InstagramKıbrısManşetSağlık

Bu verilere göre, AB ülkeleri arasında Kıbrıs sondan ikinci sırada yer aldı







Eurostat’a göre Kıbrıs’ta 50–69 yaş arası kadınların 2023’te meme kanseri taramasına katılım oranı yüzde 29,75’te kaldı

Kıbrıs sondan ikinci oldu

KHA’nın haberine göre, bu oran, verisi bulunan Avrupa Birliği (AB) ülkeleri arasında Kıbrıs’ı sondan ikinci sıraya yerleştirdi. Katılımın yüzde 40’ın altında kaldığı diğer ülkeler Polonya, Letonya ve Yunanistan olurken, Yunanistan yüzde 14,5 ile son sırada yer aldı. Danimarka, İsveç ve Finlandiya’da oranlar yüzde 80’in üzerine çıkarken, Slovenya’da yüzde 77,5 olarak kaydedildi.

Fotoğraf: LUKAS COCH

Rahim ağzı (serviks) kanseri taramasında Kıbrıs için veri paylaşılmadı. Veri bulunan 20 ülke arasında en yüksek oran İsveç’te yüzde 77,7; ardından Çekya (yüzde 74,7), Slovenya (yüzde 74,4), İrlanda (yüzde 74) ve Finlandiya (yüzde 73) geldi. En düşük katılım Polonya’da yüzde 10,9 ve Romanya’da yüzde 6,2 oldu.

Kalın bağırsak (kolorektal) kanseri taramasına ilişkin 2023 verileri 19 AB ülkesini kapsadı; Kıbrıs bu listede yer almadı. En yüksek oranlar Finlandiya’da yüzde 74,4, Hollanda’da yüzde 67,2 ve İsveç’te yüzde 64,7 olarak açıklandı. Macaristan yüzde 9 ile yüzde 20’nin altında kalan tek ülke oldu.

KHA













Başa dön tuşu