahı yasa önerisi derhal meclise sunulmalı ve hayata geçmelidir”

Dünya Yalnız Bizim Değil Hareketi’nin 2017 yılında hazırladığı ve oybirliği ile ivediliği alınsa da kadük olan Hayvan Refahı (Değişiklik) Yasa Önerisi de derhal Meclise sunulmalı ve hayata geçmelidir.

Bu yasa ile, hayvan haklarının daha ileriye gidebilmesi için Hayvan Refahı Danışma Komitesi’nde demokratik kitle örgütlerinin etkisi artırılması; hayvan deneylerinin tümüyle yasaklanması; hayvanların acil durumlarda öldürülmesini düzenleyen maddenin yeniden ele alınması; cezaların işlevsel ve ıslah edici olabilmesi için “kamu hizmeti” adı altında hayvanlara, doğaya ve çevreye faydası olacak yaptırımlar ve cezalar uygulanabilmesi; suçun tekerrürü halinde cezaların artırılması düzenlenmiştir.

Ayrıca barınakların yetkili veterinerlerce denetlenmesi, Belediyelerin hayvan hakkı ihlalleri için ihbar hattı oluşturması, çalıştırılan hayvanlarla ilgili özel kurallar konarak sahiplerine yükümlülükler getirilmesi Hayvan Refahı Yasası’nı daha ileriye taşıyacaktır.

Şimdi tüm milletvekillerine soruyoruz; hazırlanıp önünüze konulan bu yasa tasarılarını görüşüp yasalaşmasını sağlamak için daha neyi bekliyorsunuz? Onların yaşamı ve refahı sizler için bu kadar değersiz mi? Tüm milletvekillerinden bunlara ivedilikle cevap vermesini bekliyoruz! Konunun yakınen takipçisi olacağız!

Dünya Yalnız Bizim Değil Hareketi”











Başa dön tuşu