EkonomiGüncelInstagramKıbrısManşetSiyaset

Anayasa’nın 59. maddesi hatırlatıldı: Ücretsiz öğrenim hakkı



Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS), Başkanı Selma Eylem, okulların ihtiyaçlarını karşılamak için velileri kullanan Eğitim Bakanlığı ve hükümetin tüm bunlara rağmen ‘parasız kamusal eğitim‘ sağladıklarını iddia ettiklerini vurguladı

KTOEÖS: Bu yıl velilerden talep edilen yardımcı öğretmen ücreti; nakit ödenirse 35 bin TL…

Sendika adına yazılı açıklama yapan Eylem, yardımcı öğretmen ücretlerinin velilerden talep edilmesinin bir “eğitim modeli” olarak sunulmaya çalışıldığına atıfta bulunularak, bu yaratılan model kapsamında devletin okula bir öğretmen sağladığını fakat öğretmen yardımcılarına ‘karışmadığını‘ belirtti.

Bu model doğrultusunda öğretmen yardımcılarının ücretlerinin velilerden talep edildiğini aktaran Eylem, bu yıl bu miktarın nakit ödenirse; 35 bin TL, kredi kartı tek çekim; 37 bin TL, kredi kartı taksitli;  38 bin TL (4 taksit), 38 bin 500 TL (5 taksit), 39 bin TL (6 taksit) olarak belirlendiğini söyledi.

Anayasa’nın 59. maddesi hatırlatıldı: Ücretsiz öğrenim hakkı

Adanın kuzeyinde halen geçerli olduğu ileri sürülen Anayasa’nın 59. maddesinin 4. ve 5. fıkraları hatırlatan Eylem, 4. fıkranın “Halkın öğrenim ve eğitim gereksinimlerini sağlama devletin başta gelen ödevlerindendir…. ” 5. fıkranın ise: “Her çocuk, kız erkek ayrımı yapılmaksızın on beş yaşına kadar zorunlu, on sekiz yaşına kadar ücretsiz öğrenim hakkına sahiptir” ifadelerini içerdiğini dikkat çekti.

Bu uygulamayla atanmış hükümet yetkililerinin açık bir şekilde Anayasayı deldiğini ve suç işlediğini belirten Eylem, okulların ihtiyaçlarını karşılamak için velileri kullanan Eğitim Bakanlığı ve hükümetin tüm bunlara rağmen ‘parasız kamusal eğitim‘ sağladıklarını iddia ettiklerini belirtti.

Parasız kamusal eğitimi tüm çocuklara eşit, adil şekilde sağlama ve kamusal eğitimi ayakta tutma sorumluluğu devlete yani hükümetlere ait olduğunu aktaran Eylem, özellikle rantın söz konusu olduğu konularda atanmış hükümet yetkililerinin oldukça aktif olduklarını ama “Hiç yüzleri kızarmadan çocuklarımızın parasız, çağdaş, laik, bilimsel eğitim hakkını da gasp etmekte, geleceğini çalmaktadır” ifadelerini kullandı.

“Hiçbir planlama olmadan bu karar alınmıştır”

Ana okullarda yıllar önce bu eğitim modelinin uygulanması kararını veren bakanlığın, gerekli altyapı, donanım ve kadroyu sağlamadan, hiçbir planlama yapmadan bu kararı aldığını belirten Eylem, bu kararı büyük kaosa dönüşen “tam gün eğitim” örneğine benzetti.

Eylem açıklaması şu şekilde devam etti:

“Tıpkı ‘tam güne’ geçtiği masalı gibi. Öyle bir masal ki, hiçbir hazırlık yapmadan 2 gün öğleden sonra tüm öğrencileri okulda tutmayı, aç kalmalarını, oturacak yerleri dahi olmamasını, hiçbir sportif, sanatsal, kültürel aktivite yapacak altyapı, donanıma sahip olunmamasını, deprem riski olan, sarsıntı olmadan dahi dökülen okul binalarını, eğitimi konteynerlere mahkum eden ve görünen o ki önümüzdeki öğretim yılında da mahkum etmeye devam edileceğini dikkate almayan, eğitimle hiçbir ilgisi olmayan, eğitimi ve toplumu dönüştürmeyi hedefleyen ve bu hedefin önündeki ‘engeli’ yani sendikaları zayıflatmayı böylelikle öğretmeni dize getirmeyi planlayan ve içeren bir ‘tam gün’ masalı.

“Öğretmen yılmayacak mücadelesine devam edecektir”

Bu masalı gizli ajandasının örtüsü olarak uyduran, kitap içeriklerini komisyonlardan habersiz değiştirip, dönüştüren, eğitimi bilimden uzaklaştırıp içini boşaltma çalışmalarını artıran, kuran kurslarına izin verip derneklerin eğitim etkinliklerine soruşturma açan, sendikaları, öğretmeni hedef alıp saldıran, tehditlerle, cezalarla baskı altına almaya çalışan, eğitime, okullara yatırım yapmayıp velilere, okul aile birliklerine sorumluluk yükleyen, görevinin yasalar çerçevesinde halka hizmet etmek olduğunu unutup aldığı talimatları yerine getirme derdinde olanlar ve her kurumumuzu, her alanımızı ele geçirip talimatlarla toplumumuzu istediği şekle dönüştürmeye çalışanlar bilmelidirler ki öğretmen yılmayacak mücadelesine devam edecektir.

Parasız, kamusal, bilimsel eğitim için, özlük hakları, çalışma koşulları ve demokratik, laik toplum yapısı için mücadeleden vazgeçmeyecektir”











Başa dön tuşu