InstagramKıbrısManşetSiyaset

Bakanlık: Maaş kesintisinin özünde bir hoşgörü olduğu herkesin bilgisindedir







Eğitim Bakanlığı, Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası’nın (KTOEÖS) eğitim sistemindeki yapısal sorunlara, okullardaki yetersiz öğretmen sayısına ve öğretmenlerin hak gaspına karşı aldığı grev kararına ilişkin sert bir açıklama yayımladı

Bakanlık: Sendikanın bu kararı tanımaması “kabul edilemez”dir

Bakanlık, Bakanlar Kurulu’nun 27 Ekim 2025 tarihli kararıyla eğitim alanında başlatılan grevin “kamu düzeni ve öğrencilerin eğitim hakkının korunması” amacıyla 60 gün süreyle ertelendiğini savunarak, sendikanın bu kararı tanımamasının “kabul edilemez” olduğunu söyledi.

Eğitim Bakanlığı açıklamasında, “Yasalar herkesi bağlar. Sendikanın kararını gözden geçirmesini, hukuk temelinden uzaklaşmamasını bekliyoruz” ifadelerine yer verdi.

“Hiçbir öğretmenimizin zarar görmesini istemeyiz”

Bakanlık, grev kararının uygulanması halinde doğabilecek olumsuz sonuçlardan sendikanın sorumlu olacağını belirtirken, “Hiçbir öğretmenimizin zarar görmesini istemeyiz; ancak hukuk düzeninin hiçe sayılması kabul edilemez” vurgusunu yaptı.

Bakanlığın tam açıklaması şu şekilde:

“Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu’nun 27 Ekim 2025 tarihli Ü(K-I) 2093-2025 karar sayısı ile eğitim alanında başlatılan grev, kamu düzeni ve öğrencilerin eğitim hakkının korunması amacıyla 60 gün süreyle ertelenmiştir. Bu karar yürürlükteki ‘Grev ve Referandum Yasası’nın’ 16. maddesinin (3)’üncü fıkrasının yetkisine dayanarak alınmış ve Resmi Gazete ’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Buna rağmen Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS)’nın Bakanlar Kurulu kararını tanımadığına yönelik açıklamalar yapmaları ve bundan hareketle bugün öğleden sonra grev kararı almış olmaları kabul edilemez.

Alınan kararın kamu hizmetinin aksamasına, eğitim hakkının ihlaline ve kamu yararının zarar görmesine sebep olacağı bilinmesi gerekir. Yasalara herkesin uyma zorunluluğunu hatırlatarak, sendikayı kararını tekrardan gözden geçirmeye davet ediyoruz.

Bu ülkedeki tüm özlük hakları, çalışma hayatı, cezalar, ödüller anayasaya aykırı olmamak kaydıyla yasalarla düzenlenmiştir. Sendika, yasalarda işine gelen kısımları savunurken, işine gelmeyen ve kendilerini mükellefiyete sokan kısımlarda yasalara aykırı davranmaktadır.

Bu durumun anayasal düzene, ülkemize, öğretmenimize ve öğrencimize zarar vereceği açıktır. Hatırlatmak isteriz ki Anayasa ve yasalar bir bütündür. İstediğiniz yasa maddesine uyup istemediğiniz maddeye uymamak gibi bir keyfiyet söz konusu olamaz.

Dolayısıyla bugüne kadar gerek yasalar çerçevesinde gerekse yasaların hilafına sayılabilecek davranışlardan Bakanlığımızın öğretmenlerimize gösterdiği maaş kesintisinin özünde bir hoşgörü olduğu herkesin bilgisindedir. Ancak, Bakanlar Kurulu’nun aldığı grev erteleme kararını hiçe saymak, ülkemizdeki hukuk temelini hiçe saymaktan başka bir şey değildir. Tüm öğretmenlerimizi, hukuk temelli davranışların dışına çıkmamaya davet ediyoruz.

Hukuk, hak ve özgürlükler verdiği gibi toplumsal hakların korunmasıyla ilgili de düzenlemeler içermektedir. KTOEÖS’ün, Bakanlar Kurulu kararını hiçe sayan grev erteleme kararına, aykırılık teşkil eden kararlara hukuk temelinde cevap verileceğinin bilinmesini isteriz.

Hiçbir öğretmenimizin bu süreçte zarar görmesini istemeyiz. Ülkemizdeki hukuk düzenini korumanın herkesin görevi olduğunu hatırlatırız. Bunun aksi düşünülemez, kabul edilemez ve göz yumulamaz. Sendikanın aldığı kararı tekrardan gözden geçirmesini talep eder, aldığı kararı uygulamaya koyması halinde doğabilecek olumsuz gelişmelerden sorumlu olacağını hatırlatırız”













Başa dön tuşu