İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Başkanı Doç. Dr. Abdullah Ekinci, Kıbrıs‘ın kuzeyindeki inşaat mühendislerinin inşa edemeyeceği bir yapı olmadığını vurgulayarak, bunun için olanak sağlanması gerektiğini belirtti
Ekinci: Mehmet Asi Göze’nin hayali dörtlü vize sistemiydi
Yeniçağ Güncel Programı‘na katılarak Murat Kanatlı‘nın sorularını yanıtlayan Ekinci, önemli açıklamalarda bulundu.
Başkan Ekinci, inşaat sektörünün güncel sorunlarına değinerek; deprem yönetmeliği, yapı denetimi, iş sağlığı ve güvenliği gibi önemli konularda bilgi verdi.
Ekinci İMO eski Başkanı aynı zamanda HALK-DER ve Yeni Kıbrıs Partisi (YKP) Kurucularından olan Mehmet Asi Göze’nin teknik ve siyasi katkılarını anlattı.
Ekinci, “Mehmet Asi Göze, meslekle ilgili birçok çalışma gerçekleştirdi. Özellikle hayali olan dörtlü vize sistemi üzerinde durdu ve bu hedeflerinden biriydi. Ancak, yasalara baktığımızda maalesef bugün de bu öngörülerini gerçekleştiremedik. Bir yapının hayata bulması için statik proje çok önemlidir” dedi.
“Diğer mühendislik ve mimarlık dallarının entegre edildiği bir sisteme ihtiyaç var”
Ekinci şöyle devam etti;
“Mimar, İnşaat Mühendisi, Elektrik Mühendisi ve Makine Mühendisinin beraber çalıştığı dörtlü vize sistemi, daha nitelikli ve özellikli yapıların üretilebilmesi için gereklidir.
Bugün, kompleks yapıların oluştuğunu görüyoruz. Dijitalleşen ve gelişen dünya bizi bugün bu 4’lü sistemin neden bir arada uyum içerisinde çalışarak nihai projeyi oluşturmaları gerektiğini her geçen gün gösteriyor.
Hatta bizler Asi’nin bir adım ötesine gidip tüm diğer mühendislik ve mimarlık dallarının da entegre edildiği bir sisteme ihtiyaç olduğunu iddia ediyoruz.
Aslında 1980-90’ larda Asi ve arkadaşlarının yaptığı çalışmalar bugünü öngörerek yapılan çalışmalardı.
KTMMOB en son hükümet tarafından hazır betonla ilgili bir milletler arası protokol Meclis komitesinden geçirilip genel kurula sevk edildi. Maalesef bu protokol ile 21/2005 KTMMOB Yasasını tadilata açarak, yapı denetiminin bazı çıkar çevrelerinin uhdesinde yeniden tasarlamak istiyorlar. Bu kaygı vericidir. Asla buna izin vermeyeceğiz.
“Yapılarda vize ve denetim önemli”
İmar affı aslında tekniktir ama arkasında siyasi bir hareket var. Bu düşünceye karşı duranlar var. Bu zorlamalar halk tarafından benimsenmiyor ve bu hareketlere de tepki göstermeli. Depreme karşı hazırlıklı olmalıyız ve bunu da ülkemiz insanı talep etmelidir.
Mevcut durumda KTMMOB 21/2005 Yasası ve bunun altında bulunan tüzükler Kıbrıs adasında yaşanabilecek depreme göre tasarım yapılmasını ve imalatın denetlenmesini düzenlemektedir.
Tasarlanan ile sahada imal edilen aynı olmalıdır. Fark oluşursa sorun olur.
“Maalesef ülkede şans eseri yaşıyoruz”
Depreme karşı hazırlık aslında bir kültürdür. Biz bir topluluk olarak gelecek olan felaketlere hazırlıklı olmalıyız.
Biz inşaat mühendisleri olarak toplumumuzun ilerlemeye ihtiyaç duyduğu iş sağlığı güvenliği, trafik ve afetler gibi konuları gündeme getirmeye çalışıyoruz.
Maalesef geçtiğimiz günlerde Lefke Avrupa Üniversitesi, İnşaat Mühendisliği Bölümü öğrencimizi defalarca tehlikenin mevcudiyetinin uyarıldığı bir noktada gerçekleşen trafik kazasında kaybettik. Bu çocukları aileleri bizlere emanet ediyor.
Bizler ne yapıyoruz? Tabutlarını ülkelerine gönderiyoruz. Maalesef bu ülkede hepimiz şans eseri yaşıyoruz.
“Laboratuvar’ın temelleri Mehmet Asi Göze zamanında atıldı”
Asi’nin en büyük hayali yapı malzemeleri laboratuvarı kurmaktı. 1994 yılında laboratuvarın temelleri Asi döneminde atıldı.
Oda olarak geçen yıl gönüllü üyelerimizin aracılığı ile okullarda depreme dayanıklılık çalışmaları yaptırdık.
Tarama neticesinde Asinin temellerini attığı İMO Mehmet Göze(Asi) Yapı Malzemeleri ve Zemin Mekaniği Laboratuvarı özverili çalışmalar gerçekleştirerek güçlendirme projeleri için mühendislere veri sağlamıştır. Güney Kıbrıs bu çalışmayı 10 yılda AB desteği ile tamamladı.
“Mühendislerimizin inşa edemeyeceği yapı yok”
Küçük bir ülkeyiz, nitelikli yapı ihtiyacımız çok fazla olmayabilir. Ancak bahse konu projelerin, havaalanı, liman, hastanen gibi yapıların inşasında yerli mühendislerimiz olmalıdır.
Ancak böylelikle bilgi birikimi oluşturup toplum olarak ilerleyebiliriz. Ben iddia ediyorum olanak sağlandığı zaman bizim mühendislerimizin inşa edemeyeceği yapı yoktur. Dünyanın birçok yerinde çalışan değerli mühendislerimiz var.
“Mehmet Asi Göze’yi 25 Haziran’da anacağız”
Asi’nin ve arkadaşlarının toplumsal ve ideolojik noktada çok değerli olduğunu belirtmek isterim. Asi bizim için özeldir. Örgütsel ve toplumsal olarak çok önemlidir. Asi’nin 30. ölüm yıldönümü vesilesi ile bir panel düzenliyoruz.
Asi’nin yoldaşları, 25 Haziran’da saat 16:00’da KTÖS’ün yeni binasında Asi ile yaşadıklarını anlatacaklar. Odadan, partiden, üniversiteden yoldaşları ve ailesi panelde bizlere Asi’yi, yaptıklarını ve yapamadıklarını bir kez daha hatırlatacaklar.