Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) Başkanı Selma Eylem, Eğitim Bakanlığı‘nın eğitimde ve okullarda yarattığı kaosu büyütmeye devam ettiğini belirterek, okul binalarının depreme dayanaklılığının artırılması konusunda herhangi bir gelişme olmamasına rağmen, hükümetin 47 adet prefabrik derslik ve 4 adet prefabrik tuvalet için ihaleye çıkıldığını duyurdu
Eylem: 100’ün üzerinde konteyner ihalesi nerededir, ihaleyi kim almış ve kaça yapmıştır?
Eğitim Bakanlığı‘nın okul binalarının depreme dayanaklılığının artırılması ve güçlendirilmesi konularının halen sürüncemede olduğunu aktaran Eylem, bu konuda devletin herhangi bir girişimi bulunmamasına rağmen, yetkililerin 47 adet prefabrik derslik ve 4 prefabrik tuvalet için ihaleye çıkıldığını belirtti.
Sendikanın daha önce de gündeme taşıdığı gibi Bakanlık ve hükümetin bu konuda herhangi bir açıklama yapmadığına dikkat çeken Eylem, “Geçtiğimiz öğretim yılında okullarımıza yerleştirilen 100’ün üzerinde ‘prefabrik’ ya da konteyner ihalesi nerededir, var mıdır? Varsa ne zamandır? Bu konteynerlerin maliyeti ne olmuştur? İhaleyi kim almış, kim, kaça yapmıştır? sorularını bir kez daha soruyor ve yetkililere cevap ve hesap verme yükümlülüklerini hatırlatmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.
“Başta Yunanca olmak üzere seçmeli ders kadroları azaltıldı, kapatılması için okul müdürlerine baskı yapılıyor”
Eylem, okullarda uzun yıllardır devam eden altyapı ve donanım eksikliklerine, ihtiyaç olan kadroların eksiltmenin de eklendiğini aktararak, Eğitim Bakanlığı’nın özellikle belirli branşların kadrolarını ihtiyaç olmasına rağmen azalttığını söyledi.
KTOEÖS Başkanı Eylem, “Başta Yunanca olmak üzere seçmeli ders kadroları azaltılmış, okul müdürlerine bu seçmelileri açmama ve hatta kapatma yönünde baskı yapılmış ve yapılmaktadır. Avrupa’da eğitim alma şansı olan
öğrencilerimizin müfredatta olan Yunanca, Almanca ve Fransızca derslerini seçme hakkını elinden alan bu aşırı milliyetçi, faşist yaklaşım kabul edilemezdir” dedi.
“Öğretmen tasarrufu Rehber Öğretmenler konusunda da kendini gösteriyor”
Eğitim Bakanlığı’nın herhangi bir açıklama olmadan uyguladığı “Öğretmen tasarrufu” uygulamasının Rehber öğretmenler için de geçerli olduğunu belirten Eylem, okullardaki şiddet olayları, akran zorbalığı ve daha brçok sorunların yaşandığı okullarda rehber öğretmen sayısının artırılması yerine azaltılması yönünde girişimlerin bulunduğunu vurguladı.
Eylem, sözlerini şu şekilde noktaladı:
“Eğitim bakanlığına çağrımızdır; bu yıl öğretmenlik sınavları yapıldıktan sonra okul idarelerimizle tespit ettiğimiz ihtiyaçlar kadar öğretmen alımı yapılmalıdır. Yeni öğretim yılında okullarımız eksik kadrolarla açılmamalıdır. Sendikamız, nitelikli, parasız kamusal eğitim için mücadeleye devam edecektir”