InstagramKıbrısManşetSağlık

PRP (Platelet Rich Plasma)






Platelet yoğunluğu arttırılmış plazma veya trombositlerden zenginleştirilmiş plazma olarak bilinen PRP işlemi steril bir ortamda kişiden alınan kanın özel bir işlemden geçirilerek bileşenlerine ayrıştırılması ve elde edilen trombosit yönünden zenginleştirilmiş plazmanın aynı kişiye uygulanması işlemidir.

PRP nasıl etki eder?

Plateletler yani trombositler kanamanın durması ve vücutta oluşan hasarın onarılmasında görevli kan hücreleridir. Sağlıklı bir kişide kanda ortalama mm3’te 140.000-400.000 arasında platelet bulunmaktadır.

Plateletler deriye uygulandığında dokularda aktif hale geçerek çeşitli büyüme faktörleri salgılamaktadır.

Bu faktörler, plateletler canlı iken salgılanmakta ve deride özellikle fibroblast adı verilen hücreleri uyararak kolajen ve elastin yapımını uyarmakta ve hücreler arası destek dokusunu artırmaktadır.

PRP tedavisinde önemli olan kişiden alınan kanın pıhtılaşmadan ve etkinliğini kaybetmeden uygulanmasıdır.

Etkin ve güvenilir PRP kitlerinin seçilmesi ve uygulamanın bir sağlık merkezinde steril koşullarda ve hekim tarafından uygulanması oldukça önemlidir.

PRP işlemi kimlere uygulanabilir?

PRP uygulaması yapılacak olan kişinin öncelikle ayrıntılı muayenesi ve tetkikleri yapılarak işleme uygunluğuna karar verilir.

PRP dokuya uygulandığında dokunun cevabı platelet konsantrasyonu ile direkt ilişkili olduğu için kişinin sağlıklı olması ve kan değerlerinin normal aralıkta olması çok önemlidir.

Bu yöntemin en önemli avantajı hastanın kendi kanından (otolog yapıda) elde edilmiş olması ve alerji riski taşımamasıdır.

PRP hangi amaçla kullanılmaktadır?

Estetik amaçlı uygulamalarda yüz, boyun, dekolte, eller, bacaklar, kollar gibi birçok vücut bölgesindeki deri problemlerinin tedavisinde kullanılabilmektedir.

•Cilt yenileme ve gençleştirme
•Hacim kaybının düzeltilmesi
•Yara iyileşmesi
•Akne izleri
•Saç dökülmesi
•Deri çatlakları
•Melasma (leke)
•Saç ekimi sonrası
•Birçok lazer uygulamalarının sonrasında kullanılmaktadır.

PRP nasıl uygulanır?

Kişiden alınan kan özel bir santrifüj cihazında yüksek hızda ve belirli bir sürede işleme tabi tutularak kanın alyuvarlar ve akyuvarlar gibi şekilli elemanları dibe çöktürülüp, trombosit açısından zengin bölümü ise üst kısımda toplanır.

Bu ayrışma ile trombosit sayısından zenginleşen kısımda normal kana göre 3-7 kat fazla trombosit konsantrasyonu elde edilmektedir. Bu bölüm daha sonra hastanın istenilen dokularına tekrar enjekte edilir.

İşlem öncesi uygulama alanına lokal anestezik etkili bir krem uygulanarak ortalama 20 dakika beklenir, ardından uygulama alanı uygun bir antiseptik ürün ile temizlenir ve ince uçlu iğneler yardımı ile ürün deri içine enjekte edilir. Enjeksiyon işlemi ortalama 10-15 dakika kadar sürer.

PRP işlemi hangi sıklıkla uygulanır?

3-4 hafta ara ile ihtiyaca göre 4-6 seans uygulanabilmektedir. Seanslar tamamlandıktan sonra yılda 1-2 kez olmak üzere enjeksiyonlara devam edilebilir.









Başa dön tuşu