Kıbrıs’ın kuzeyinde 2019 yılında demans ve Alzheimer ile ilgili farkındalık yaratmak, hasta ve yakınlarına destek vermek ve demansa yönelik kapsamlı politikaların geliştirilmesi için kurulan Alzheimer Derneği, Türkiye’deki derneklerle bir araya geldi
En çok ihtiyaç duyulan hizmetler; erken tanı, gündüz yaşam evi ihtiyacı, kısa süreli refakatçi desteği
Yapılan açıklamada, her yıl Türkiye Alzheimer Derneği tarafından düzenlenen ve Türkiye’nin birçok şehrinde faaliyet gösteren Alzheimer derneklerinin katılımıyla gerçekleştirilen toplantının bu yıl Adana’da yapıldığı belirtildi.
Açıklamada şunlar kaydedildi;
“Kıbrıs Alzheimer Derneği Yönetim Kurulu’nda Güner Ersen’nin katıldığı toplantıda son bir yılda yapılan etkinlikler, savunuculuk faaliyetleri ve 2025 yılında dair eylem planımız aktarıldı ve Türkiye’de faaliyet gösteren diğer Alzheimer dernekleriyle fikir alışverişi yapma fırsatı elde edildi.
Toplantıda erken tanı, gündüz yaşam evi ihtiyacı, kısa süreli refakatçi desteğinin yapılan araştırma ve anketlerde en çok ihtiyaç duyulan hizmetlerin başında olduğu bir kez daha vurgulandı.
Bilindiği gibi Kıbrıs’ın kuzeyinde de hasta ve hasta yakınlarının en fazla talep ettiği konu kalifiye hasta bakıcı bulma konusudur. 2023 yılında Yataklı Tedavi Kurumları Yasası’na 100 kişilik Hasta Bakıcı kadrosu konulmasına rağmen, bu kadroyu oluşturmak için 2024 yılı bütçesine hiçbir kaynak ayırılmadığı için söz konusu Hasta Bakıcı kadrosunun yine sağlanmadığı üzülerek takip etmekteyiz.
Alzheimer derneği olarak gerek farkındalık etkinlikleri gerekse ücretsiz evde bakım ve yetkin hasta bakıcı bulma sorununa ilişkin çalışmalarımıza devam ettiğimizi belirtir, yaşlılarımızın insan onuruna yaraşır kaliteli bir yaşam sürmeleri için gerekli adımların atılmasını bir kez daha talep ederiz”