InstagramKıbrısManşetSiyasetYaşam

İnsan Hakları Konferansı yoğun ilgi ile gerçekleşti






İnsan Hakları Platformu tarafından yürütülen “İnsan Hakları Platformu Projesi” kapsamındaki “Değişen Dünyada İnsan Hakları Konferansı” katılımcıların yoğun ilgisiyle başarıyla gerçekleşti

Beyatlı, insan ticareti ve ifade özgürlüğüne yönelik tehditlere dikkat çekti

Bu yıl Mağusa’da düzenlenen konferans, Değişen Dünyada Demokrasi, Değişen Dünyada Uluslararası Hukuk ve Değişen Dünyada Kıbrıs başlıklı üç panelde katılımcılarıyla buluştu.

Avrupa Birliği (AB) tarafından Kıbrıs Türk toplumuna yönelik AB Yardım Programı kapsamında finanse edilen ve İnsan Hakları Platformu Direktörü Derya Beyatlı, açılış konuşmasında İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin kabul edilişinden bu yana geçen 76 yılda insan haklarının evrensel değerlerini hatırlatarak, küresel çapta süregelen çatışmalar, insan ticareti ve ifade özgürlüğüne yönelik tehditlere dikkat çekti.

Beyatlı, Kıbrıs’ın kuzeyinde yaşanan somut insan hakları ihlali örnekleri olarak Cypfruvex ve Ali Kişmir davalarını anlattı ve adanın bölünmüşlüğünden kaynaklanan zorlukların insan hakları perspektifinden ele alınması gerektiğini vurguladı.

Avrupa Komisyonu Kıbrıs Çözüm Destek Birimi Başkanı Giulia Bertezzolo ise Avrupa Birliği’nin insan hakları, demokrasi ve hukukun üstünlüğüne olan bağlılığını dile getirdi.

İnsan Hakları Platformu’na insan hakları ihlallerini izledikleri ve çözümlenmesine katkı koyduğu içine teşekkür eden Bertezzolo İnsan Hakları Platformu’nun kendileri için amiral gemi pozisyonunda olduğunu belirtti.

Açılış konuşmalarının ardından başlayan ilk panel, Değişen Dünyada Demokrasi, Süreyya Çelmen Değer’in moderatörlüğünde gerçekleşti.

Dr. Mertkan Hamit, Dr. İpek Borman ve Mine Yücel’in sunum yaptığı panelde, değişen dünya dinamikleri içinde demokratik değerlerin korunması üzerine tartışmalar yürütüldü.

Değişen Dünyada Uluslararası Hukuk başlıklı ikinci panelde Yağmur İzcan’ın moderatörlüğünde eski Ombudsman Emine Dizdarlı, Türkiye Cumhuriyet Başsavcısı Rıfat Sagut ve Dr. Nadia Kornioti konuşmalarını gerçekleştirdi.

Bu panelde konuşan Türkiye Cumhuriyet Başsavcısı Rıfat Sagut, insan ticaretine dair önemli noktalara dikkat çekerek, Cyprfruvex’te gerçekleşen insan hakları ihlalleriyle benzerlik gösteren çilek işçileri davasını anlattı. Benzer koşullarda çilek işçisi çalıştırdığı için Yunanistan’ın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde yargılandığını anlatan Sagut mücadelede uluslararası hukukun rolünü vurguladı.

Prof. Dr. Ali Dayıoğlu’nun moderatörlüğünde gerçekleşen Değişen Dünyada Kıbrıs başlıklı üçüncü ve son panelde, Dr. Sophia Papamichalopoulos, Prof. Dr. Sertaç Sonan ve Prof. Dr. Rebecca Bryant, adanın bölünmüşlüğü, barış inisiyatifleri ve gelecekteki olası senaryolar üzerine değerlendirmelerde bulundular.

Oturumda ayrıca Kıbrıs’ın kuzeyindeki yolsuzluk meseleleri, çevre yıkımı (ecocide) ve Değişim Rüzgarlarının (Winds of Change) çok toplumlu iş birliği çalışmalarına dair örnekler de ele alındı.

Panel oturumlarının tamamlanmasının ardından, Dilek Öncül’ün moderatörlüğünü üstlendiği oturumda İnsan Hakları Platformu’nun hazırladığı Hak İzleme Raporları tanıtıldı.

Bu bölümde Deniz Altıok, İnsan Ticareti, Erman Dolmacı, LGBTİ+ Hakları, Didem Eroğlu, Toplanma ve Örgütlenme Özgürlüğü, Yağmur İzcan, İfade Özgürlüğü ve Aslı Murat Mülteci Hakları izleme konulu raporları özetlediler.

Her oturumun ardından katılımcıların sorularının cevaplandığı konferansa, bu yıl öğrenciler ve sivil toplum aktivistlerinin yoğun ilgisi dikkat çekti.











Başa dön tuşu