Adli OlaylarEkonomiInstagramKıbrısManşet

“Bazı” soruşturmalar asla sonuçlanamıyor! Kim engelliyor?






Özgür Gazete’nin geçtiğimiz ağustos ayında gündeme getirdiği ve Vergi Dairesi’nin de soruşturma başlattık dediği “Vergi Vurgunu”yla ilgili Mali Polis’te başlatılan soruşturma sümen altı mı ediliyor?

Gazetemiz Ağustos’ta ortaya çıkarmıştı!

Bilindiği üzere; müteahhitlik sözleşmelerindeki rakam; devletin kasasına girecek olan vergiyi (Pul parası+ruhsat) belirliyor ve Mimarlar Odası tarafından İnşaat Mühendisleri Odası ile birlikte belirlediği ve 3 ayda bir güncellediği “birim maliyetleri” üzerinden şekilleniyor.

Özgür Gazete’nin geçtiğimiz ağustos ayında ulaştığı ve çelişkilerini kamuoyuyla paylaştığı Adalı Turizm Yatırım Şirketi (işveren) ile Katara Construction (müteahhit) arasında, henüz yüzde 20’si tamamlanan 5 yıldızlı otel inşaatının yapımı için 6.3.2024 tarihinde imzalanan sözleşmedeki rakamlar ise ciddi şüpheler uyandırıyordu.

Sözleşmedeki inanılmaz rakamlar, gerçekle uyuşmuyordu!

Çünkü ilgili sözleşmeye göre müteahhit; toplamda 60 bin 590 metrekare olacak olan 5 yıldızlı otelin geri kalan yaklaşık yüzde 80’lik kısmını sadece 50 milyon Türk Lirası’na yapacağını taahhüt ediyordu!

Mimarlar Odası’nın sözleşmenin imzalandığı dönemi kapsayan tablosuna bakıldığında ise birim fiyatı; 39 bin 60 TL olarak karşımıza çıkıyordu.

Yani gerçek birim fiyat baz alındığında böyle bir otel toplamda; yaklaşık 2 milyar 366 milyon TL’ye yani haberi gündeme getirdiğimiz günkü kurla yaklaşık 53 milyon 287 bin sterline yapılabiliyor.

Sadece pul parasından kaçırılan vergi miktarı 10 milyon TL!

Eğer bu otel inşaatının toplamının sözleşmesi gerçek fiyatı üzerinden Maliye’ye sunularak pullansaydı devletin kasasına girecek olan para ise 11 milyon 830 bin TL olarak tahmin ediliyor.

Ancak 50 milyon TL üzerinden yapılan bu sözleşmeyle Maliye’ye sadece 250 bin TL ödenmişti. Yani sadece pul parasından kaçırılan vergi miktarı 10 milyon TL!

Bu kadarla da sınırlı değil! Bir de KDV vurgunu var!

Sözleşmedeki bir diğer dikkat çeken madde ise; taşeronların müteahhit tarafından değil de mal sahibi tarafından direkt ödenebileceğinin yazıldığı maddeydi.

Bu maddenin de iki önemli sonucu vardı;

Bu örnek; sözleşmenin Maliye’de pullanması ve belediyede ruhsatının ödenmesi noktasında nasıl bir kurnazlık yapıldığına ve nasıl vergi kaçırıldığına dair detaylar içeriyordu.

Çünkü sadece bir rakam değişikliği ile 10 milyon TL civarında bir vergi devletten kaçırılmış oluyordu.

Birincisi; yasaya göre sadece birinci sınıf müteahhitlerin yetkili olduğu inşaatın tüm yapım, kontrol ve tüm sorumluluğu; mal sahibi ve taşeron ikilisine bırakılıyordu.

Müteahhidin herhangi bir yetkisi kalmamış oluyor. Yani iş güvenliği riske atılıyor, yetkisiz küçük taşeronların 5 yıldızlı bir otel inşaatı alanında tek sorumlu olması sağlanıyordu.

İkincisi; yasaya göre böyle bir inşaatta taşeronu sadece ilgili birinci sınıf müteahhidin ödemesi ve her ödemede de yüzde 10 KDV belirtilen fatura alması gerekiyordu.

Başka bir deyişle, taşeron yaptığı iş karşılığı müteahhide yüzde 10 KDV’li fatura kesecek, müteahhit de işverene bu iş için yüzde 10 KDV’li fatura kesecekti.

Ancak bu madde ile taşeronun müteahhide yüzde 10 KDV ile keseceği fatura ortadan kaldırılıyor ve bu miktar devletten çalınmış oluyordu.

Birinci sınıf müteahhit karnesi de yok!

Ayrıca Özgür Gazete’nin konuyla ilgili ulaştığı bir diğer önemli bilgi de sözleşmede imzası olan ilgili müteahhit firma Katara Construction’un o dönemde bu inşaatı yapabilecek “birinci sınıf müteahhitlik karnesinin” olmadığıydı.

Ulaştığımız bilgilere göre; ilgili firmanın sahibi Kemal Aktunç’un karnesi; ilgili sözleşmenin İnşaat Encümeni’ne gitmesi, encümenin durumdan şüphelenerek araştırma yapması ve sonunda ve “evrakta sahtecilik yapıldığı” tespiti nedeniyle iptal edilmiş ve Aktunç hakkında Mali Polise şikâyet yapılmıştı.

Ayrıca firmanın bir ofisinin dahi olmadığı, çalışanlarının bulunmadığı, sadece adına sigorta yatırımlarının yapıldığı ancak fiili olarak çalışmayan bir mimarının olduğu da gazetemizin ulaştığı diğer bilgiler.

Soruşturmalar ne oldu?

İşte gazetemizin araştırması sonucu ortaya çıkan bu bilgilerden sonra hem Vergi Dairesi hem de Mali Polis soruşturma başlatmıştı.

Ancak aradan geçen 2 buçuk aylık sürede hiçbir gelişme yaşanmadı!

Bu da akıllara; tıpkı KÖLE KAMPI soruşturmalarının dondurulduğu gibi, “yukarıdan” gelen bir talimatla bu soruşturmanın da dondurulmuş olabileceği ihtimalini getirdi!











Başa dön tuşu