EkonomiGüncelInstagramKıbrısManşetÖzgür Doğa Özgür ÇevreSağlık

Proje kapsamında sunulacak çözümler, çölleşmeyle mücadele etme yeteneği güçlendirmeyi hedefliyor!



Kıbrıs adasında, etkileri her geçen yıl daha da fazla hissedilmeye başlayan iklim krizi kapsamında artan çölleşme tehdidi, adanın güneyinde topraktaki organik karbonu azalmasına odaklanan yeni bir Avrupa Birliği (AB) projesiyle ele alınıyor

Terrasafe, Kıbrıs’ı çölleşmeden kurtarmaya çalışacak

Kıbrıs’ın kırsal kesimlerinde artan çölleşme tehdidine odaklanacak AB destekli ‘Terrasafe’ isimli proje, beş yıl boyunca on bir Avrupa ülkesi ve bir Kuzey Afrika ülkesinde gerçekleşecek.

AB tarafından Horizon Europe Çerçeve Programı kapsamında ortak finanse edilen proje, Kıbrıs, İtalya, Romanya, İspanya ve Tunus’ta çölleşmeyi durdurmak için adaya geliyor.

Proje kapsamında, Kıbrıs Enstitüsü (CyI), STK Akti Proje ve Araştırma Merkezi ve Isotech Ltd Çevre Araştırma Danışmanlığı, çölleşmeden etkilenen kırsal alanlarda dayanıklılık oluşturmak ve çözümler test etmek üzere işbirliği yapacak.

Bu üç kuruluş, tarım ve çevre örgütleri ve yetkililerin katılımıyla Güzelyurt’taki (Morphou) çiftçi topluluklarıyla da işbirliği yapacak.

“Proje kapsamında sunulacak çözümler, çölleşmeyle mücadele etme yeteneği güçlendirmeyi hedefliyor”

Terrasafe projesi, “Topraktaki nemi tutmak ve topraktaki organik karbonu, besin maddelerini ve eser elementlerini artırmak için beş yenilikçi teknoloji ve yönetim uygulaması test edilecek ve uygulamalı gösterilecek” şeklinde açıklandı.

“Bu çözümler, toplulukların hem ekonomik hem de çevresel olarak etkili bir şekilde çölleşmeyle mücadele etme yeteneğini güçlendirmeyi amaçlıyor”

Doç. Dr. Bruggeman: Topraktaki organik maddeyi artırmak, toprağın su ve besin maddelerini tutma kapasitesini iyileştiriyor 

Kıbrıs Enstitüsü’nde çalışan Doçent Adriana Bruggeman, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, topraktaki organik maddeyi artırmanın toprağın su ve besin maddelerini tutma kapasitesini iyileştirdiğini ve tarımı ve doğayı desteklediğini söyledi.

Bruggeman, “Topraklarda organik karbon depolamak ayrıca atmosferdeki sera gazlarını azaltacak ve iklim değişikliğini hafifletecektir” şeklinde konuştu.

Dr. Michalis Loizidis: Bu çabalar, topraktaki organik maddeyi artırmak için doğa temelli çözümleri ve teknolojik yenilikleri içerecek

Kimya ve Çevre mühendisi ve Isotech Ltd müdürü Dr. Michalis Loizidis, akademisyenlerin saha bilimcileri, yenilikçi şirketler ve yerel topluluklarla iş birliğinin, her bölgenin özel ihtiyaçlarına uyarlanmış çözümlerin pratik uygulamasına önemli ölçüde katkıda bulunacağını söyledi.

“Bu çabalar, topraktaki organik maddeyi artırmak için doğa temelli çözümleri ve hassas tarımı teşvik etmek için teknolojik yenilikleri içerecek” dedi.

Portekiz’deki Aveiro Üniversitesi’nden Dr. Jacob Keizer tarafından koordine edilen Terrasafe, Tunus’taki toprak tuzlanması, İtalya’daki nüfus azalması ve arazi terk edilmesi, İspanya’daki su kıtlığı ve Romanya’daki ormanlık alanlardaki bitki örtüsünün azalması konularını da ele alacak.

Çölleşme, sürdürülebilir olmayan arazi yönetimi uygulamaları ve iklim değişikliği sonucunda üretken arazilerin ve toprakların ürün üretimini veya doğal bitki örtüsünü sürdürme kapasitesini kaybetmesi sürecidir.











Başa dön tuşu